22 Ocak 2009 Perşembe
SEBZELİ HAMSİ
2008-2009 balık sezonu açılalı aylar oldu ama ben bu sezon hiç balık tarifi vermedim.
Ama bu evde balık pişmediği anlamına gelmesin.
Balık düşkünü eşim için sık sık balık pişirdim ama hepsi daha önce tarifini verdiğim balıklar ve pişirme yöntemleri olduğu için resim çekip, tarif yayınlamadım.
Bu tarifteki sebzeli hamsiyi ise uzun zamandır denemek istiyordum.
Önce sebzeleri pişiriyorken,temizlenmiş hamsileride içine eklemeyi düşündüm ama o zaman hamsi buğulamadan farkı kalmayacaktı.
Bende hamsilerin kılçıklarını temizleyip, mısır ununda kızarttım ve hazırladığım domates-soğan-biber-maydanoz-sarımsak kavurmasının üzerinde servis yaptım.
Bu şekilde hiç kılçıksız piştiği için çocuklarda sorunsuz yiyebiliyor.
Kızartmanın verdiği ağırlık sebzeler sayesinde biraz hafiflemiş oluyor.
Diğer hamsili tariflerim için bakınız;
Hamsili Pilav
Hamsili (tepside) Pilav
Hamsi Şiş
Hamsi Buğulama
"Afiyetle Kalın"
SEBZELİ HAMSİ;
Malzemeler;
1 kilo hamsi,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı sıvıyağ,
Sebzeler için;
2 adet kuru soğan,
3-4 adet sivri biber,
3 adet domates,
2-3 diş sarımsak,
Yarım demet maydanoz,
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.
Yapılışı;
Hamsilerin kılçıklarını tamamen temizleyin.Yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağı kızdırıp, mısır ununa buladığınız hamsileri kızartın.
Soğanları doğrayıp, yağda kavurmaya başlayın.
Soğanlara kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri,biberi,sarımsağı ve tuzu ekleyin.
Sebzeler piştikten sonra doğranmış maydanozları ekleyin.
Hazırladığınız sebze kavurmasını servis tabağına yerleştirin.
Üzerine kızarttığınız hamsileri yerleştirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
15 Ocak 2009 Perşembe
MAYALI TARİFLER=MAYALI POĞAÇA
YAMAN ETKİNLİK-MAYALI TARİFLER
Bu ayın etkinlik konusu mayalı tarifler.
Ev sahibimiz, Yeşil Kivi sitesinin sahibi olan Seçil Hanım.
Tarifini vereceğim poğaça klasik mayalı poğaça hamuru.
Bu hamuru çok kolay hazırlayabilirsiniz, istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
Ben bu şekli çok severek yapıyorum, küçük bir bohçaya benziyor.
Hamurun şeklini oluşturmak için yuvarlak olarak açıp, sigara böreği saracakmış gibi pizza dilimleri şeklinde kesiyorsunuz ve geniş olan kısmına iç malzemesini yerleştirip, sarıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
MAYALI POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı sıvı yağ,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 küçük paket yaş maya,
Çektiği kadar un, tahminen 5 su bardağı.
İçi için;
Beyaz peynir,maydanoz.
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içinde mayayı eritin.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip,kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek,sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurdan 3-4 büyük pezi çıkarın.
Pezileri teker teker açıp, pizza dilimi şeklinde 8 parça kesin.
Sigara böreği saracakmış gibi peynirli maydanozlu içi, geniş olan kısmına yerleştirin.
Kenarlarını da içe katlayarak sarın.
Uç kısmı üçgen bir kapak gibi poğaçanın üzerinde olsun.
Hazırladığınız poğaçaları yağladığınız fırın tepsisine kabaracağını da hesap ederek aralıklı olarak dizin.
45 dakika mayalanması için bekletin.
Mayalanıp, kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığınız orta derece ısısı olan fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
13 Ocak 2009 Salı
ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ
Kereviz ne yazık ki çoğu kimsenin yiyemediği bir sebze.
Ya kokusu yada tadı yüzünden sevilmeyebiliyor.
Bizim evde çok şükür sebze seçilmeden yendiği için kerevizide sık sık pişiriyorum.
Kızım kerevizi sıcak olarak yemeklerde ve tavuğun yanında sevmiyor.
Bu tarifteki zeytinyağlı ve soğuk olan düğmeli kerevizi ise seve seve yiyor.
Bende tam tersine kerevizin kokusuna hayranım, sanki doğal baharatlıymış gibi kokuyor.
Daha önce yayınladığım kerevizli tarifler için bakınız;
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Kereviz Pane
Kereviz Salatası
Kıymalı Kereviz Yemeği
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ;
Malzemeler;
1 kilo kereviz,
3-4 adet havuç,
1 demet dereotu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
Yapılışı;
Kerevizleri soyun, havucun boyutuna göre kerevizin tam ortasını oyun.
Kerevizi oymak için elma çekirdeğini çıkarmak için kullanılan aleti yada kabak oyucunuzu kullanabilirsiniz.
Havucun dış kısmını soyup,yıkayın.
Hazırladığınız havucu kerevizdeki deliğin içine yerleştirin.
Kerevizleri 1,5 santim genişliğinde dilimleyin.
Karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizip,üzerine limon sıkın.
Zeytinyağını,tuzunu ve 1 su bardağı suyu ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
Dereotunu incecik doğrayıp, servis tabağına yerleştirin, üzerine soğuttuğunuz kerevizleri yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Ya kokusu yada tadı yüzünden sevilmeyebiliyor.
Bizim evde çok şükür sebze seçilmeden yendiği için kerevizide sık sık pişiriyorum.
Kızım kerevizi sıcak olarak yemeklerde ve tavuğun yanında sevmiyor.
Bu tarifteki zeytinyağlı ve soğuk olan düğmeli kerevizi ise seve seve yiyor.
Bende tam tersine kerevizin kokusuna hayranım, sanki doğal baharatlıymış gibi kokuyor.
Daha önce yayınladığım kerevizli tarifler için bakınız;
Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Kereviz Pane
Kereviz Salatası
Kıymalı Kereviz Yemeği
Portakalda Kereviz Salatası
Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk
"Afiyetle Kalın"
ZEYTİNYAĞLI DÜĞMELİ KEREVİZ;
Malzemeler;
1 kilo kereviz,
3-4 adet havuç,
1 demet dereotu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
Yapılışı;
Kerevizleri soyun, havucun boyutuna göre kerevizin tam ortasını oyun.
Kerevizi oymak için elma çekirdeğini çıkarmak için kullanılan aleti yada kabak oyucunuzu kullanabilirsiniz.
Havucun dış kısmını soyup,yıkayın.
Hazırladığınız havucu kerevizdeki deliğin içine yerleştirin.
Kerevizleri 1,5 santim genişliğinde dilimleyin.
Karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizip,üzerine limon sıkın.
Zeytinyağını,tuzunu ve 1 su bardağı suyu ilave ederek, kısık ateşte pişirin.
Dereotunu incecik doğrayıp, servis tabağına yerleştirin, üzerine soğuttuğunuz kerevizleri yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)