5 Şubat 2010 Cuma

PANCARLI YUMURTA DOLMASI

Pancarlı yumurta dolması tarifi, geçen ay Lezzet dergisinde yayınlandı.
Tarifin resmini gördüğüm zaman en başta rengine vuruldum.
Nefis bir rengi vardı.
Geçen hafta tarifi denedim.
Tarifte yumurtanın sarıları ve mayonez haşlanmış pancara eklenip, püre yapılıyordu.
Tarifi aynen uyguladım, fakat rengi dergideki gibi olmadı.
Sanırım dergideki resimde sadece pancar kullanılmış.
Bir daha bu salatayı içine hiç bir malzeme katmadan sadece pancar turşusu püresi ile hazırlayacağım.
Eminim dergide ki gibi canlı rengi elde edeceğim.
Yumurtaların altına roka yaprakları dizerek sağa sola devrilmelerini engelleyebilirsiniz.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, güzeldi.
Pazar günü kahvaltı misafirlerime hazırladım.
Kahvaltı resimleri burada

"Afiyetle Kalın"

PANCARLI YUMURTA DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 adet pancar,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez,
Tuz, karabiber.
Roka yaprakları.
Tarifi;
Yumurtaları, içine tuz eklediğiniz suda katı olacak şekilde haşlayın.
Haşlanan yumurtaları keserek ikiye ayırın.
Yumurta sarılarını çıkarın.
Pancarın dış kabuğunu soyun ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanmış pancarı, yumurta sarılarını, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi rondo da püre haline getirin.
Hazırladığınız pancarlı püreyi krema sıkma şırıngasına doldurun.
Servis tabağına yıkadığınız roka yapraklarını yerleştirin.
Yumurta beyazlarını roka yapraklarının üzerine dizin.
Şırıngada ki püreyi yumurta beyazlarının ortasına sıkın.
Üzerini dereotu veya maydanoz yaparakları ile süsleyebilirsiniz.
Artan sosu ekmeğin üzerine sürerek yiyebilir, kanepe hazırlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

4 Şubat 2010 Perşembe

KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ

Kereviz, pek çok kişinin sevmediği bir kış sebzesi.
Benim kızımda kerevizi sevmiyor.
Kokusu onu rahatsız ediyormuş.
Bense tam aksine kerevizin kokusunu çok severim.
Her hafta mutlaka pazardan kereviz alıyorum.
Ya bu tarifteki gibi pişiriyorum yada çiğ olarak salatasını hazırlıyorum.
Etli yada kıymalı yemeğini yaptığım zaman içindeki patates-soğan-havuç ile birlikte tam bir kök sebzeler yemeği oluyor.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Kereviz Pane

Portakalda Kereviz Salatası

Kereviz Salatası

Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk

"Afiyetle Kalın"
KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ;
Malzemeler;

300 gram kıyma,
3 adet kereviz,
3 adet patates,
1 adet kuru soğan,
2 adet havuç,
2 adet kırmızı biber,
5 adet sivri biber,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Soğanı küçük olarak doğrayın.
Zeytinyağında hafifçe kavurun.
Kıymayı ekleyip, kavurun.
Kerevizleri soyup, yıkayın ve isterseniz elma dilimi şeklinde isterseniz büyük küpler halinde doğrayın ve tencereye ekleyin.
Patatesleri de aynı şekilde hazırlayıp, tencereye ekleyin.
Havucun dışını kazıyıp, yıkayıp, doğrayın ve kerevizlerin içine ekleyin.
Kırmızı biber ve sivri biberin tohumlarını çıkarın.
Kırmızı biberi küçük küçük doğrayarak, sivri biberi ikiye bölerek tencereye ekleyin.
Kerevizin yaprağı varsa yıkayarak, ince ince doğrayın ve yemeğe ekleyin.
Tuz ve 2-3 bardak su ekleyerek kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"

1 Şubat 2010 Pazartesi

SOSİSLİ KESME POĞAÇA

Bu poğaçayı hazırlamayı yapım aşaması pratik olduğu için seviyorum.
Tek tek şekil vermek için uğraşmanıza gerek yok.
Hamuru dikdörtgen şekilde açıyorsunuz ve iç malzemesini yerleştirdikten sonra rulo yapıp, istediğiniz genişlikte kesiyorsunuz.
Bu tarifi daha önce peynirli olarak vermiştim.
Bakınız; Mayalı Kesme Poğaça
Bu poğaçayı ikram edecekleriniz arasında çocuk varsa, sosisli olanı peynirli olandan daha çok severek tüketiyorlar.
"Afiyetle Kalın"

SOSİSLİ KESME POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt,
Yarım su bardağı ılık su,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
11 gramlık instant kuru maya,
Çektiği kadar un (yaklaşık 5 su bardağı)
İçi için;
Sosis
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı,
İsteğe bağlı, susam yada çörek otu.
Yapılışı;
Ilık süt ve suyun içine toz mayayı boşaltıp, karıştırın.
Diğer hamur malzemelerinide ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar un ekleyin (tahminen 5 su bardağı).
Hazırladığınız hamurun üzerini örterek, sıcak bir yerde 10-15 dakika bekletin.
Kabaran hamurun yarısını kopararak dikdörtgen şeklinde açın.
Açtığınız hamurun içine uzunlamasına dörde böldüğünüz sosisleri yerleştirin.
Hamuru rulo şeklinde sarın.
Ruloyu hemen hemen 10 santim boyutlarında kesin.
Hamurun diğer yarısınıda aynı işlemi uygulayarak hazırlayın.
Kestiğiniz hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
Yarım saat-45 dakika mayalandırıp, kabarmasını bekleyin.
Kabaran hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp, isterseniz susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış, orta dereceli fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"