16 Ekim 2010 Cumartesi

PANCAR TURŞUSU

Muhterem'le AfiyetlePancar tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden sadece hazır olarak turşusunu alıp kullandığım pancarı, artık kök sebze olarak alıp, bol bol kullanıyorum.
Hatta bu ara, sayfamda sık sık pancarlı tarifler görürseniz şaşırmayın.
Geçen hafta aldığım pancarı 4 tarifte kullandım.
1. tarif kızımın en sevdiği çeşit olan, pancar turşusu.
Bu tarifi (Kristal Kelebek) Aslı'dan aldım.
Turşu olduğu halde 1 günde yenecek kıvama gelmesi sebebi ile oldukça pratik bir tarif.
Kızımın dediğine göre hazır pancar turşusundan hiç bir farkı yokmuş.
Turşuyu bu şekilde tüketebileceğiniz gibi salatalara ekleyerek de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


14 Ekim 2010 Perşembe

ETİMEKLİ PATLICAN SALATASI

Patlıcan Böreği tarifini verirken "bu sezonun son patlıcanlı tarifi" demiştim ama Pazartesi günü yemeğe gelen misafirlerime hazırladığım patlıcan salatasını yayınlamadan geçemezdim.
Bu salatayı ilk kez Portakal Ağacı'ndan Hatice'de görmüştüm.
Bütün yaz yapacağım diye niyetlenip, bir fırsatını bulamadım.
Sonbahar'ın ve soğukların kendisini iyice hissettirdiği bu günlerde patlıcan ile hazırlanan bu salatayı denemek kısmet oldu.
Görüntüsü olduğu kadar, tadınıda çok beğendim.
Not;
Bazı tariflerde közlenmiş patlıcan kullanılmış ama ben patlıcanı kızartarak kullandım.
Bu malzeme ile küçük boy iki oval tepside salata hazırladım.
Bu ölçü ile daha büyük, tek bir servis tabağında salatayı hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ETİMEKLİ PATLICAN SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
1 paket etimek,
3 adet közlenmiş kırmızı biber,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
Patlıcanları sudan sıkarak çıkarın ve küp küp doğrayın.
Kızgın sıvı yağda kızartın.
Servis tabağının dibine etimekleri parçalayarak yerleştirin.
Üzerine kızarttığınız ve tuz serptiğiniz patlıcanları yerleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu patlıcanların üzerine yayın.
Yoğurdun üzerini kırmızı biberden kestiğiniz şeritlerle süsleyin.
Kuru nane ve kırmızı pul biber ile süslemenizi tamamlayın.
Not;
Yoğurdun etimeği çok yumuşatmaması için servisten 2 saat önce yoğurdu ekleyin.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü Yeni Camii Hünkar Kasrı'nın restorasyonu ile ilgili yazıyı ve Yeni Camii için hazırladığım videoyu görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yeni Camii Hünkar Kasrı

12 Ekim 2010 Salı

MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ TART

Geçenlerde, uzun zamandır tart yapmadığımı ama köyden gelen mürdüm erikleri ile tart yaptığımdan bahsetmiştim.
Mürdüm eriğini daha önce kekte kullanmıştım ama ilk defa tartta kullandım.
Açıkçası umduğumdan daha iyi sonuç verdi.
Üzerine serpilen birer çay kaşığı toz şeker eriğin karamelize olmasını sağladı.
Bademler hem tat, hemde görüntü olarak tarta çok yakıştı.
Kreması için, muhallebi pişirmek yerine vanilyalı puding kullandım.
Mürdüm eriğinin mevsimi tamamen geçmeden yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tart tariflerimi görmek için, bakınız;

Vişneli tart

Kayısılı fıstıklı tart

Kivili Tart

Çilekli Tart
MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ TART;
Malzemeler;

Tart hamuru için;
3,5 su bardağı un,
125 gram oda ısısında tereyağ veya margarin,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 yumurta,
Kreması için;
1 paket vanilyalı puding,
3 su bardağı süt,
Üzeri için;
12 adet mürdüm eriği,
24 adet badem,
Eriklerin üzerine serpmek için toz şeker,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.


TARİFİ;
Not;
Tart kalıbını yağlamak için margarinden 1 tatlı kaşığı ayırın.
Tart hamuru malzemelerini karıştırarak pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
Tart kalıbını yağlayın.
Pişen tartı kolayca çıkarmak için yağlı kağıttan iki tane şerit kesip, tart kalıbına + şeklinde yerleştirip, bir asansör hazırlayın.


Yağlanmış, içine şerit halinde kesilip + şeklinde yağlı kağıt serilmiş kalıbınızın içine, açtığınız hamuru yerleştirin.
Diplerini ve kenarlarını iyice yerleştirin, bıçak veya çatalla hamuru bir kaç yerinden delin.


Pudingi süt ile pişirin.
Karıştırarak biraz soğutun ve tart hamurunun üzerine yerleştirin.


Eriklerin batmaması için pudingin soğumasını ve hafifçe kabuk tutmasını bekleyin.
Puding soğuduktan sonra yıkayıp, kurulayıp, ikiye ayırdığınız erikleri pudingin üzerine dizin.
Eriklerin her birinin üzerine bir çay kaşığı toz şeker serpin.


Bademleri 5-6 dakika haşlayıp, soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını soyup, eriklerin tam ortasına birer tane yerleştirin.


Tartı önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.


Erikler, üzerinde ki şeker sayesinde karamelize olacaktır.
Tartınızı pudingin biraz sertleşmesi için 1-2 saat dinlendirin.
Üzerini toz Antep fıstığı ve nane yaprakları ile süsleyin.


En başta hazırladığımız yağlı kağıt asansörünü kullanarak, tartınızı servis tabağına aktarın.
Not; Yağlı kağıdın uçlarından tutmak için birine ihtiyacınız olacak.
"Afiyet Olsun"