12 Eylül 2013 Perşembe

KEK KALIBINDA BÖREK

Bu yaz, köyde ki tatilimizde en çok yaptığım tariflerin arasında kek kalıbında börek vardı.
Tarifi Cahide'de görmüştüm, İstanbul'da  denemeye fırsat bulamamıştım, köyde fırsatını bulunca hemen denedim.
Çok pratik ve güzel bir tarif olduğunu söylemeliyim, masada kesinlikle göz dolduran bir görüntüsü var.
Hazırlanması da, servisi de çok kolay.
Tarifte 1 şişe soda kullanılıyor ama ben onu tamamen unutmuşum, köyde internet olmadığı için tarife ve malzemelerine tekrar bakma şansım olmadı, bu yüzden sodasız sos hazırladım.
Birde tarifte 1 gece bekletin diyor, ben hemen hazırlayıp pişirdim, hiç sorun çıkmadı.
El oyalayıcı yapımı olmadığı için, acil durumlarda hemen yapılabilir.
Birde eğer başka bir şey için aldığınız yufkalarınız parçalanmış çıktıysa bu tarifle değerlendirebilirsiniz.
Bu tarifte sadece 1 tane sağlam yufkaya ihtiyaç var, diğer yufkaları parçalayarak kek kalıbına dizmeniz gerekiyor.
İç malzemesinde de özgürsünüz, ben ilk kez iftar için yaptığımı etli-patatesli, kahvaltı için hazırladığımı bezelyeli yaptım.
İftar yemeğinin resimleri 👉BURADA
Kahvaltı masasının resimleri 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"




KEK KALIBINDA BÖREK;
Malzemeler;
5 adet yufka,
Sos malzemesi:
1 su bardağı süt,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
İç malzemesi;
3 adet orta boy patates,
100 gram çok küçük doğranmış et,
1 adet orta boy soğan,
Yarm çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
Tuz.

KEK KALIBINDA BÖREK TARİFİ;
İç malzemesini hazırlamak için:
Etleri tencereye yerleştirin, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Eğer yumuşamadıysa 1 su bardağı su ekleyip, kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, etlerin içine ekleyin.
Yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip, kavurmaya başlayın.
Patatesleri zar büyüklüğünde doğrayıp, tencereye ekleyin.
Kırmızı pul biberi, kuru naneyi ve tuzunu ilave edin.
İçine 1 su bardağı su ilave edip, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Böreği hazırlamak için:
Kek kalıbını yağlayın.
İlk yufkayı bütün olarak kek kalıbının içine yerleştirin.
Sos malzemelerini karıştırarak hazırlayın.
2. yufkayı 3-4 parçaya bölün, sosa batırıp, kek kalıbına yerleştirin.
3.yufkayı da parçalayarak sosa batırın ve kalıba yerleştirin.
İç malzemesinden yufkanın üzerine yerleştirin.
Tekrar yufka parçalayıp, sosa batırarak iç malzemesinin üzerini kapatın.
4.yufkanın yarısını parçalayarak sosa batırın ve kalıba yerleştirin.
Üzerine ince bir kat daha iç malzemesi yerleştirin.
4. yufkanın diğer yarısını parçalayıp, sosa batırarak iç malzemesinin üzerini kapatın.
Kalıbın kenarlarından sarkan yufkaları da kalıbın ortasına doğru toplayıp, böreğin üzerini kapatın.
Sos malzemesi arttıysa üzerine sürebilirsiniz.
Kalmadıysa üzerine sıvı yağ sürün.
Orta hararette ki (175 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 

 "Afiyet Olsun"

19 yorum:

  1. Ellerinize sağlık süper :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize emeğinize sağlık çok lezzetli görünüyor...Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Canımmm ellerine sağlık hem şık,hem leziz çıtır çıtır olmuş,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. uzun zamandır benimde aklımda olan ama bi türlü denemek kısmet olmayan güzellik bu.:)
    ellerine sağlık ablacım..
    kıymalı haline eminim kuzucukları bayılırlar..
    gönülden sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. Ablamın ellerine sağlık.Eminim nefis olmuştur.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Muhterem abla yine döktürmüşsün maşaAllah. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. benimde görüntüsü çok hoşuma gidiyor ama cesaret edemiyordum acaba içi pişermi diye. artık güvenle yapabilirim ;)
    ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. Adsız20:21

    merhaba milföyle nasıl olur acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Açıkçası bu tarifi milföyle yapmak hiç aklıma gelmezdi.
      Nasıl olur bilmiyorum ama böyle dilimli kek kalıbında değilde belki baton kek kalıbında güzel olur.

      Sil
  9. Nasıl böyle kabardı. Malzeme de müthiş etli falan. Bir de köyünüzü merak ettim yemyeşil ne güzel yer. Tahminim Karadeniz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlhan Bey,
      Börek içinde ki sütlü-yağlı sos sayesinde çok güzel kabarıyor.
      Birde kek kalıbının kenarlarının yüksek olması sayesinde böreğin kenarları da yüksek oluyor.
      Doğru tahmin etmişsiniz köyümüz Batı Karadeniz'de Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık nefisss olmuş Muhterem Hanımcım....
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. çok şık olmuş
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. çok güzelgözüküyor bunu kaydetmeliyim ve ilk fırsatta denemeiyim

    YanıtlaSil
  13. Kardeşim patatesli yapar, pek severim :) Nefis olmuş seninki de.

    YanıtlaSil
  14. harika, daha öncede görmüştüm, çok güzel bir sunum ,bu sefer iyice heveslendim yapmalıyım...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Adsız00:59

    Bu sunum nerden aklina geldi canim bende baklava tarifi icin geziniyordum. Dolapta iki pakat yufka var biri baklavalik digeride kayinvalidem icindi ama sanirim kahvalti soframi susleyecek hemen kucukre bir soru sorayim peynirli yapmakta mumkun mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi internette görmüştüm, görüntüsü ve pratikliği çok hoşuma gittiği için denedim, bu yaz sık sık yaptım.
      Elbette peynirli de yapabilirsin, hatta tam mevsimi gelmişken ıspanakla bile yapılabilir.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...