Ayva, sert yapısı sebebiyle kış aylarında fazla tercih edilmez.
Tek başına meyve olarak yemek biraz sıkıntı verir.
En çok reçel-marmelat ve tatlı olarak değerlendirilir.
Bizim evde de ayva ile pek aramız yoktur.
"Ayva alıp, yiyelim" diye bir durum kolay kolay olmaz.
Ayvayı en çok tatlısı ve reçelini yapmak için alıyorum.
Bu sebepten blogda da fazla tarifi yoktu.
Bu kış ayva ile farklı tarifler hazırlamaya ve tariflerimi çoğaltmaya karar verdim.
İlk yayınlayacağım tarif, baton kek kalıbında pişirdiğim kek olacak.
Bugünkü tariften bahsedecek olursam;
Meyveli keklerin en büyük sıkıntılarından birisi, üzerinde durmasını istediğiniz meyvenin, kek pişmeye başladıkça genellikle dibe çökmesidir.
Meyveyi una veya nişastaya bulamak da her zaman çözüm olmayabiliyor.
Ben bu tarz tariflerde genellikle hamuru, kek hamurundan biraz daha yoğun (katı) hazırlıyorum.
Hamur kıvamlı oluncada meyve kolay kolay içine batmıyor.
Ayvalı kekte de hamuru biraz daha yoğun hazırladım, ayvanın rengi kekin üzerinde ortaya çıksın diye keki kakaolu hazırladım.
Kalıp olarak batok kek kalıbı kullandım, isterseniz yuvarlak Borcam veya kare Borcam kullanabilirsiniz.
Daha çok üst kısmında ayva olmasını istediğim için, hamurun içine çok fazla ayva koymadım.
Ayva ile hazırladığım tarifler;
"Afiyetle Kalın"
AYVALI BATON KEK;
Malzemeler;
1 adet ayva,
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı yoğurt,
Çay kaşının ucu ile karbonat,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2,5 veya 3 su bardağı un.
2,5 veya 3 su bardağı un.
Kalıbı yağlamak için; tereyağ veya margarin.
AYVALI BATON KEK TARİFİ;
1- Yumurtaları toz şeker ile birlikte çırpın, kabartma tozu-vanilya ve kakaoyu ilave edin.
2- Yoğurdun içine çay kaşığının ucu ile bir miktar karbonat ekleyin.
Karbonat yoğurdun içinde aktifleşecek, bir miktar kabaracaktır.
Karbonatlı yoğurdu kabın içine ilave edin.
Yağı da ekleyip karıştırın.
3- Rendenin ince tarafında rendelediğiniz portakal kabuğunu ilave edin.
4- Kontrollü olarak unu ilave edin, iyice karıştırın.
5- Baton kek kalıbını tereyağ veya margarin gibi katı bir yağ ile yağlayıp, un serpin.
6- Hazırladığınız kek hamurunu içine boşaltın.
7- Ayvanın kabuklarını soyun, büyük küpler halinde doğrayın.
8- Doğradığınız ayvaları kekin üzerine serpiştirin.
Not;
Kekin iç kısmında da ayva olmasını isterseniz kalıba boşaltmadan önce bir miktar ayva ile karıştırmalısınız.
9- Önceden ısıtılmış orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Kekiniz piştikten sonra kalıbın içinde 10 dakika kadar soğumasını bekleyin.
Daha sonra servis tabağına alın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...