19 Aralık 2011 Pazartesi

PATATES MANTISI

Patates mantısını geçen hafta Oktay Usta'nın programında görünce hemen denedim.
Hepimizin çok hoşuna gitti.
Çay davetleri için değişik bir salata tarifimiz daha oldu, mutlaka misafirlerime de bu salatadan yapacağım.
Patatesi herkes sever, herhangi bir yemeğin veya salatanın üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve sos hem çok lezzetli olur, hemde çok şık olur.
Hem lezzetli, hemde şık, e daha ne olsun : )
"Afiyetle Kalın"

PATATES MANTISI;
Malzemeler; (6-7 adet için)
5-6 adet orta boy patates,
Çeyrek demet maydanoz,
Tuz, sıvıyağ.
Kıymalı harç için;
250 gram kıyma,
2 adet orta boy soğan,
Tuz, Karabiber, sıvıyağ.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Sıcakken soyup, ezin, iyice yoğurup, püre yapın.
Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın.
Maydanoz, tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile patatesleri yoğurun.
Elinize iri bir mandalina büyüklüğünde patates püresi alıp, yuvarlayın.
Ortasını açarak çanak şekline getirin.

Kuru soğanı küçük küçük doğrayın.
Tencerede sıvıyağın içinde soğanları pişirmeye başlayın.
İçine kıymayı ekleyin.
Tuz, karabiber, isterseniz kırmızı pul biber ve farklı baharatlar ekleyerek kıymayı kavurun.
Kavrulan kıymayı patateslerin içine yerleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu patatesin üzerine birer yemek kaşığı yerleştirin.
Üzerine sıvı yağda çiğ kokusu gidene kadar pişirdiğiniz biber salçalı sosu ve kırmızı pul biberi serpin.
Kıyma donmasın diye fazla bekletmeden servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Aralık 2011 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-18

Hafta sonu geldi, ailece bir arada olma, güzel şeyleri paylaşma zamanı.
Bu kahvaltı masasını eşimin abisi ve ailesi için hazırlamıştım.
Ekim ayının ilk günleriydi, domates-salatalık ve biber yenebiliyordu.
Şimdi ne domatesin, ne salatalığın, ne de biberin tadı kalmadı.
"Afiyetle Kalın"
O gün kendi yaptığım marmelat ve reçelleri kaymakla servis yaptım, ayrıca tatlı yapmadım.

KAHVALTI MENÜSÜ;

Yumurtalı Börek

Tavuklu Şehriye Salatası

Domatesli Köy Biberi

Söğüş Domates-Salatalık

Peynir Çeşitleri; Beyaz Peynir-Eritme Peynir-Örgü Peynir ve son olarak Süzme peynir.
Bu arada, Sütaş'ın süzme peynirini hiç denediniz mi? Biz bayıldık, nefis bir tadı var.

Zeytin Çeşitleri.
Sarı Erik Reçeli


Mürdüm Eriği Reçeli


Kestane Balı ve Kızılcık Marmelatı

"Afiyetle Kalın"

16 Aralık 2011 Cuma

YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ

Fellah köftesi ister domates soslu olsun, ister yoğurtlu olsun çok lezzetli bir köfte.
Daha önce domatesli tarifini verdiğim fellah köftesinin yoğurtlusunu da tavsiye ederim.
Yoğurtlu ve Domates Soslu Fellah Köftesinin de içinde yer aldığı çay daveti masasının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, karabiber.
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Kuru nane.
TARİFİ;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya su ile ıslatın, isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Köftelerin ortasına parmağınızla hafifçe bastırın.
Hazırladığınız fellah köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
*Köftelerin haşlandığını suyun yüzeyine çıkmalarından anlayabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt ile haşladığınız köfteleri karıştırın.
Sıvıyağın içinde salça, kırmızı biber ve kuru naneyi kavurun.
Servis tabağına aldığınız yoğurtlu köftelerin üzerine sosu dökün ve servis yapın.
"Afiyet Olsun"