10 Mayıs 2011 Salı

ÇİRİŞ OTU YEMEĞİ

Her yörenin kendine özgü pek çok ürünü ve yenilebilir otu var.
Bizim oraların (Kastamonu) en meşhur otu Hodan / Ispıt'tır.
Yıllardır bahar aylarında pazardan Hodan aldım, Hodan pişirdim.
Bu sene farklı otları da denemeye karar verdim.
İlk önce Kazayağı Otunu, Labada'yı en sonunda da Çiriş Otu'nu denedim.
Çiriş otunun tam tahmin ettiğim gibi bir tadı var.
Tarif olarak klasik pirinçli yemeğini yaptım ama kuzukulağı ile yapılan bir yemeğinin çok güzel olduğunu duydum.
Farklı tariflerini yaptıkça buraya ekleyeceğim.

Çiriş Otu ile hazırladığım diğer tariflerim;

 
 
 
Diğer Otlu Tariflerim; 👉Yenilebilir Ot Tarifleri

"Afiyetle Kalın"

8 Mayıs 2011 Pazar

KAHVALTI MASASI 16- ANNELER GÜNÜ

ANNELER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!
Bugün anneler günü.
Tüm annelerin, anne olmak isteyenlerin, anne olacakların, aslında tüm kadınların anneler günü kutlu olsun.
Rabbim annelerimize zeval vermesin, başımızdan eksik etmesin.
Tüm annelerin evlatlarına, evlatların da annelerine kavuşmasını nasip etsin.

Her yıl, anneler gününden 1 gün önce annemde toplanırız.
Geçen yıl annemle yakın oturduğumuz için bende toplanmayı teklif ettim.
Bakınız; Anneler Günü Çay Daveti
Bu yılda aynı organizasyonu seve seve üstlendim.
Bu sene bir değişiklik yapıp, toplantımızı kahvaltı olarak yapmaya karar verdik.
Dün sabah! öğlen desek daha doğru olur : ) anneler günü kahvaltımızı gerçekleştirdik.


ANNELER GÜNÜ KAHVALTISI İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;


Şerit Poğaça


Sebzeli Börek


Garnitürlü Patates Salatası


Gül Tatlısı
Canım annem, sen güllerin en güzeline layıksın.

"Afiyetle Kalın"

6 Mayıs 2011 Cuma

ŞERİT POĞAÇA

muhteremle afiyetleBayılıyorum şu mayalı hamurlara, puf puf görüntüsüne, yerken pamuk gibi olmasına.....
Bu liste daha uzar gider.
Bu aralar maya ile çok haşır neşir oldum.
Yaş maya aldığım zaman genellikle dörtlü paket oluyor.
Birini kullanıyorum diğerleri kalıyor, ne yapsam ne yapsam derken pek çok tarif denemiş oluyorum.
Geçen gün evde ekmek yoktu, evde ki mayayı haşhaşlı ekmek yaparak değerlendirdim.
Bakınız; Haşhaşlı Ekmek
Bu tarifi Lezzet dergisinin Mart sayısının kapağında görünce "ben bu poğaçayı mutlaka denemeliyim" dedim.
Şekil olarak dergiyi örnek aldım, hamur olarak katmer poğaça tarifindeki hamuru kullandım.
Bu hamurla 12-13 adet poğaça çıkıyor.
Eğer kalabalık misafirleriniz olacaksa 25 adet poğaça çıkan Puf Puf Poğaça hamurunu kullanın.

muhteremle afiyetleİlk yaptığım andan itibaren beni hiç üzmeyen bir poğaça oldu.
Bu yazıda kullandığım resimleri ilk yaptığım poğaçalarla çektim.
Daha sonra 20 kişilik gün toplantımda yaptım.
Kahvaltıya gelen misafirlerime yaptım, bakınız;
Kahvaltı Masası 16-Anneler Günü
ve henüz bu poğaçayı bende yemeyen misafirlerime de yapacağım : )
"Afiyetle Kalın"

serit pogacaŞERİT POĞAÇA; (12 Adet)
Malzemeler;

1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket kuru maya veya yaş maya (42 gramlık)
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç malzemesi için;
1oo gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Üzerine;
Çörek otu.


TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.
Not;
Hamur mayalı olduğu için pişincede yayılıp büyüyecektir, o yüzden hamur pezilerini küçük tutmanızda fayda var.


Tezgaha çok az un serpip, hamur pezisini uzunlamasına açın.


Uç kısmına maydanozlu peynir ekleyin.


Hamuru yarısına kadar sarın.


Açıkta kalan uç kısmını bıçakla şerit şerit kesin.


Kesilen şeritleri hamurun üzerine doğru teker teker kapatın.


Şeritlerin uç kısmını altına getirin.


Şerit poğaçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Mayalı hamur olduğu için geniş aralıklarla tepsiye dizin.
Şerit kısmına yumurta sarısı sürün, çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Not;
Poğaçanız fırında çok kabarıp şeritleri yukarı kalkarsa henüz hamurken düzeltebilirsiniz.

serit pogaca"Afiyet Olsun"