21 Aralık 2010 Salı

KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK

Ispanak, kış mevsiminin en sevilen sebzelerinin başında yer alır.
Yoğurtlu, kıymalı yemeği veya yumurtalı hali ile pek çok kişinin seve seve yediği ve tercih ettiği bir sebzedir.
Bu tarifin klasik yumurtalı ıspanak tarifinden tek farkı, köfte ile hazırlanan bir havuza yumurtasının kırılması.
Köfte havuzunu ne kadar sağlam yapsanız da yumurta, köfte havuzundan dışarı taşarak akıyor bir nevi "bendime sığmam, taşarım" diyerek kafa tutuyor : )
Köftenin kenarlarını biraz daha yüksek tutunca, yumurtanın beyazının aşağıya doğru sızması ile yanardağ görünümü alabiliyor.
"Afiyetle Kalın"


KÖFTELİ YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
1 adet soğan,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, tuz.
Köfte malzemesi;
300 gram köftelik kıyma,
1 adet soğan,
1 paket etimek,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber.


TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları kavurun.
Ispanakları, tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakları fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin.
Köfteyi hazırlamak için;
Kıymanın içine rondoda çekip, un haline gelen etimeği ve soğanı ekleyin.
Maydanozları incecik kıyıp, ekleyin.
Yumurta ve baharatı ekleyip, yoğurun.
Köfteyi elinizle yuvarlak halkalar halinde hazırlayıp, ıspanakların üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında köfteler kızarıncaya kadar pişirin.
Daha sonra köfteli ıspanağı fırından alıp, köftelerin içine birer yumurta kırın.
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, ve üzerini örtmeden tepsiyi yeniden fırına verin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Aralık 2010 Cuma

ET SUYUNA PİLAV

Pilavınız için et veya tavuk suyu kullanır mısınız?
Bizde sade suya pilav pek yenmez, o yüzden pilavın suyunda mutlaka et suyu veya tavuk suyu bulunur.
Pirinç pilavını çok sık pişirmiyorum.
Et yemeği veya tavuk olduğu zaman mutlaka pilav arandığı için, pişirdiğim etin veya tavuğun suyunu kullanıyorum.
Bu pirinç pilavını da daha önce tarifini verdiğim dana gerdan haşlamanın suyu ile pişirdim.
Pilav için kullanacağınız et suyunu, kuşbaşı etten yada kemikli etten hazırladığınızda arada ki farkı hemen anlayacaksınız.
Kemiksiz kuşbaşı etin suyu daha yoğun, bu yüzden pirinçlerin rengi daha koyu oluyor.
Kemikli etin suyu ise (bu tarifte olduğu gibi) daha duru oluyor ve pirinçlerin rengi çok değişmiyor.


13 Aralık 2010 Pazartesi

KEREVİZ PANE

Kerevizin tam mevsimindeyiz.
Eşim ve ben kerevizi severek tüketiyoruz ama kızım kerevizi pek sevmiyor.
Fakat bazı kereviz tariflerini severek yediğini görünce, kerevizin sıcakken daha çok çıkan kokusunu sevmediğini anladım.
Mesela, zeytinyağlı ve soğuk olarak yenen düğmeli kereviz, yoğurtlu olarak hazırlanan kereviz salatalarını ve bugün tarifini verdiğim kereviz paneyi severek yedi.
Kerevizi sevmiyorsanız, bir de soğuk olarak yenen salata ve zeytinyağlılarını denemenizi tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"
Kereviz pane tarifini Lezzet dergisinin Kasım sayısında görüp, uyguladım.
Diğer kereviz tariflerim için, bakınız;

Sütlü Kereviz Çorbası

Zeytinyağlı Kereviz Dolması

Zeytinyağlı Düğmeli Kereviz

Kıymalı Kereviz Yemeği

Kereviz Salatası

Kerevizli Hamsi Buğulama

Portakalda Kereviz Salatası

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk


KEREVİZ PANE;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 limonun suyu,
Pane için;
3 yumurta,
1 su bardağı un,
1,5 su bardağı mısır unu,
Tuz, karabiber,
Kızartmak için;
Ayçiçek yağı,
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt.
TARİFİ;
Kerevizlerin kabuklarını soyun.
1 parmak kalınlığında dilimler halinde kesip, limonlu suda haşlayın.
Yumurtaları çırpın, unu ve mısır ununu ayrı ayrı kaplara yerleştirin.
Mısır ununa tuz ve karabiber serpin.
Haşladığınız kereviz dilimlerini önce una, sonra yumurtaya en sonunda da mısır ununa bulayıp, ayçiçek yağında kızartın.
Kızarttığınız kereviz dilimlerini kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Servis için, sarımsaklı yoğurt ve bol yeşillikli bir salata kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"