17 Eylül 2011 Cumartesi

KIZILCIK MARMELATI


Kızılcık Şerbeti'nin tarifini verdiğim zaman kızılcığın yarısı ile marmelat yaptığımı yazmıştım.
Marmelat tarifini Yemek Günlüğüm sitesinden aldım.
Bu arada bizim oralarda Kızılcık daha çok Kiren adı ile bilinir.
Pazarda satılırken bazen Kiren yazdıklarını görüyorum.
Kiren ile Kızılcık aynı meyve olduğu için bulduğunuz zaman hemen alın.
Bu çok faydalı meyve ile isterseniz tarhana, isterseniz şerbet, yada böyle bir marmelat hazırlayın.
Kızılcık Marmelatını bu yıl Kastamonu'da reçel ve marmelatları ile meşhur İzbeli Çiftliği'nde de yedim, rengi ve tadı ile nefisti.
Gezi sayfam için İzbeli Çiftliği ile ilgili hazırladığım ayrıntılı yazı ve resimleri buradan  görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"



KIZILCIK MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo kızılcık,
1,5 kilo toz şeker,
1 adet limonun suyu.

KIZILCIK MARMELATI TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 kahve fincanı su ile kaynatın.
Kaynadıktan sonra bir süzgeçe boşaltın.

Süzgeçteki kızılcıkları ezerek süzgeçten geçirin.
Kızılcıkları süzgeçten geçirdiğimiz bu bölüm işin en zor kısmı.
Ben birazını süzgeçten geçirdikten sonra kalanların çekirdeklerini çıkarıp,
geride kalan kızılcıkları robottan geçirerek kızılcık püresini hazırladım.

Hazırladığınız kızılcık püresinin üzerine şekeri ilave edin.
Orta hararetteki ocakta sürekli karıştırarak kıvamı gelinceye kadar pişirin.
Not;
Marmelat çok çabuk dibini tutabilir, bu yüzden sık sık karıştırın.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Marmelatı biraz ılındıktan sonra kavanozlara boşaltıp, soğuduktan sonra kapağını kapatın.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu tatilimizde gittiğimiz yerlerden birisi olan Yaralıgöz Mesire yeri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve resimler için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yaralıgöz Mesire Yeri

26 yorum:

  1. çok duydum ama tadına bakmak nasip olmadı bir türlü...
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yeşimcim :)

      Sil
  2. Rahmetli annecim mutlaka yapar kışın dolaptan eksik etmezdi.
    Renkleri ve görünümleriyle harika görünüyor.Eline emeğine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevalcim :)
      Anneciğine Allah rahmet eylesin :(
      Eminim annenin yaptıkları da çok lezzetli oluyorlardı.

      Sil
  3. bizim buradada kiren derler canım.genelde kompostu ve marmelatı yapılır.ellerine sağlık marmelat nefis görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevdacım :)
      Bizde de kiren deniyor ama genel olarak kızılcık adıyla bilindiği için kızılcık olarak tarifleri veriyorum.
      Bizde de en çok tarhanası ve kompostosu yapılır.

      Sil
  4. Günaydin hayirli sabahlar canim Ellerine saglik afiyetler olsun .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gülcancım :)

      Sil
  5. Ahhh, bir bulabilsem kizilcigi, hic affetmeyecegim ama, neredeeee..::))

    Gercekten cok ama cok sevdigim bir meyvedir... Hele de marmeladina bayilirim... Ellerinize saglik.... Sevgilerimle, Filiz Bircan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Filizcim,
      İnşaallah bir gün önüne çıkar :)

      Sil
  6. Recel sever biri olarak görüntüsüne bayildim lezzetinide cok merak ettim burda bulunmuyor Manzaralar cok güzel kismet olsada gitsek buralara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti biraz mayhoş oluyor Öznurcum.
      Hatta bazı yerlerde sağlıklı olsun diye hiç şeker eklemeden yapılıyor ama o da çok buruk bir tada sahip oluyor.
      İnşaallah birgün Kastamonu'ya bekleriz :)

      Sil
  7. görüntü süpeer elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Canımmm ellerine sağlık kısmetse bende yarın alıp yapıcam kızılcıktan
    afiyetle tüketin inşallah öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. rengi harika olmus, eline saglik sekercim
    Sefa

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık çok faydalı bir marmelat bulunca yapmak isterim gittiğiniz yeer de çok güzelmiş sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Nefis görünüyor keşke deneyebilsem ama nerde:((
    Bizim buralarda kızılcık hiç bulunmuyor.Sorunca ne olduğunu bile bilmiyor çoğu satıcı.
    Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Kizilciklar oldumu?
    Serelere doldu mu?
    Gönderdiğim çoraplar
    Ayağına oldumu? :-))))
    Annemin kulakları çinlasin cok güzel yapardı bu reçelden, eline sağlık canım ne güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Muhterem Hanım, Çok yaşayın inşallah. Bu sıralar yoğunluktan yemek yapamıyorum ve yayınlayacak bir iki tarif kalmıştı elimde. Kahvaltı masasında kızılcık tarifi görünce aaaa dedim. Bende yalovadan aldım ve yaptım bu sene. En sevdiğim marmelatlardan biri. Yayınlamayı da düşünmemiştim. Allah razı olsun bir tarif bir tarif:) Bu site işide gerçek anlamıyla sorumluluk istiyor. Size kocaman bir maaşallah çekiyorum. Yıllardır hiç teklemeden devam ettiniz. Ben bazen kalakalıyorum. Buyrun işte neredeyse marmelat biticek benim aklıma bile gelmedi yayınlamak. Bazen arada kaynıyor tarifler. Yapıyorum, resmini çekmeden son tabağı eşim yemiş:))
    Fikir vermiş oldunuz kahvaltı masasıyla, çoook teşekkür ederim.
    Sevgilerimle..
    Muazzez

    YanıtlaSil
  14. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglık kızılcık marmeratı çok nefis gözüküyo bizim memelekette yapılyo lezzetini bilirim yöresel lzzet etkinigede beklerim arkadaşım

    YanıtlaSil
  16. Adsız00:30

    Merhaba marmelatim cok sekerli oldu nasil kurtarabilirim.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Açıkçası daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım ama sizi bu konuda güzel önerileri olan bir sayfaya yönlendirmek istiyorum.
      Marmelat ve reçel fazla tatlı olursa ne yapılır ?
      Linkini verdiğim sitede sorununuz için güzel çözüm önerilerinde bulunulmuş.
      Kolay gelsin.

      Sil
  17. Əllərinizə salıx super görünür. bizim məmləkətdə kızılcık yani ( zoğal) deyirik biz ona çox olur.Hal hazırda evimdə zoğal olduğu üçün Bişiricəm.çok amma çok təşəkkür edirəm. Bu nu bizlərlə paylaşdığımız üçün.Azərbaycan (Bakı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tanıştığımıza memnun oldum, şimdiden kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...