13 Ekim 2006 Cuma

KIZKARDEŞİM TUĞBA'DA İFTAR YEMEĞİ

Geçen hafta Cumartesi günü kızkardeşim Tuğba'da iftardaydık.
Bu hafta ablamdayız, önümüzdeki hafta içi bende, sonrada abimde iftarda olacağız İnşaallah.
Geçen yıl ilk haftayı ben almıştım, bu sene annemde toplandık.
Ben son haftaya kaldım.
Cumartesi günü eşim beni Tuğba'ya sabahtan bıraktı.
Hazırlıkları birlikte yaptık diyemeyeceğim, Tuğba hazırlıklarını daha önceden yapmış.
Tatlıları akşamdan yapmış, bir kaç gün önce dolmalarını ve böreklerini sarıp, dondurucuya koymuş.
O gün hazırladıklarını pişirdi.
Ben sadece Tuğba'nın 2 yaşındaki oğlu Efe'ye baktım, o da işlerini yaptı.
Akşam üstü kızımla birlikte masayı kurdular, bana da resimleri çekmek içn zaman kalmış oldu.
Ramazan'a girerken iftar sofralarını çekmek gibi bir fikrim yoktu ama çoğu bloglar resim çekip yayınlayınca,
hele portakal ağacından Hatice'de iftar sofrası yayınlayınca,
dedim bende yayınlayayım hem "ne yemek yapayım, nasıl menü oluşturayım?" diyenlere bir fikir vermiş oluruz diye düşündüm.
Kendim bu güne kadar verdiğim iftar sofralarını görüntülemeyi başaramadım.
Ne kadar hazır olursanız olun, o gün telaşınız ve işiniz hiç bitmiyor.
Dondurucum yok, her şeyi o gün hazırlayıp, pişirmek zorundayım.
Tatlıyı bir gün önceden hazırlamaya gayret ediyorum.
Yemekler-börekler anca pişip hazır oluyor, resim çekmeye hiç vaktim kalmıyor.
Pazar günkü misafirimin tatlısını, pazartesi günkü misafirlerimin ise yemek menüsünün resimlerini çektim, onları yayınlayacağım.
İnşaalah bizimkilerin geldiği gün masayı görüntülemeyi başarırım.
" Afiyetle Kalın"


 
TUĞBA'NIN İFTAR MENÜSÜ;
Masada bulunanlar;

Kemalpaşa Tatlısı


"Afiyetle Kalın"

12 Ekim 2006 Perşembe

FIRIN SÜTLAÇ

Muhterem'le Afiyetle
Sütlaç, sütlü tatlılarımızdan hafif bir tatlıdır.
Canınız tatlı istediğinde en azından şerbetli tatlılar kadar ağır olmayan bu tatlıyı yediğinizde fazla vicdan azabı çekmezsiniz 😊
Sütlacı pişirdiğinizde kaselere paylaştırıp, klasik anne usulü o şekilde yiyebilirsiniz yada görünümünü ve lezzetini ikiye katlayan şekilde yani fırında üstünü kızartarak fırın sütlaç olarak yiyebilirsiniz.
Benim tercihim fırın sütlaçtan yana 😏
Gelelim ayrıntılara;
İtiraf ediyorum, ben bu sütlaçları fırında kızartmadım, seyyar ızgara teli ile kızarttım.
Bu tarifi eski fırınımda çok rahat yapıyordum.
Fırınımın üst bölümünde ızgarası vardı, üstünü yakıp tatlıların üzerini kızartıyordum.
Yeni fırınımın üst bölümünde ızgara yok ve üstten pişirme yapamıyorum.
Bir keresinde fırını (fırınım doğalgazlı) normal olarak yaktım
Fırın sütlaçları içine yerleştirdim, tam 2 saat fırının içinde üstü kızarıncaya tutmak zorunda kaldım.
Fakat üzerinin kızarmasını beklerken sütlaçlar neredeyse tekrar piştiler.
Çıktıklarında üzerleri hafif yanmıştı, kaynamaktan sütü buharlaşmış eksilmişti ve ne yazık ki pirinç lapası gibi olmuşlardı.
Bende bir daha üst ızgarası olmayan bu fırında sütlaç yapmadım.
Geçen gün aklıma evdeki elektrikli kokusuz ızgaranın seyyar ızgara teli geldi.
"Neden kaselerin üzerine onu yerleştirip, sütlaçları bu yolla kızartmıyorum?"
diye düşündüm ve uyguladım.
Sonuç; HARİKA !

