24 Ocak 2013 Perşembe

KAHVALTI MASASI-27

Kahvaltı masaları en çok ilgi gören yazılarımın başında geliyor.
Kahvaltıya gelecek misafir için ne hazırlayabileceğinizi gösteren bir kaynak olduğu için bende kahvaltıyla ilgili yayınları severek takip ediyorum.

Bu kahvaltı masasını 17 Ekim'de 2 kişilik misafirlerime hazırlamıştım.
Kahvaltıdan sonra ziyaret için başka bir yere daha gideceğimiz için çok fazla hazırlık yapmadım.
Sportif bir masa olduğu için, runner kullanmadım, renkli kaselerle zeytin ve reçellerimi servis yaptım.
Domates ve salatalığın tadı henüz kaçmamıştı, söğüş olarak menümde yer aldı.
3-2-1 Poğaçayı öğrendiğim ilk günlerdi, misafirlerime de hazırladım, yumuşaklığı ve tadı ile yengemden geçer not aldı : )


 KAHVALTI MENÜSÜ;

 


  

Reçellerim;



 
Masaya zeytin koymadığımı son anda fark ettim, onun için masanın genel resimlerinde görünmüyorlar : )
Ve tabii ki kaymak, reçel olan kahvaltı masasını kaymaksız düşünemiyorum : )
"Afiyetle Kalın"


23 Ocak 2013 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.

"Afiyetle Kalın"

21 Ocak 2013 Pazartesi

3-2-1 POĞAÇA

3-2-1 Poğaça ya da diğer adı ile 3 kabartma tozlu poğaçayı ilk kez Mutfakta Naz blogunda gördüğümde çok hoşuma gitti, yorum yazıp hemen deneyeceğimi belirttim ve ilk fırsatta denedim.
Açıkçası içinde ki 3 kabartma tozuna ön yargı ile yaklaşmıştım "acaba fazla kabartma tozu tadını değiştirir mi? ", "yumuşak mı olur, sert mi?", "ertesi güne kaldığında sertleşir mi?" gibi sorularla poğaçayı yaptım.
Hani yapış o yapış oldu, bizim evde patladı gitti : )
Poğaçayı o kadar çok beğendik ki, kahvaltıya gelen misafirlerime, ziyarete gittiğim yerlere hediye olarak sık sık yaptım.
3-2-1 poğaça, tarif defterimin nadide poğaçaları arasında ki yerini aldı.
Poğaçanın en önemli özelliği 3 kabartma tozu kullanılması, üstü de dahil hiç yumurta kullanılmaması, ertesi güne kaldığında halen tazeliğini koruması, içini kıymalı yaptığınızda üzerinde ki galeta unu ile birlikte içli köfte börek tadı vermesi, daha sayayım mı : )
Size tavsiyem mayasız değişik bir poğaça tarifi arıyorsanız bu tarif tam size göre.
Şunu da belirteyim poğaçanın içinde 3 kabartma tozu olduğu hiç belli olmuyor, tadında değişiklik yapmıyor.
Bu poğaçanın menüsünde yer aldığı kahvaltı masasının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"

3-2-1 POĞAÇA
Malzemeler;
3 paket kabartma tozu,
2 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
Un, (4 su bardağına yakın)
2 çay kaşığı tuz.
İçi İçin;
150 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Üzeri için;
Galeta unu.

3-2-1 POĞAÇA TARİFİ;
Hamuru yoğuracağınız kaba, yoğurdu ve sıvı yağı boşaltın.
Kabartma tozlarını hamur yoğurma kabına eleyerek ekleyin.
Tuzunu ilave edip, azar azar ununu ilave edin.
Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
Hamurun üzerini örterek, dinledirmeye bırakın.
Diğer tarafta soğanları küçük küçük doğrayın, sıvı yağda kavurmaya başlayın.
İçine kıymayı ilave edin, tuz ve karabiber ekleyip, kıyma pişinceye kadar kavurun.
Kavrulan kıyma biraz ılınınca poğaçaları yapmaya başlayın.
Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, elinizle yuvarlayıp, açın, içine 1 tatlı kaşığı kavrulmuş kıyma yerleştirip, yuvarlayarak poğaça şekline getirin.
Bir tabağa galeta unu dökün, hazırladığınız poğaçayı önce galeta ununa bulayın daha sonra yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Tepsinin içinde 1 saat dinlendirirseniz, çok daha güzel ve pofidik olacaktır.
Orta hararette ki fırında pişirin.
Not; Üzerinde yumurta olmadığı için nar gibi kızarmayacaktır.
Kıymalı yaptığınız zaman mutlaka sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"