10 Eylül 2006 Pazar

SOĞANLI YUMURTA

Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
Soğanlı yumurta en sevdiği yemeklerden biriydi.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan, hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın, isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."

SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :

3 büyük boy beyaz soğan,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 çay kaşığı toz şeker,
Yarım çay bardağı su,
2 yumurta,
Tuz, isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
TARİFİ:
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün, soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin, yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız, yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince, soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."

1 yorum:

  1. saraya ahçı alınırken sınav yemeği soğanlı yumurtaymış yeşil elmada duymuştum:))ustanın biri 7 saat kavurmuş soğanı hayal ediyorumda helva gibi olmuştur,tabi bakır sahanlar devreye girince...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...