30 Ocak 2013 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASIYLA SARIYER BÖREĞİ

Hazır baklava yufkası ile genellikle tatlı yapılır ama böreği de çok güzel olur.
Ben ilk defa börek yaptığım zaman çok fazla çıtır olmuştu, "bir daha hazır baklava yufkası ile börek yapmam" demiştim ama sonradan içine sos sürerek peynirli bir börek pişirdim, yufkaların arasına sürülen sos sayesinde çok güzel oldu.
Bakınız; Hazır Baklava Yufkasından Peynirli Börek
Sarıyer böreğini de çok severim, internette de baklava yufkası ile sarıyer böreği yapıldığını görünce aynı sosu kullanarak Sarıyer böreği hazırladım.
Bu böreğin en önemli özelliği bol soğanla pişmiş kıyması, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla hazırlanan iç malzemesidir.
Kuş üzümünün o tatlımsı tadını çok severim, bu börekte, zeytinyağlı dolmalarda, arada sırada pilavlarda kullanırım.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"



HAZIR BAKLAVA YUFKASI İLE SARIYER BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 paket hazır baklava yufkası, (40 Adet)
Sosu için;
2 yumurta,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İçi için;
300 gram kıyma,
3 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz, karabiber, sıvı yağ.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı.

SARIYER BÖREĞİ TARİFİ;
İç malzemesini hazırlamak için, soğanları küçük küçük doğrayın.
3-4 yemek kaşığı sıvıyağda soğanları pişirmeye başlayın.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ekleyin.
Kuş üzümlerinin varsa saplarını çıkarın, 1 su bardağı sıcak suyun içinde 5-10 dakika bekletin.
Yumuşayan kuş üzümlerini, dolmalık fıstıkları, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Kıymalar pişinceye kadar pişirin.
Hazırladığınız iç malzemesini soğumaya bırakın.
Yufkalar çok narin olduğu için iç malzemesinin soğuk olması gerekiyor.
Yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozunu karıştırıp, yufkalara sürülecek olan sosu hazırlayın.
Yufkanın 1 tanesini serin, üzerine hiç bir şey sürmeyin.
İkinci yufkayı serin ve üzerine hazırladığımız sostan sürün.
Bu şekilde 5 adet yufkaya sos sürerek üst üste dizin.
Not;
Kolay sarılması için 1. yufkanın sosla ıslanmaması gerekiyor, diğer yufkalara sos sürdüğünüz zaman 1. yufkanın ıslanmaması için yufkaları fazla bekletmeden hemen sarmak gerekiyor. 
Sos sürüp, üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine iç harçtan yerleştirin.
Not;
İç harcını, yufkanın sadece bir tarafına değil, böreğin sağlam durması için her tarafına eşit bir şekilde yerleştirin.
Yufkayı rulo yaparak sarın.
Yufkaları parmak uzunluğunda kesin.
Keseceğiniz yer, yufkanın paket içindeki katlama yerlerine denk geldiği için belli oluyor.
Not;
Bu şekilde hazırlanan 1 rulodan 4 adet börek çıkıyor.
Ben 25 yufkayı beşer beşer sararak 20 börek elde ettim.
Diğer yufkalarıda bu şekilde sarıp, hazırlayın.
Yağlanmış, yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri yerleştirin.
Çırptığınız yumurta sarısını böreklerin üzerine sürün, çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sarıyer böreği tarifi vermişken, Sarıyer'de bulunan Anzer Sofrası ile ilgili bol resimli bir yazı hazırladım, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Anzer Sofrası


11 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ben de hiç denemedim baklava yufkasından böreği..Çok isterim! Ellerinize sağlık tekrar harika görünüyor börek...

    YanıtlaSil
  2. eskiye duyulan özlemi yeni yeni şık sunumlu tabaklar bile hafifletemedi....resimdeki tavaları görünce eskiden annemin yaptığı yumurtalar geldi aklıma..börek te nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık börek harika tabkla fincana da bittim

    YanıtlaSil
  4. off nefis görnüyor..ellerine sağlık canım..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ben hazır baklava yufkasını pek sevemedim ama börek de güzel gözüküyor hani :)

    denesem mi ne yapsam :)
    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Pek bir begendim bu tarifi..

    YanıtlaSil
  7. böreğe bayıldık o güzel kahvaltıya bittik eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Bende cok begendim degisik bir tarif canim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  9. Nefis bir börek. Çok seviyorum baklava yufkasını iyi ki icat etmişler :))

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık ablacımm:)
    böreğin nefis görünüyor:)
    baklava yufkası büyük kolaylık sahiden:)

    YanıtlaSil
  11. Walla ilk defa boyle bisey denedim harika oldu ellerine saglik abla

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...