21 Mayıs 2012 Pazartesi

BAKLA BORANİ

Bakla baharı müjdeleyen sebzelerin başında yer alır.
Tezgahlarda bakla görünmeye başladıysa bahar gelmiş demektir.
Her bahar bakla alıp, pişiririm, öğrendiğim değişik bakla tarifi olursa buradan paylaşırım.
Bu yıl her zaman ki gibi baharda baklamı aldım, klasik olarak zeytinyağlı-yoğurtlu ve diğer bildiğim şekillerde pişirdim.
Daha sonra Bir Kase Lezzet blogunda bu tarifi gördüm.
Daha önce ıspanak borani yapmıştım ama bakla boranisi ile ilk kez karşılaştım.
Hemen tarifi uyguladım, 2 kaşık bulgurla ve yine sarımsaklı yoğurt ile baklanın bambaşka bir lezzete büründüğünü söyleyebilirim.
Farklı tarif ve şekillerde pişmiş, diğer bakla tariflerimi görmek için, bakınız;
Bakla Tarifleri

"Afiyetle Kalın"

BAKLA BORANİ;
Malzemeler;
1 kilo bakla,
2 adet orta boy soğan,
1 adet kesme şeker,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı bulgur,
Tuz.
Servis için;
Sarımsaklı yoğurt,
Dereotu.
TARİFİ;
Baklanın baş kısımlarını kopararak temizleyin.
İri ve kart olanların içini çıkarın.
Bol suda yıkayın.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
İçine salçayı ekleyip, biraz kavurun.
Hazırladığınız, yıkayıp, süzdüğünüz baklayı ekleyin.
Tuzunu, bulgurunu, şekerini ilave edin.
İsterseniz sarımsağını içine ilave edebilirsiniz.
1 su bardağından biraz fazla su ilave edin.
Kısık ocakta arada sırada karıştırarak ağır ağır pişirin.
Piştikten ve soğuduktan sonra üzerine dereotlu sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"



19 Mayıs 2012 Cumartesi

BAKLA TARİFLERİ

Muhterem'le Afiyetle
Sebze dosyalarına bahar sebzeleri ile devam ediyorum.
Bugünkü sebzemiz baharın müjdecisi olan bakla!
Bakla, bahar gelince tezgahlarda görünen ilk sebzedir.
Baklayı pek çok kişi sevmez, bizde de en çok yoğurt eşliğinde yenir.
Fakat fırında makarna  ile pişen ve pane olarak hazırlanan tarifler de favorimizdir.
Farklı şekilde pişirilmiş bakla tariflerimden birisi belki size uyar 😊

18 Mayıs 2012 Cuma

ÇAY DAVETİ 18-ANNELER GÜNÜ

Bir kaç yıldır, anneler gününden 1 gün önce bir masa hazırlarım, annem, çocukları, gelini ve torunları olarak ailece bir araya gelip, güzel bir gün geçiririz.
İlk yıl çay daveti olarak masayı hazırladım, bakınız;
Anneler Günü Çay Daveti
Geçen yıl kahvaltı olarak hazırladım, bakınız;
Kahvaltı Masası-Anneler Günü

Bu yıl çay masası hazırlamaya karar verdim, annem çok sevdiğimiz "sütlü, ıspanaklı-pırasalı börek" yapıp, getireceğini söyleyince börek yada poğaça hazırlamadım.
Değişiklik olsun diye Tavuklu Noodle pişirdim.
Yeşil bir salata bulunsun diyerek kuzu kulağı salatası, ayrıca kuskuslu mercimek salatası  hazırladım.
Sıcak sıcak yemek için de fırında beşamelli mantar pişirdim.
Menü çay masasından daha çok öğlen yemeği masası gibi oldu.
Tatlı olarak uzun zamandır denemek istediğim gofret pasta hazırladım.
Bir de gül lokumlu kurabiye hazırladım.
O gün menüde bulunan tariflerin bir kaçını ilk defa hazırladığım için, çok koşuşturmalı bir gün oldu.
Yemekler piştikten-hazırlandıktan sonra, daha sonra tarifini vermek için önce resimlerini çektim, sonra masaya yerleştirdim.
Hava yağmurlu ve puslu olduğu için ne yazık ki masanın resimleri biraz karanlık çıktı : (


ANNELER GÜNÜ ÇAY DAVETİMDE Kİ MÖNÜ;

Yöresel yemeklerimizden birisi olan bu böreği annem hazırlayıp, getirdi.
Hepimiz çok severiz, ıspanak-pırasa tezgahlardan kalkmadan annem bu sezon son kez bizim için hazırladı.
Sonradan geldiği için masanın genel resimlerinde görünmüyor.

Ablam gelirken nefis içli köfteler getirmişti.
İçli köfte de sonradan geldiği için masanın genel resimlerinde görünmüyor.

Tavuklu Noodle
Noodle yemeğe çalışırken biraz eğlenmek için masaya  chopstick koyduk : )

Öğlen saatlerinde toplandığımız için, sıcak ana yemek olarak beşamelli mantarı hazırladım.

Kuskuslu Yeşil Mercimek Salatası




Bu da kızımın anneler günü hediyesi, Ansiklopedik boyutta Sofra Özel-Çay Saati kitabı piyasaya çıktığı zaman, evin içinde sürekli bu kitabı konuşup, almayı planladığımı bildiği için, kızım hediye etti : )
Tesadüfen kapaktaki gofret pasta o günkü menümde yer alıyordu.
"Afiyetle Kalın"