Çoook eskiden günlerin, çay misafirliklerinin salata olarak baş tacı kısırdı.
Sonradan binbir çeşit salata tariflerini yapmaya başlayınca, kısırın eski saltanatı kalmadı.
Fakat kısır sevdalıları halen var, onlar yine ince bulgur, bol yeşillik ve limonla kısırı evden eksik etmiyorlar.
Birde son yıllarda farklı bakliyatlarla kısır yapılmaya başlandı.
Bunlardan birisi de Karabuğday ile hazırlanan kısır.
Yapımı aynı ince bulgur ile yapılan kısır gibi, tek farkı karabuğday ince bulgurdan daha sert bir malzeme olduğu için ince bulgur gibi sıcak su ile ıslamak yeterli olmuyor.
Karabuğday kısır için haşlanarak kullanılıyor.
Bol yeşillik ve limon ile yaz sıcaklarında hafif yemek ve salata arayanlar için harika bir seçenek oluyor.
Karabuğday (Greçka) ve Karabuğday Unu ile hazırladığım diğer tariflerim;
Karabuğday Unlu, Kabak Mücver
Karabuğday Unlu, Pancarlı Mücver
Karabuğday Patlağı 👈Karabuğday hakkında ki bilgileri burada görebilirsiniz.
Karabuğday Patlaklı Çikolata
Karabuğdaylı, Yayla Çorbası
Yeşil Mercimekli Karabuğday Pilavı
Pancarlı, Karabuğday Salatası
"Afiyetle Kalın"
KARABUĞDAY KISIRI;
Malzemeler;
2 su bardağı haşlanmış karabuğday,
6-7 yaprak kıvırcık,
5 adet taze soğan,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı salça,
2 diş rendelenmiş sarımsak,
1 adet limon,
Kırmızı pul biber,
Tuz, zeytinyağı.
KARABUĞDAY KISIRI TARİFİ;
Karabuğdayı haşlayıp, süzün, üzerinden soğuk su geçirip suyunun iyice süzülmesi için bekletin.
Kıvırcık yapraklarını iyice yıkayıp, ince ince doğrayın.
Taze soğan ve maydanozu da temizledikten sonra ince ince doğrayın.
Büyük bir salata kasesine haşlanmış karabuğdayı koyun.
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağını ilave edin.
Salçayı, rendelenmiş sarımsağı ilave edin, damak tadınıza uygun tuzunu, kırmızı pul biberini ve istediğiniz baharatları ilave edip, iyice karıştırın.
Not;
Salçanın iyice ezilmesi ve lezzetlenmesi için bir kaç dakika yoğurun.
İnce ince doğradığınız yeşillikleri de kasenin içine ilave edin.
Bol limon suyu sıkın.
Not;
İsterseniz limon suyuna ilaveten nar ekşisi de kullanabilirsiniz.
Yeşilliklerin ezilmemesi için yavaşça harmanlayarak karıştırın.
İster ılık, isterseniz soğuk olarak, bol yeşillikle beraber servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...