Kızılcık Şerbeti'nin tarifini verdiğim zaman kızılcığın yarısı ile marmelat yaptığımı yazmıştım.
Marmelat tarifini Yemek Günlüğüm sitesinden aldım.
Bu arada bizim oralarda Kızılcık daha çok Kiren adı ile bilinir.
Pazarda satılırken bazen Kiren yazdıklarını görüyorum.
Kiren ile Kızılcık aynı meyve olduğu için bulduğunuz zaman hemen alın.
Bu çok faydalı meyve ile isterseniz tarhana, isterseniz şerbet, yada böyle bir marmelat hazırlayın.
Kızılcık Marmelatını bu yıl Kastamonu'da reçel ve marmelatları ile meşhur İzbeli Çiftliği'nde de yedim, rengi ve tadı ile nefisti.
Gezi sayfam için İzbeli Çiftliği ile ilgili hazırladığım ayrıntılı yazı ve resimleri buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KIZILCIK MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo kızılcık,
1,5 kilo toz şeker,
1 adet limonun suyu.
KIZILCIK MARMELATI TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 kahve fincanı su ile kaynatın.
Kaynadıktan sonra bir süzgeçe boşaltın.
Kızılcıkları süzgeçten geçirdiğimiz bu bölüm işin en zor kısmı.
Ben birazını süzgeçten geçirdikten sonra kalanların çekirdeklerini çıkarıp,
geride kalan kızılcıkları robottan geçirerek kızılcık püresini hazırladım.
Hazırladığınız kızılcık püresinin üzerine şekeri ilave edin.
Orta hararetteki ocakta sürekli karıştırarak kıvamı gelinceye kadar pişirin.
Not;
Marmelat çok çabuk dibini tutabilir, bu yüzden sık sık karıştırın.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Marmelatı biraz ılındıktan sonra kavanozlara boşaltıp, soğuduktan sonra kapağını kapatın.
"Afiyet Olsun"
Kastamonu tatilimizde gittiğimiz yerlerden birisi olan Yaralıgöz Mesire yeri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve resimler için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yaralıgöz Mesire Yeri
çok duydum ama tadına bakmak nasip olmadı bir türlü...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım...
Teşekkür ederim Yeşimcim :)
SilRahmetli annecim mutlaka yapar kışın dolaptan eksik etmezdi.
YanıtlaSilRenkleri ve görünümleriyle harika görünüyor.Eline emeğine sağlık canım.
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim Sevalcim :)
SilAnneciğine Allah rahmet eylesin :(
Eminim annenin yaptıkları da çok lezzetli oluyorlardı.
bizim buradada kiren derler canım.genelde kompostu ve marmelatı yapılır.ellerine sağlık marmelat nefis görünüyor.sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sevdacım :)
SilBizde de kiren deniyor ama genel olarak kızılcık adıyla bilindiği için kızılcık olarak tarifleri veriyorum.
Bizde de en çok tarhanası ve kompostosu yapılır.
Günaydin hayirli sabahlar canim Ellerine saglik afiyetler olsun .
YanıtlaSilTeşekkür ederim Gülcancım :)
SilAhhh, bir bulabilsem kizilcigi, hic affetmeyecegim ama, neredeeee..::))
YanıtlaSilGercekten cok ama cok sevdigim bir meyvedir... Hele de marmeladina bayilirim... Ellerinize saglik.... Sevgilerimle, Filiz Bircan
Teşekkür ederim Filizcim,
Silİnşaallah bir gün önüne çıkar :)
Recel sever biri olarak görüntüsüne bayildim lezzetinide cok merak ettim burda bulunmuyor Manzaralar cok güzel kismet olsada gitsek buralara
YanıtlaSilLezzeti biraz mayhoş oluyor Öznurcum.
SilHatta bazı yerlerde sağlıklı olsun diye hiç şeker eklemeden yapılıyor ama o da çok buruk bir tada sahip oluyor.
İnşaallah birgün Kastamonu'ya bekleriz :)
görüntü süpeer elinize sağlık
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık kısmetse bende yarın alıp yapıcam kızılcıktan
YanıtlaSilafiyetle tüketin inşallah öpüyorum.
rengi harika olmus, eline saglik sekercim
YanıtlaSilSefa
Elinize sağlık çok faydalı bir marmelat bulunca yapmak isterim gittiğiniz yeer de çok güzelmiş sevgiler...
YanıtlaSilNefis görünüyor keşke deneyebilsem ama nerde:((
YanıtlaSilBizim buralarda kızılcık hiç bulunmuyor.Sorunca ne olduğunu bile bilmiyor çoğu satıcı.
Ellerine sağlık.Sevgiler...
Kizilciklar oldumu?
YanıtlaSilSerelere doldu mu?
Gönderdiğim çoraplar
Ayağına oldumu? :-))))
Annemin kulakları çinlasin cok güzel yapardı bu reçelden, eline sağlık canım ne güzel olmuş.
Merhaba Muhterem Hanım, Çok yaşayın inşallah. Bu sıralar yoğunluktan yemek yapamıyorum ve yayınlayacak bir iki tarif kalmıştı elimde. Kahvaltı masasında kızılcık tarifi görünce aaaa dedim. Bende yalovadan aldım ve yaptım bu sene. En sevdiğim marmelatlardan biri. Yayınlamayı da düşünmemiştim. Allah razı olsun bir tarif bir tarif:) Bu site işide gerçek anlamıyla sorumluluk istiyor. Size kocaman bir maaşallah çekiyorum. Yıllardır hiç teklemeden devam ettiniz. Ben bazen kalakalıyorum. Buyrun işte neredeyse marmelat biticek benim aklıma bile gelmedi yayınlamak. Bazen arada kaynıyor tarifler. Yapıyorum, resmini çekmeden son tabağı eşim yemiş:))
YanıtlaSilFikir vermiş oldunuz kahvaltı masasıyla, çoook teşekkür ederim.
Sevgilerimle..
Muazzez
ellerinize saglık kızılcık marmeratı çok nefis gözüküyo bizim memelekette yapılyo lezzetini bilirim yöresel lzzet etkinigede beklerim arkadaşım
YanıtlaSilMerhaba marmelatim cok sekerli oldu nasil kurtarabilirim.
YanıtlaSilMerhaba,
SilAçıkçası daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım ama sizi bu konuda güzel önerileri olan bir sayfaya yönlendirmek istiyorum.
Marmelat ve reçel fazla tatlı olursa ne yapılır ?
Linkini verdiğim sitede sorununuz için güzel çözüm önerilerinde bulunulmuş.
Kolay gelsin.
Əllərinizə salıx super görünür. bizim məmləkətdə kızılcık yani ( zoğal) deyirik biz ona çox olur.Hal hazırda evimdə zoğal olduğu üçün Bişiricəm.çok amma çok təşəkkür edirəm. Bu nu bizlərlə paylaşdığımız üçün.Azərbaycan (Bakı)
YanıtlaSilMerhaba,
SilTanıştığımıza memnun oldum, şimdiden kolay gelsin.