29 Ekim 2010 Cuma

KAHVALTI MASASI-11

Pazartesi günü Nejla ve Gülsen teyzem, kuzenim Sevda ve kayınvalidesi, annem, yengem ve yeğenim bende kahvaltıya toplandık.

O gün, 1 paket baklavalık yufka ile hem börek hemde tatlı yaptım.
Baklava yufkasından 1 hafta önce börek denemesi yapıp, beğendiğim için gönül rahatlığı ile misafirlerime de pişirdim.
Büzme baklavayı cevizli olarak hazırlayıp, üzerine antep fıstığı serptim.
Tam mevsimi olduğu için yumurtalı pırasa hazırladım.
Domatesin mevsimi geçtiği, tadı kalmadığı için salata olarak havuç salatası hazırladım.
Tuzlu kurabiye olarak son aylarda ki en favori kurabiyem olan çörekotlu kurabiyeyi pişirdim.


KAHVALTI MASASINDA BULUNANLAR;


Baklava Yufkasından Peynirli Börek 



Yumurtalı Pırasa


Çörekotlu Kurabiye



Yoğurtlu Havuç Salatası



Hazır Baklava Yufkasından Büzme Baklava



Peynir, Zeytin çeşitleri, Kestane balı, Erik reçeli, Çilek reçeli, Kuşburnu marmelatı.

"Afiyetle Kalın"

27 Ekim 2010 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK

Muhteremle afiyetleSonunda baklava yufkası ile içime sinen bir börek yaptım.
Daha önce bir kere deneyip, hayal kırıklığına uğradığım böreği bu sefer paketin üzerinde ki tarife göre hazırladım ve çok memnun kaldım.
İlk yaptığımda yufkalara sadece sıvı yağ sürmüştüm ama yeterli olmamış demek ki çok çıtır çıtır olmuştu.
Bu sefer paketin üzerindeki tarifte verilen sosu kullandım, çok güzel oldu.

800 gramlık 1 paket baklava yufkasının içinde 40 adet yufka oluyor.
Bu sayı, baklava yapacaksanız tam geliyor ama büzme baklava yada kadayıflı sarma gibi çok az yufka kullanılan tatlıları hazırladığınız zaman elinizde çok sayıda yufka kalıyor.
Bu börek ile biraz tatlı, birazda börek hazırlayarak 1 paketten 2 tarif çıkarabilirsiniz.
Pazartesi günü kahvaltıya gelen misafirlerime 1 paket yufka ile hem börek hemde tatlı hazırladım.
Kahvaltıya ait resimler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK;
Malzemeler;
1 paket hazır baklava yufkası,
Sosu için;
2 yumurta,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir,
Yarım demet maydanoz,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.


BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ;
Yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozunu karıştırıp, yufkalara sürülecek olan sosu hazırlayın.


Yufkanın 1 tanesini serin, üzerine hiç bir şey sürmeyin.
İkinci yufkayı serin ve üzerine hazırladığımız sostan sürün.
Bu şekilde 5 adet yufkaya sos sürerek üst üste dizin.
Not;
Kolay sarılması için 1. yufkanın sosla ıslanmaması gerekiyor, diğer yufkalara sos sürdüğünüz zaman 1. yufkanın ıslanmaması için yufkaları fazla bekletmeden hemen sarmak gerekiyor.


Peyniri ufalayın, maydanozu doğrayıp iç malzemenizi hazırlayın.
Sos sürüp, üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine peynirli harçtan yerleştirin.
Not;
Peynirli harcı, yufkanın sadece bir tarafına değil, böreğin sağlam durması için her tarafına eşit bir şekilde yerleştirin.
Yufkayı rulo yaparak sarın.


Yufkaları parmak uzunluğunda kesin.
Keseceğiniz yer, yufkanın paket içindeki katlama yerlerine denk geldiği için belli oluyor.
Not;
Bu şekilde hazırlanan 1 rulodan 4 adet börek çıkıyor.
Ben 25 yufkayı beşer beşer sararak 20 börek elde ettim.
Diğer yufkalarıda bu şekilde sarıp, hazırlayın.
Yağlanmış, yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri yerleştirin.


Çırptığınız yumurta sarısını böreklerin üzerine sürün, çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

26 Ekim 2010 Salı

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI

carrot saladKış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan havuç, salatalarda-yemeklerde hem lezzet, hemde görsellik olarak kendisine yer buluyor.
Faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çok.
Kış sebzelerinden ıspanak ve pırasayı mutlaka havuç ile pişiririm.
Kışın kıvırcık salatayı rendelenmiş havuç ve turp ile hazırlarım.
Haşlama et yemeklerinde de renkli görüntüsü ve tadı için havuç kullanırım.
Son yıllarda ise havucun tek başına kullanıldığı salatalar favorim oldu.
Bazen rendeleyip kavurarak bu şekilde, yada dilim dilim doğrayıp az yağda sote yaparak veya sebze soyucu ile şerit şerit keserek spagetti şeklinde hazırlıyorum.
Velhasıl ben havuçlu salataları çok seviyorum :)
Ayrıca bakınız;

Havuç Sote

Spagetti Havuç 

Patates Yatağında Havuç Tarator
 
"Afiyetle Kalın"
yoğurtlu havuç salatasıYOĞURTLU HAVUÇ SALATASI;
Malzemeler;
5-6 adet havuç,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Kuru nane,
Kırmızı pul biber.
YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dış kabuğunu kazıyın.
Rendenin iri kısmında rendeleyin.
Tencereye yağı dökün, biraz kızınca içine rendelediğiniz havucu ekleyin.
Tuzunu ilave edin ve karıştırak yumuşayıncaya kadar kavurun.
Pişen havucu biraz dinlendirerek soğutun.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz havucun üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Kuru nane ve kırmızı pul biber ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"