29 Aralık 2017 Cuma

KESTANE KEBAP

Muhterem'le Afiyetle
Kestane kebap yemesi sevap demişler😄
Kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından olan kestane kebap yapımı basit bir tarif.
Bugünkü konumuz aslında tarif vermekten daha çok küçük önerilerde bulunmaktan ibaret.
Kestane ile hazırlanan tariflerle ilgili, bugüne kadar tarifini verdiğim kestaneli tarifleri bir arada bulabileceğiniz bir dosya hazırladım.
O dosyanın içinde kestane kebap olmazsa dosya eksik kalırdı 😊
Kestaneli tarifler dosyası 👉BURADA


çiğ kestane resmi
Kestane kebap yapmak için öncelikle kestaneye ihtiyacınız var.
Biz Kastamonu'luyuz, bize kestaneler Kastamonu'dan gelir.
Kastamonu kestanesi de bazı kestane cinslerine göre biraz daha ufaktır ama çok lezzetlidir.

kestane kesici resmi
Bu görmüş olduğunuz alet son yıllarda piyasaya çıkan, tam anlamıyla can kurtaran bir alet.
Ben kestane kesiciler ilk çıktığı zaman açıkçası pek işe yaramayacağını düşünmüştüm.
Aleti öylemesine almıştım ama hakkını yemeyeyim çok işe yarıyor.
Eskiden kestaneyi çizmek için kestaneyi elinizle tutmak ve bıçakla üzerini kesmeniz gerekirdi.
Bu hem çok tehlikeli, hemde çok yorucu oluyordu.
Bu alet pratik olduğu kadar güvenli de👍

kestane kebap nasıl yapılır?
KESTANE KEBAP TARİFİ;
Kestaneleri yıkayın, ıslakken üzerini çizin.
Fırın tepsisine yerleştirin.
Kestanelerin ıslak olması kurumadan daha iyi pişmesi için şart.
Orta hararette ki fırında (180 derece) kabukları açılıncaya kadar, arada sırada karıştırarak pişirin.
Kestaneler piştikten sonra fırından çıkarın, tepsinin üzerini bir kaç kez katladığınız sofra bezi ile iyice örtün.
Bu şekilde 10 dakika bekletin.
Böyle yaptığınızda kestaneler kabuğundan daha kolay soyuluyor, kestanelerde oluşan buharın etkisi ile yumuşacık oluyor.
Kestaneleri mutlaka sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

soba üzerinde kestane resmi
Kestane kebap en iyi sobanın üzerinde olur.
Fakat günümüzde özellikle şehirlerde neredeyse hiç soba kalmadı.
Bu sobada kestane resimleri, bizim 2 sene önce kestane mevsiminde köyde olduğumuz zamanlarda çektiğim resimler.

kestane karası fırtınası
Sonbahar da köye gitmiştik, havalar çok güzeldi.
Isınma sorunumuz fazla yoktu, çok soğuklarda arada elektrikli ısıtıcıyı açıyorduk bize yetiyordu.
Sonra "Kestane Karası" denen bir fırtına çıktı.
Kestane karası fırtınası, sonbahar da kestanelerin olgunlaşıp karardığı günlerde oluşması sebebiyle halk arasında bu isimle biliniyormuş.
Bir kaç gün boyunca epey bir fırtına, rüzgar ve soğuk oldu.
Fırtınalı havalarda köyde mutlaka elektrik kesilir.
Elektrikte sürekli kesilince mecburen geçici olarak odun sobası aldık.
Soba demek üzerinde kaynayan çay demek, soba demek üzerinde ısıtılan ekmek demek, soba demek üzerinde pişirilen kestane demek😍😍😍
Soba yanmaya başlar başlamaz üzerinde kestanede pişirdim, ekmekte ısıttım, çay da kaynattım.
Soba yanmasa da çaydanlığı üzerinde görmek beni çok mutlu ediyordu.
Benim için çok nostaljik ve güzel bir kaç gün oldu.

haşlanmış kestane resmi
Bu arada şunu da hemen buraya ekleyeyim;
Kestane bizde haşlanarakta tüketilir. (üstte ki resim)
Açıkçası ben haşlanmış kestaneyi pek sevmem.
Kestaneyi kuruyemiş gibi yiyeceksem mutlaka kepap olarak pişirilmiş olmalı😏

"Afiyetle Kalın"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...