Bende Kastamonu'luyum, fakat eğşili pilavı daha önce hiç yemedim.
Sanırım bu yemek daha çok Kastamonu'nun merkezine yakın bölgelerde yapılıyor.
Kastamonu'da çalışan oğluma eğşili pilavı sordum "çok güzel olur anne, hele ısırgan otlusu harika oluyor" dedi.
Ben geçtiğimiz haftalarda pazara gelen ebegümeci ile hazırladım ama ısırgan çıktığı zaman onunla da bir denemek lazım.
Eğşili pilavın ana malzemelerinden birisi olan Siyez Bulguru evde vardı, onu kullandım.
Tarifi Kastamonu'lu olan sevgili Deniz'den aldım.
Kastamonu denince akla gelenleri ve yöresel yemekleri ile ilgili hazırladığım bol resimli yazı burada
"Afiyetle Kalın"
EĞŞİLİ PİLAV;
Malzemeler;
3 su bardağı siyez bulguru,
2 su bardağı ekşi yoğurt,
3 adet kuru soğan,
2 çorba kaşığı domates salçası,
3 adet yeşil biber,
Bir tutam maydanoz, dereotu ve taze nane,
1 demet ebegümeci otu, veya ısırgan, asma yaprağı, kuzukulağı vs. gibi otlar,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
3 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı sıvıyağ.
2 çorba kaşığı domates salçası,
3 adet yeşil biber,
Bir tutam maydanoz, dereotu ve taze nane,
1 demet ebegümeci otu, veya ısırgan, asma yaprağı, kuzukulağı vs. gibi otlar,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
3 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı sıvıyağ.
Siyez bulgurunu ayıklayıp, yıkayın
ve iyice süzün.
Soğanları küçük küçük doğrayıp,
sıvı yağda pişirmeye başlayın.
Biberleri de ince ince doğrayıp,
ekleyin.
İçine domates salçası ilave edin.
Yıkanmış bulguru tencereye ilave
edin, üzerini geçecek kadar su ve baharatları ekleyin.
Bulgurlar piştikten sonra tekrar 1
su bardağı sıcak su ilavesi yapın.
Biraz daha kaynayan pilavın
üzerine çırpılmış yoğurt (veya yayık ayranı) hızlıca ekleyin ve 2 taşım daha
kaynatın.
Ebegümeci ve diğer taze otları
ayıklayıp, yıkayın, ince ince doğradıktan sonra yemeğe ilave edin.
Otlarla birlikte yaklaşık 10-15
dakika daha pişirdikten sonra ocaktan indirin.
Bir tavada tereyağı ve kırmızı pul
biber kızdırıp, eğşili pilavın üzerine gezdirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Hep yaz resimlerini gördüğünüz köyümüzün sonbahar resimlerini de görmek ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Çatalzeytin İsmail Köyü-Sonbahar
Hep yaz resimlerini gördüğünüz köyümüzün sonbahar resimlerini de görmek ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Çatalzeytin İsmail Köyü-Sonbahar
Kastamonuda 25 yıl yaşadım. halen bağlarım var. Ekşili pilavı biz çok yapar ve yeriz. Ablamın kayınvalidesi özellikle hemen biz gidince yapar her yerde Siyez buğdayı bulunmuyor. Geçen yıl İstanbula gittiğimde de yapmıştı kulakları çınlasın. Hemen fotoğraflamış ve o dönemde yazralık yaptığım siteye yüklemiştim. Çok başarılı bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık. Bugün inanırmısınız bilmiyorum ama. NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER DERGİ EKİ VERDİ EŞİM BANA içersinde lezzet otoritelerinin 10 favorisi vardı. Bunlardan biride Eğşili pilav ve simit tiritiydi. İnşallah bend esiz kadar güzel yapar bloğumda yayınlarım. sevgiler.
YanıtlaSilGüzel sözleriniz için teşekkür ederim.
SilNational Geographic Traveler ekinde ki yazıyı bende gördüm, açıkçası bu kadar bilinen ve sevilen tarif olmasına çok şaşırmıştım.
ellerinize saglık.bende kastamonuluyum ama ilk kez şimdi duydum,size afiyet olsun.sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, tanıştığımıza memnun oldum :)
Silpostlarin panelime düsmüyor arkadasim :(
YanıtlaSilellerine saglik yöresel tatlarimiz harika oluyor lakin hepsini bilmiyoruz
hayata aksettirdigin icin sonsuz sükran
muhabbetle
Kıymetli arkadaşım,
SilGüzel yorumun için teşekkür ederim.
Yeni yazılarım kumanda panelinde neden çıkmıyor bilemiyorum.
Daha önce böyle bir sorundan bahseden olmadı, belki geçici bir durumdur.