13 Kasım 2007 Salı

ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI


Tarhana çorbasının içine tel şehriye ve et suyu tableti atarak farklı bir çorba yapmaya ne dersiniz?
Tarhananız bol baharatlıysa bu şekilde pişirdiğinizde Ezo Gelin çorbasına benzeyecektir.
Tarhana çorbası Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarındandır.
Türklerin Orta Asya'dan göçerken getirdikleri yiyeceklerin arasında tarhana varmış.
Yaygın olan bir söylenceye göre tarhana çorbasının öyküsü şöyledir:
Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş.
Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak "bu ne çorbası" diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın "Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın" şeklinde yanıt vermiş.
Tarhana'nın ismi hakkında ki yazı Wikipedi'den alınmıştır.
"Afiyetle Kalın"

ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI;
Malzemeler;
3 kaşık tarhana,
2 kaşık tel şehriye,
1 Litre su,
1 yemek kaşığı salça,
1 et suyu tableti,
Sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Tenceye sıvı yağı ve salçayı alarak kavurun.
Suyunu ekleyin,3 kaşık tarhana-2 kaşık tel şehriyeyi ekleyerek karıştırın.
Et suyu tabletini,tabletin tuzunu dikkate alarak çorbanın tuzunu ekleyin.
Topaklanmaması ve taşmaması için sürekli karıştırarak,pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

9 yorum:

  1. Şehriye çorba esimin favorisi. Evde kaldıgımdan beri her hafta 3 gun bu çorbayı istiyor:)hele tarhanalı oldugunu duyarsa vay halimize:))

    Ellerine saglık,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  2. nefis gorunuyor canim ellerine saglik soguk gunlerin vazgecilmezleri arasinda corbalar.
    ah simdi icacik olsada icsem gece gece canim cekti:)
    kucak dolusu sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  3. Adsız00:32

    Sevgili Muhterem,nasilsin?Bir süredir yazisamadik,buralarda yoktum...Umarim hayatindaki her sey yolunda gidiyordur.

    Bu sekilde tarhanayi pisirmek gecektende güzel oluyor,ben de icine ev yapimi eriste atiyorum.Ellerine saglik,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. hımmm enfes gözükyr helede çocuklar için çok besliyici olur ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Cok lezzetli görünüyor.Bu soguk havalarda corbalar tercih edildigi icin sicak bir corbaya hayir diyemem simdi.Ellerine salgik

    YanıtlaSil
  6. Adsız21:33

    tarhana çorbasını çok severim ama hiç şehriyeli denememiştim
    ellerine sağlık bir ara denemeliyim

    YanıtlaSil
  7. slm canım
    çorban harika ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Bende dun pisirmistim yayinlayip yayinlamama arasinda kalimistim ama yayinlamadim.Bu sekilde cok guzel oluyor ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. Hersey cok guzel ellerinize saglik. Sevgiyle kalin.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...