fırın sütlaç nasıl yapılır?
Tabii çok dikkatli olmak lazım yanma tehlikesi var, kabloyu yakıp çarpılma tehlikesi de var.
Onun için aman DİKKAT!
Üst ızgarası olan fırınlarda odak noktası yemeğin üstü olduğu için üzerini çok daha kolay kızartıyor.
Fırın sütlaçlar da çok kaynamadığı, sütü fazla eksilmediği için hafif sulu oluyor, insanı pirinçle boğmuyor.
Üstelik rengi de bembayaz kalıyor.
Not;
Ben tarifi ızgara teli ile hazırladım ama tarifi fırında pişirecek şekilde verdim.
*Bu tarif Lezzet dergisinde, bu ölçülerle 6 kişilik olarak yayınlandı ama misafir gelince bu ölçü yetmediği için, resimleri çektiğim gün misafir için ölçüyü iki katına çıkararak hazırladım, bu yüzden resimde daha çok kase var.
"Afiyetle Kalın"

fırın sütlaç yapımı 
FIRIN SÜTLAÇ; (6 kişilik)
Malzemesi;

Yarım su bardağı pirinç,
1 su bardağı su,
6 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 paket vanilya,
1 su bardağı toz şeker,
1 yumurtanın sarısı.
FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ;
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip, 15-20 dakika bekletin.
Bol suyla yıkayıp, süzün.
Tencereye pirinçleri koyun, üzerine suyu ekleyin, koyulaşıncaya kadar haşlayın.
Nişastayı yarım bardak sütte eritip, sürekli karıştırarak pirince ekleyin.
Kalan sütü ve şekeri tencereye ilave edin, karıştırmaya ara vermeden kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin.
Not;
Vanilyayı pişmesine yakın eklerseniz kokusu kaybolmaz.
Pişen sütlaçları fırın ısısına dayanıklı kaselere paylaştırın.
Sütlacın 1 kasesini ayırıp yumurta sarısını ekleyip karıştırın.
Yumurta sarısı olan sütlaçtan diğer kaselerin üzerine birer kaşık paylaştırın.
Fırın tepsisine kaseleri yerleştirip, yarısına kadar su doldurun.
Önceden ıstılmış fırında, (mümkünse sadece üst ızgarasını çalıştırın) üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıktığında sıcak olduğu için sulu olan tatlınız dinlenip soğudukça kıvamını bulacaktır.
"Afiyet Olsun"

10 Ekim 2006 Salı

HAŞLAMA ET

Ramazan ayındayız, ev ve mutfak hanımları olarak "iftara ne pişirsem" diye düşünüp duruyoruz.
Hele birde iftara misafiriniz geliyorsa, telaşınız ikiye katlanıyor.
Misafir geliyorsa, işiniz mönüye karar vermekle başlıyor.
Her misafir ayrı bir insan, farklı ağız tadı ve farklı yemeklerden hoşlanan insan demek.
Birinin çok sevdiği yemeği, diğeri ağzına bile sürmüyor olabilir.
Ev sahibi olarak aradaki dengeyi iyi sağlamanız gerekiyor.
Bence misafir çağırdığınızda en zor iş mönüye karar vermek, ondan sonrası nasıl olsa tıkır tıkır işliyor.
Haşlama eti bu sene ilk iftar misafirlerimize pişirmiştim, haşlama et ana yemek için güzel bir seçim olabilir.
Yanında güzel bir pirinç pilavıyla harika olur.
Yukarıdaki resim misafirime yaptığım iftar yemeği değil, onun için yanındaki pilav değil kepekli ve normal çubuk makarna karışımı var.
Siz nasıl pişiriyorsunuz bilmiyorum ama ben haşlama ete kesinlikle salça kullanmıyorum.
Renk verecek kırmızı, yeşil biber ve havuç varsa çok güzel görünüyor.
"Afiyetle Kalın"

HAŞLAMA ET;
Malzemeler;

4 Parça haşlamalık et,
2 Adet havuç,
5-6 Adet arpacık soğan,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet küçük boy patates,
Tuz-sıvı yağ,
Yapılılışı;
Etleri tencereye alın suyunu salıp,çeksin.Su ilave edrek yumuşacık olana kadar iyice pişirin.
İyi pişmezse kayış gibi oluyor,isterseniz etleri önce düdüklüde pişirip,zaman kazanabilirsiniz.
Yumuşayan etin içine biraz sıvı yağ döküp,sertliklerine göre sırayla sebzeleri ekleyin.
Havuç,biber,küçük boy olduğu için ikiye böldüğünüz patatesler,arpacık soğanı ve tuzunu ilave ettiğiniz ete üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin.
Sebzeleri pişince yemeğiniz hazır,istediğiniz baharatı ekleyerek servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"