19 Şubat 2014 Çarşamba

EZOGELİN ÇORBASI

Soup
Ezogelin çorbasını çok severim, benim için 1.sırada ezogelin, 2.sırada mercimek çorbası gelir.
İki çorba birbirine yakın tatlarda gibi gözükse de ezogelinin katıklı yağı, bol baharatı çorbanın tadını farklı yapar.
Bu çorbayı vakit darlığında düdüklü tencerede yapabilirsiniz, basınç altında iyice piştiği için tadı ayrıca çok güzel oluyor.
Benim çocukluğumda hazır çorba pek yoktu, sonra Çapamarka diye bir markanın çorbaları çıktı.
Özellikle Ezogelin çorbası çok popüler oldu, çorbanın paketinde yöresel kıyafetler giymiş tahta kaşıkla çorba içen köylü bir kız resmi vardı.
Çorbanın tadından aklımda kalan tek şey çok baharatlı oluşuydu.
Annem pek hazır çorba almazdı (ne iyi yaparmış) eve hazır çorba nadir girdiği için piştiği zaman baharatı ağzımı yaksa da çok severek içerdim 😊
"Afiyetle Kalın"

soup
EZOGELİN ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı (ajda bardak) kırmızı mercimek,
2 yemek kaşığı ince bulgur,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı kimyon,
3-4 su bardağı et suyu, yoksa içme suyu,
Tuz,
Katık için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kuru nane.

 soup

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ;
Mercimek, bulgur ve pirinci ayıklayıp yıkayın.
Tencereye sıvı yağ dökün, soğanı küçük küçük doğrayıp yağda sotelemeye başlayın.
Salçayı ilave edip 1-2 dakika pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci ilave edin, 5 dakika kadar kavurun.
Damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ilave edin.
Varsa 3-4 bardak et suyunu yoksa normal su ilave edip, kaynamaya bırakın.
Kısık ateşte ağır ağır çorbanızı pişirin.
Not; 
Çorba pişince isterseniz olduğu gibi taneli bırakın, isterseniz el blenderi ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Ben blenderden geçirerek servis yapıyorum.
Katığını hazırlamak için;
Tereyağını eritin, içine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyin, nanenin yanmaması için ocağı hemen kapatın.
Hazırladığınız katığı çorbanın üzerine dökün.
Sıcak sıcak yanında limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. Bu corbaya kim hayir diyebilir :) Ellerinize Saglik

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık çorba güzel , sunum güzel, etamin bambaşka güzel..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Adsız07:08

    Çorbanızı yaptım, çocuklarım ve eşim çok beğendiler, devamlı bu çorbayı yapmamı istiyorlar. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tarifi deneyip, beğenmenize çok sevindim.
      Tarifle ilgili düşüncelerinizi buradan paylaştığınız için ayrıca çok memnun oldum.
      Denemek isteyip, çekimser kalanlara bir fikir vermiş oldunuz.
      Sizinde ellerinize sağlık.

      Sil
  4. Adsız13:59

    Denedim ve gerçekten çok güzel bir çorba oldu.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde ellerinize sağlık, beğenmenize ve bizimle paylaşmanıza çok sevindim.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...