23 Aralık 2020 Çarşamba

TAZE ZERDEÇALLI BASMATİ PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle

Bugünkü tarifimde daha önce burada yer vermediğim iki ürün var.
Bunlardan birisi taze Zerdeçal, diğeri Basmati Pirinci. 
Zerdeçal, toz baharat olarak mutlaka mutfağımda yer alır, özellikle çorba ve tavuk yemeklerinde sık sık kullanırım.
Fakat taze olarak hiç kullanmamıştım.
Geçtiğimiz haftalarda A101 de taze Zerdeçal gördüm, tazesi kurusundan iyidir deyip aldım.
Taze zerdeçal ile 4 tarif hazırladım, resimlerini çektim.
En kısa zamanda onları da yayınlayacağım.
Tarifini verdiklerim;
 
 
 
Zerdeçalla ilk olarak pilav hazırladım.
Altın pilav da denilen bu pilav için Basmati pirinci kullandım.
Rengi benim beklediğimden çok daha canlı ve çarpıcı oldu.
Hatta o kadar çarpıcı oldu ki resimlerde netleme problemi yaşadım.
Bu resimlerde renklerde oynama yok, pilav tam bu renkte oldu.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor👇

18 Aralık 2020 Cuma

KEPEKLİ UNDAN MİNİ PİDE

Muhterem'le Afiyetle

Son yıllarda sağlıklı unlar, beyaz undan daha çok tercih edilir oldu.
Nedir bu sağlıklı unlar?
Seyiz unu, kavılca unu, kepekli un, tam buğday unu, çavdar unu, pirinç unu, nohut unu, karabuğday unu gibi un çeşitleri sağlıklı un kategorisine giren un çeşitleri.
Bu ürünlere son yıllarda kinoa unu, teff unu, soya unu, badem unu, hindistan cevizi unu gibi piyasada daha zor bulunan, evlerde daha az tercih edilen unlarda eklendi.
Sağlıklı unları bu kadar popüler yapan nedir?
En başta glisemik endeksinin düşük olması, sindirim açısından daha iyi olması, besleyici özelliğinin daha yüksek olması diyebiliriz.
Birde Gluten hassasiyeti olanlar için, Çölyak hastaları için içinde gluten olmayan unlar tercih ediliyor.
Bu unlar için Mısır unu, pirinç unu, karabuğday unu, nohut unu, patates ununu sayabiliriz.
Bugünkü tarifimde marketlerde çok rahat bulunan kepekli un kullandım.

13 Aralık 2020 Pazar

CİĞER KÖFTESİ-TAPLEMESİ

Muhterem'le Afiyetle
Sakatat, pek çok kişinin tercih etmediği, yine pek çok kişininde bayıla bayıla yediği bir yiyecektir.
Ülkemizde et, et ürünleri ve hayvanın iç organlarından oluşan sakatat bölümleri çok seviliyor.
Sokak satıcılarının önemli bir kısmı da yine sakatat ile hazırlanan yemekler satıyor.
Benim sakatatla alakam; 
Bağırsak-Kokoreç, Beyin gibi bazı çeşitlerini eve hiç almayız. 
Paça, İşkembe gibi bazı çeşitlerini pişiririm ama yemem.
Karaciğer, Yürek, Dalağı ise seve seve hem yaparım, hemde yerim.