12 Aralık 2012 Çarşamba

EBEGÜMEÇLİ GÖZLEME

 Muhterem'le Afiyetle

Geçen hafta pazara gittiğimde, tezgahında her zaman bahçe ürünleri  satan bir pazarcı da ebegümecini görünce çok şaşırdım.
Benim bildiğim ebegümeci daha çok bahar aylarında ortaya çıkar, en fazla Eylül ayına kadar bulunur.
Tabii bu fırsatı değerlendirip, tam 1 kilo aldım.
1 kilo demek, fazla ağırlığı olmayan bir ot için oldukça büyük bir hacim demek.
Pazardan eve tam bir poşet ebegümeci ile gelince hemen planımı yaptım.
Ertesi gün öğlende ebegümeçlerini ayıklayıp, yıkayarak  işe başladım.
Açıkçası temizleyip, ayıklamak çok vaktimi aldı.
Ebegümeci için 3 tarif belirledim, üçe ayırarak işe koyuldum.
Önce yöresel yemeğimiz olduğu halde bugüne kadar ebegümeci bulamadığım için yapamadığım Kastamonu yöresine ait ekşili (eğşili) pilav yaptım.
Büyük yapraklarını ayırarak sarma yaptım.
Bugün tarifini verdiğim gözlemeyi yaptım. Günün yorgunluğunu çay ve bu gözleme ile üzerimden attım 😊
Ebegümeci ile hazırladığım diğer tariflerim;

 

"Afiyetle Kalın"

10 Aralık 2012 Pazartesi

KAHVALTI MASASI-26

Dün sabah kahvaltıda misafirlerim vardı.
Menüyü oluştururken kahvaltılık ürünlere (zeytin çeşitleri, peynir çeşitleri, salam, kaymak, reçel) ağırlık verdim, tam mevsimiyken ıspanaklı börek, roka salatası ve yumurtalı pazı kavurması yaptım.
Bol yeşillikli ve sebzeli bir menü olmuş : )
Tatlı olarak cevizli bal parmak tatlısı hazırladım, tatlıyı dün ilk defa yaptığım halde beni hiç üzmedi, hamuru hemen toparlandı ve çok güzel şekle girdi, tadını da çok beğendik.


KAHVALTI MENÜSÜ;





 İncir Reçeli
"İncir reçelini ben yaptım" demek isterdim ama ne yazık ki hazır aldım.

"Afiyetle Kalın"

6 Aralık 2012 Perşembe

KADAYIFLI MUHALLEBİ

 
Kadayıflı Muhallebi, geçen yıl yemek bloglarında  en çok  yapılıp tarifi verilen tatlılardan biri oldu.
Ben tatlıyı ilk defa 2-3 yıl önce kızkardeşimde yemiştim, tadına özellikle kremalı muhallebisine ve çıtır çıtır kadayıfına bayılmıştım.
Kardeşim bana "abla sana ne hazırlayayım?"  dediğinde hep bu tatlıyı istedim : )
Evde bende yapmaya başlayınca tarifi blogda yayınlamak için resimlerini çektim ama aylardır arşivde durduğu halde bir sırası gelmedi.
Tarifi  kızkardeşim Hatice'nin  sayfasından alarak yapmış bende o tarifi uyguladım.
Orjinal tarif tepsi de yapılıyor, ben kuplarda hazırladım.
Tarifte krema kullanılıyor ama eğer bulamazsanız onun yerine 2 poşet toz krem şanti kullanabilirsiniz.
Bu tarifin en zor ve el oyalayan tarafı kadayıfları ufalamak ve kavurmak.
Tarifin en önemli özelliği çıtır çıtır kadayıf olduğu için, akşamdan yapıp ertesi gün servis etmek gibi bir lüksünüz yok, kadayıflar bekleyince yumuşuyor.
Fakat kadayıfları akşamdan kavurup, kapaklı hiç hava almayan bir kapta bekletirseniz çıtırlığını kaybetmiyor.
Ertesi gün de muhallebiyi pişirip, hazırladığınız kadayıfla hemen tarifi uygulayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"