25 Haziran 2011 Cumartesi

FIRINDA BAHARATLI TAZE PATATES

Taze patatesi kızartma ve püre olarak çok severim.
Salata için haşlamak ise biraz riskli, taze olduğu için dağılma ihtimali çok yüksek.
Son yıllarda ise kabukları ile birlikte elma dilimi şeklinde kesip, baharatlarla tatlandırıp, fırında pişirmek ise ailece en favori taze patates seçeneğimiz.
Üstelik bol yağda kızarmadığı için daha hafif oluyor.
Birde minik minik taze patatesler var ki, onlar da et-tavuk yemeklerine çok yakışıyor.
Bakınız; Taze Patatesli Hindi But
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA BAHARATLI TAZE PATATES;
Malzemeler;
1 kilo orta boy taze patates,
Sos malzemeleri;
1 çay bardağı zeytinyağ,
2 yemek kaşığı kekik,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 yemek kaşığı biberiye,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber.


Tarifi;
Taze patatesleri kabuğunu soymadan iyice yıkayıp, kurulayın.
Elma dilimi şeklinde doğrayın.


Sos malzemelerini doğradığınız patateslerin içine ekleyin.
Not;
Sarımsağın fırında pişerken çok keskin bir kokusu oluyor.


Sos malzemeleri ile patatesleri iyice harmanlayıp, 15-20 dakika bekletin.


Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soslu patatesleri yerleştirin.


Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında, patatesleri arada sırada karıştırarak pişirin.
"Afiyet Olsun"

21 Haziran 2011 Salı

ENGİNAR ÇORBASI

Artichoke soupEnginarı her çeşitte ve tarifte pişirdim, bir tek çorbası kalmıştı.
Geçen hafta çorbasınıda denedim.
Çorbanın kreması için mantar çorbası yaparken kullandığım süt ile unu karıştırarak hazırladığım yöntemi uyguladım.
Çorbanın tadı çok hoşumuza gitti, hatta soğuk olarak bile çok rahat tüketilebilen tam yaz çorbası oldu.
Bu sezonun son enginar tarifi "Enginarlı Pilav" olacak.
"Afiyetle Kalın"


20 Haziran 2011 Pazartesi

KALİFORNİYA BİBERİ DOLMASI

Kaliforniya biberi ile büyük marketlerin sebze reyonlarında yada bazı semt pazarlarında karşılaşmışsınızdır.
Bu rengarenk biberler en başta renkli görüntüsü ile sizi hemen etkiler.
Aklınızdan binbir tarif geçer " et yada tavuk sote yapsam içine bu biberlerden atsam" diye tezgah başında düşünmeye başlarsınız.
Bende bu biberleri semt pazarımızda görünce hemen tarifler gözümün önünden geçmeye başladı.
"Hiç bir şey yapmasam dolmasını yaparım, o da olmazsa pişirdiğim yemekleri süslerim" diye düşündüm.
Hemen farklı renklerden kilosu 2 Lira'dan, 1 kilo aldım.
Normal dolmalık biberlerden yeşil renkte bulunsun diye aynı boyutlarda aldım.
Biberlerle 3 tarif yaptım ve kurabiye kalıpları ile kestiğim çiçeklerle bazı tariflerimi süsledim.
Bakınız;

Taze Patatesli Hindi But

Enginarlı Pilav

Diken Ucu Kavurması


Biberlerin tek özelliği elbette rengi değil, bu biberler normal dolmalık biberlere göre daha etli ve tatlı bir tadı var.
Çiğ olarak da rahat rahat kullanabilirsiniz, bakınız;
Peynirli Biber Dilimleri

Ya da hazırladığınız salatayı sunmak, süslemek için kullanabilirsiniz, bakınız;
Rokalı Haydari

"Afiyetle Kalın"

KALİFORNİYA BİBERİ DOLMASI;
Malzemeler;
3 adet yeşil dolmalık biber
6-7 adet çeşitli renklerde kaliforniya biberi,
Ağızlarını kapatmak için;
3 adet domates.
İç malzemesi: 
2 su bardağı pirinç,
2 adet ortaboy soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Yarım çay bardağı kuşüzümü,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.
Yapılışı:
İç malzemesini hazırlamak için soğanları küçük küçük doğrayın, ya da rondodan çekin.
Maydanoz ve dereotunu yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın ve diğer baharatlarla birlikte çiğ olarak birbirine karıştırarak hazırlayın.
Biberlerin saplarını çıkarın ve yıkayın.
İç malzemeyi sebzelerin içine fazla sıkıştırmadan doldurun, domatesle kapak yapın.
Tencereye dizip üzerini aşmayacak kadar su ile doldurun.
Tuzunu ve yağını ilave edip, kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"