Belli bir sebze veya meyve üzerine hazırladığım bu dosyalar, o ürüne ait bütün tarifleri bir arada bulundurduğu için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Kestane ile her kış pek çok tarif hazırladım ve yayınladım.
Bu aralar kestaneli tarifler çok popüler olduğu için hepsini bir araya toplamaya karar verdim.
Kestane ile neler yapılabilir? hangi tariflerde kullanılır? bu dosya da bulabilirsiniz.
Tabii bu benim bugüne kadar bu blogda yayınladığım tarifleri içeren bir çalışma oldu.
Fakat emin olun çorbasından, pilavına, marmelatından, kekine, dondurmasına ve şekerine kadar pek çok popüler kestaneli tarif ve kestane bulamadığınız zaman yerine kullanabileceğiniz malzemelerle yapılan yalancı kestane tatlısı tarifi de bu dosyada yer alacak😏
"Afiyetle Kalın"
Kestaneli tarifler dosyası hazırlayıp kestane ağacından ve kestaneden bahsetmeden olmaz.
Bu bölümde göreceğiniz kestane ağacı resimlerini her yaz Kastamonu'ya gittikçe çektim.
Yazının sonuna doğru olan olgunlaşmış kestane resimlerini de sonbahar da yine Kastamonu da çektim.
KESTANE AĞACI;
Kestane ağacı, İklim olarak ılıman ve sıcak bir iklimi sever. Genellikle güneşli ve nemi yüksek olan yerlerde daha sağlıklı olarak meyve verir. Ülkemizde kestane ağacı olan bölgelerimiz Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara'dır. Tamda istediği iklim koşullarını oluşturan iklimleri ile kestane ağaçları için biçilmiş kaftan gibidirler. Bu bölgelerimizde diğer orman ağaçları içerisinde yer alırlar. Kestanelerin bilinen on üç çeşidi vardır. Bu türlerin doğal yayılma alanları Çin, Kore, Japonya, Türkiye, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'dır.
Kestane ağaçları, güzellik bakımından, yakacak ve barınak
açısından yetiştirilen ağaçlardır. Verimliliği hasat işleminin kolaylığı ve
yenmesi için hazırlığının kolay olması azda olsa gelir sağlaması bakımından
insanlar kestane ağaçları yetiştirirler. Kestanelerin ana vatanı olarak Anadolu
bilinir. Kestane ağaçlarının verim düzeyinin arttırılması için düzenli bir
şekilde, ilaçlama ve gübreleme yapılmalıdır. Aksi takdirde ağaç meyveleri
verimsiz olur.
Kestane ağacı, daha çok kayalıkların olduğu yerlerde, kumlu
geçirgen toprakları severler. Ağacın yaprakları sert kenarları ise testere
gibidir ve uçları dikenlidir.
1200 metre yükseklikte bile yaşayabilen kestane ağaçları ağır ve kireçli toprakları sevmez. Bu yüzdende toprağı daha geçirgen bir yapıya sahip yerlerde yetişir. Kestane ağacı yetiştiriciliği denince ülkemizde en başta Bursa şehrimiz gelir.
Aslında Ege Bölgemizde diğer birçok ilimizde de vardır.
Aydın, Kastamonu ve İzmir şehirlerinde de yetişir. Bu şehirlerimizde kestane ağacı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir.
Kış ürünü olan kestaneyi ekim ayından mart ayına kadar
sağlıklı bir şekilde bulabilirsiniz. Diğer fındık ve türevlerine göre daha
fazla nişasta ve daha az yağ içerdikleri için açık havaya veya nemli ortama
maruz kaldıklarında bozulma eğilimi daha fazla olur. Bu durumu önlemek için
buzdolabında saklanması gerekmektedir.
Ayrıca kestanenin sağlık açısından faydaları da oldukça
fazladır. Düşük kalori değerlerine sahip, vitamin, mineral ve besleyici
değerler bakımından zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezinde gerekli
olan folik asidi sağlamaktadır. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve
çinko mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanında 100 gram
kestanede 518 mg kadar potasyum bulunmaktadır. Potasyum, sodyumun etkilerini
durdurmakta ve kalp atış hızı ile kan basıncını düşürücü özellikler
göstermektedir. Magnezyum ve fosfor mineralleri ise kemik metabolizması için
gerekli altyapı oluşumuna destek vermektedir. Kestanede de badem ve fındıkta
olduğu gibi gluten bulunmamaktadır.
Genel olarak antioksidan etkisi ile kanser ve kalp
hastalıkları riskini azaltması, düşük kolesterol, sindirim sistemine yardımcı
olması, enerji verici olması, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, daha güçlü
bir kemik yapısına sahip olunması ve hastalıkların oluşma riskini azaltması
sayılabilir.
KESTANE;
*Ateş düşürülmesine yardım eder.
*Sakinleştirici özelliği vardır, stresin giderilmesine yardım
olur.
*Hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşır. Hücrelerin erken
yaşlanmasını engeller.
*Detoks özelliği vardır, vücudu toksinlerden arındırır.
*Mideye karşı da faydalıdır.
*Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir.
*Beyin için birçok faydası vardır. Unutkanlığı ve Alzheimer’ı
önlemeye yardım eder.
*Kolesterolü düzenler.
*İshali önler.
*Birçok kanser türünün önlenmesine yardım eder. Özellikle
akciğer kanserinin önlenmesine yardımcıdır.
*Kan basıncını düşürür.
*Kansızlık yani anemiyi önlemeye yardım eder.
*Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede hastalıklara
kolay yakalanmayı önler.
*Kalp hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalbi korur.
*İçerdiği selenyum sebebiyle prostat kanseri ile mücadeleye
yardım eder.
*Halsizlik ve aşırı yorgunluk durumlarında da enerji verir.
*Güçlü bir antioksidandır.
*Kasları ve kemikleri güçlendirir.
*Dişlere de fayda sağlayarak dişleri kuvvetlendirir.
*Koroner arter rahatsızlığına iyi gelir.
*Felç geçirme riskini azaltır.
*Lineoleik asit açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de
birçok hastalığın önlenmesine yardım eder.
*Meyvenin kendisi kadar kabukları da şifa dağıtır, kabuklar
kaynatılır ve ilaç olarak kullanılabilir.
Kestanenin Besin Değerleri;
100 Gram kestanede;
Kalori (kcal) 131
Toplam yağ 1,4 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 27 mg
Potasyum 715 g
Karbonhidrat 28 g
Protein 2 g
A vitamini 17 IU
C vitamini 26,7 mg
Kalsiyum 46 mg
Demir 1,7 mg
D vitamini 0 IU
Piridoksin 0,2 mg
B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 54 mg
Bu yazıda kullanılan kaynaklar;
https://evdesifa.com/kestanenin-faydalari-nelerdir/
https://www.sifalibitkitedavisi.com/kestanenin-faydalari-saymakla-bitmez.html
KESTANE İLE YAPILAN TARİFLER;
Kestane kebap tarifi olmayan "kestaneli tarifler" dosyası eksik kalırdı😊
Sürpriiiz!
Kestaneli tatları çok seviyorsunuz ama elinizde kestane yok, o zaman ne yapacaksınız, hemen kuru fasulyeyi haşlayacaksınız ve üstte ki tarifi uygulayacaksınız😏
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...