28 Kasım 2008 Cuma

ÇİKOLATALI MEYVALAR

YE # 39 ÇOCUK YEMEKLERİ=ÇİKOLATALI MEYVALAR
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu ; Çocuk yemekleri.
Ev sahibimiz ; "Mimar aşçı" blogundan Kübra'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Bu etkinlik sayesinde iştahsız çocuklara yemek yedirecek tarifleri, sevmedikleri ama faydalı olan sebze meyvayı yedirme yöntemlerini öğreneceğiz.
Oğlum ve kızımda hiç iştah sorunlarımız olmadı ama çevremde pek çok annenin elinde kaşıkla çocuğunun peşinden koştuğunu biliyorum.
Bu tarifte çikolata sosuna ve kuruyemişe bulanmış meyvalar var.
Çocuklar muzu hiç işlem yapmasanızda severek yer ama elma-armut gibi meyvaları pek tercih etmezler.
Resimde gördüklerinizin arasında elma-armut-muz-kivi var.
Çocuklar çikolata bulanan her meyvayı severek yiyeceklerdir.
Köfte sevmeyen, yemek istemeyen çocuklar için de bakınız; Çubuklu köfte
"Afiyetle Kalın"
ÇİKOLATALI MEYVALAR;
Malzemeler;
Mevsim meyvaları elma-armut-muz-kivi-portakal,
1 su bardağı süt,
Yarım paket çikolata sosu,
50 gram çikolata,
Çöp şiş,
Üzerini süslemek için; Kuruyemiş.
TARİFİ;
Çikolata sosunu süt ile pişirin.
Sıcakken içine çikolatayı ekleyin, karıştırarak erimesini sağlayın.
Meyvaları soyup, istediğiniz gibi kesin.
Geniş olan elma ve armuttan kurabiye kalıplarının yardımı ile şekiller çıkarabilirsiniz.
Kestiğiniz meyvaları çöp şişe geçirin.
Çikolata sosuna batırıp, sosun kuruması için yağlı kağıdın üzerine bırakın.
Sosun üzerine kuruyemiş serpmeyi unutmayın.
Portakalı ortadan kesip, yarısını servis tabağına ters olarak yerleştirin.
Çevresine yarım ay şeklinde doğradığınız kivileri dizin.
Sosu kurumuş ve sertleşmiş olan meyvaların şişlerini portakala batırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

25 Kasım 2008 Salı

MUHALLEBİ ÜZERİNDE KABAK TATLISI

Kabak tatlısı artınca yaptıklarımdan birisi bu tariftir.
Diğeri de Portakalda Kabak Tatlısıdır.
Bu tarifi uygularken muhallebiyi tepsiye döküp, üzerini kabak tatlısı ile kaplayabilirsiniz.
Ya da bu şekilde kaselere-kuplara doldurup, üzerine kurabiye kalıbının yardımı ile kabak tatlısını şekilli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MUHALLEBİ ÜZERİNDE KABAK TATLISI;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı margarin,
1 bardak un,
1 litre süt,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım çay bardağı kurutulmuş meyva veya meyva şekerlemesi,
4-5 dilim kabak tatlısı,
Yaprak şeklinde gofret.
Yapılışı;
Margarini eritip, içine unu ekleyin ve biraz kavurun.
Ilık durumdaki sütü una ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin.
Topaklanırsa blender ile çırpın.
Un ve sütün içine şekeri, vanilyayı ve meyva kurusunu ekleyin.
Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Muhallebiyi kuplara paylaştırın.
Kabak tatlısını ezerek püre yapın.
Kurabiye kalıbının içine kabak tatlısı püresi yerleştirerek şekil verin.
Kalıptan çıkardığınız kabak tatlısı püresini, muhallebinin ortasına yerleştirin.
Yaprak şeklinde ki gofret veya kuruyemişle süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 Kasım 2008 Cuma

ÇAY DAVETİ

Muhterem'le Afiyetle
Çay Daveti adında yeni bir kategori açmaya karar verdim.
Misafir geleceği zaman "ne yapsam" telaşı hepimizde var, en azında bu kategoride çayın yanında yapabileceğiniz mönüleri bir arada bulabilirsiniz.
Çay misafirlerinizi nasıl ağırlarsınız?
Masada açık büfe tarzı mı, yoksa mutfakta hazırlanmış tabakların sehpa üzerinde servisi mi?
Ben masa başında olanları çok seviyorum.
Misafir sayısı kalabalık değilse mutlaka masa açarım.
Ama misafirin sayısı 10'u geçiyorsa mecburen sehpa üzerinde, mutfakta hazırlanmış tabak usulü oluyor.
Tabakların önceden hazırlanmış olarak gelmesinin bir kaç kötü yönü var.
Tabağınızdaki her ürünü sevmeyebilirsiniz, yada sevdiğiniz üründen bir kaç tane daha almak isteyebilirsiniz.
Eğer benim gibi çekingen biriyseniz gıkınız çıkmaz : )
Ben yabancı bir yerdeysem şekerimi bile isteyemem, beğendiğim böreğin 2. dilimini mi isteyeceğim, ağzımı bile açamam : (
Ama masada olan üründen almak çok daha kolay.