Biz eşimin işleri sebebiyle henüz köye gidemediğimiz için, İstanbul'un yoğun nem içeren sıcaklarını iliklerimize kadar hissediyoruz.
Son yıllarda bu mevsimde İstanbul'da değil, Kastamonu'da oluyordum, İstanbul'un nemli sıcaklarını unutmuşum.
Gezmek için dışarı çıkmak şöyle dursun, mutfak alışverişi için bile dışarı çıkmak istemiyorum.
Mutfağım bütün öğleden sonra güneş aldığı için yemek yapmak tam bir kabus.
Zaten ağır, yağlı, kızartmalı tariflere de tahammülümüz de yok.
Hafif yemekler, zeytinyağlılar, bol bol yoğurtlu salatalarla günü geçiriyoruz.
Yaz aylarının en çok tüketilen salata malzemesi olan domates salatalık ikilisi, kahvaltı masasında da akşam yemeğinde de baş tacı ediliyor.
Domatesi sabah kahvaltısında söğüş olarak hazırlarım.
Akşam yemeklerinde ise hem söğüş, hemde kaşık salata olarak hazırlıyorum.
Kaşık salatanın en önemli özelliği, bütün malzemelerin kaşıkla yenecek kadar küçük şekilde doğranmasıdır.
1 kaşığın içine bütün malzemelerin sığmasından ne kadar küçük doğrandığını anlayabilirsiniz.
Altı üstü bir domates salatası diye düşünmeyin, bu salatanın muazzam bir işçiliği var.
Bütün sebzeleri zar büyüklüğünde doğramak çok zaman alabiliyor.
Kaşık salatasının sosunu damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz.
Ben en çok limon-zeytinyağı ve bazen nar ekşisi olan sosu seviyorum.
Limon yerine sirke de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KAŞIK SALATASI;
Malzemeler;
2 adet büyük boy domates, (ben pembe domates kullandım)
3 adet küçük boy salatalık,
1 adet orta boy kırmızı soğan,
5-6 adet yeşil sivri biber,
1 adet orta boy kırmızı biber,
Yarım demet maydanoz,
Sosu için;
Limon, tuz, zeytinyağı, nar ekşisi.
KAŞIK SALATASI TARİFİ;
Domatesleri yıkayın, bütün haldeyken yuvarlak dilimler kesin.
Yuvarlak dilimleri uzun uzun dilimleyin.
Uzun dilimleri doğradığınız zaman domatesleri zar büyüklüğünde doğramış olacaksınız.
Bütün sebzeleri, (biberlerin tohumlarını çıkararak) aynı boyutta küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız sebzeleri geniş bir tabağa alın.
Damak tadınıza uygun baharatları ve limon-zeytinyağı-tuz gibi sos malzemelerini ekleyerek karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
emeğinize sağlık, harika görünüyor...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Sil