Fakat üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve kuru nane gelince görüntüsü pastaya döndüğü için kızımla lahana pastası ismine karar verdik.
Ben bu tarifi yıllardır, ya ufak lahana yapraklarını değerlendirmek için, ya da lahana dolması sarmaya vaktim olmadığı zaman pratik olduğu için yapıyordum.
Bu kez üzerine yoğurtlu sos döktük, bu hali de çok güzel oldu.
Çay davetlerinizde masaya çok yakışıcak bir sunum olduğunu düşünüyorum.
Bu yemeği pişirmek için bazen geniş karnıyarık tenceresi kullanıyorum, o zaman daha geniş oluyor.
Resimde gördüğünüzü ise 24 cm'lik derin tencerede pişirdim.
Tencereniz derin olunca daha fazla lahana ekleyip, daha yüksek bir lahana pastası elde ediyorsunuz.
İçini kıymalı hazırladım ama zeytinyağlısı da çok güzel oluyor, çay daveti için zeytinyağlı, akşam yemeği için kıymalı yapmanızı öneririm.
Beyaz ve Mor lahana ile hazırladığım bütün tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
LAHANA PASTASI;
Malzemeler;
1 adet küçük boy beyaz lahana,
250 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Kırmızı pul biber, tuz, zeytinyağı,
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane.
Lahanayı parçalayıp, kolay dizebilmek için biraz haşlayın.
Yaprakların arasında ki kalın damarı kesip, tencerenin dibine dizin.
Not; Lahana yapraklarını direkt olarak tencereye yerleştirirseniz, dibini tutma ihtimali çok yüksek, bu yüzden dibine mutlaka kalın yerlerinden dizin.
Lahananın yapraklarını tencerenin yarısına kadar dizin.
Dolma içini hazırlamak için;
Soğanı küçük küçük doğrayın, kıymayı, pirinci, baharatları, tuzu ilave edip, karıştırın.
İç malzemesini tencerede ki lahana yapraklarının üzerine yayın.
Üzerine tekrar tencere doluncaya kadar lahana yaprakları dizin.
Tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2-3 su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ocakta pişirin.
Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirin.
Daha sonra suyu kaldıysa süzdürün, servis tabağına ters çevirin.
Dibini tutmasın diye alt kısmına yerleştirdiğiniz kalın damar kısımlarını üzerinden alın.
Sarımsaklı yoğurdu lahananın üzerine dökün.
El tavasında sıvı yağı, salçayı ve kuru naneyi kavurun, yoğurdun üzerine dökün.
Dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
çok beğendim canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilAaaa bayildim bu fikre.....Süper bir sey olmus...cok ta kolay.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, değişik ve güzel görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler
Ellerinize sağlık, sunumu da çok hoş olmuş
YanıtlaSiloyy oyy oyyy
YanıtlaSilbu pasta keyifle yenir ama
eline sağlık canım
Harika bir paylaşım,
YanıtlaSilEllerinize kollarınıza sağlık.
Şahsen çok teşekkür ederim...
Sen aklınla bin yaşa emi insanın imkansızlıkları ne şahaserler çıkarıyor
YanıtlaSilÇok değişik bir yöntem ilk fırsatta denenecek. ellerine sağlık..
YanıtlaSilkuzum muhtesem.
YanıtlaSilellerine saglïk..
Resimde sanki cok xaprak kullanilmamis gibi. Kac kat kullandiniz yapraklari acaba.
YanıtlaSilSevgili Işıl,
SilKüçük boy lahananın, göbekte ki küçük iç yaprakları da dahil hepsini kullandım.
Aslında bu tarif tepside börek yapmak gibi, tek farkı yufka yerine haşlanmış lahana, iç malzemesi olarakta dolma içi kullanılması.
Yüksekliği de tamamen size bağlı, yüksek isterseniz derin tencere, ince isterseniz karnıyarık tenceresi kullanabilirsiniz.
Resimde sanki cok xaprak kullanilmamis gibi. Kac kat kullandiniz yapraklari acaba.
YanıtlaSillahana yapraklarını kaç kat koydunuz oranlaması çok önemli ellerinize sağlık iyi geceler
YanıtlaSilSevgili Dilek,
SilKüçük boy lahananın, göbekte ki küçük iç yaprakları da dahil hepsini kullandım.
Parça parça olduğu için kaç kat olduğunu hesaplamadım.
Aslında bu tarif tepside börek yapmak gibi, tek farkı yufka yerine haşlanmış lahana, iç malzemesi olarakta dolma içi kullanılması.
Yüksekliği de tamamen size bağlı, yüksek isterseniz derin tencere, ince isterseniz karnıyarık tenceresi kullanabilirsiniz.
Çok pratik. Vakti olmayanlar için biçilmiş kaftan misali tam uyar.
YanıtlaSilEllerine ve fikirlerine sağlık canım.
amanın bu ne güzel birşey böyle...
YanıtlaSilçok beğendim...
ellerinize sağlık...
Canım tam pasta olmuş ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel olmuş:) pirinçler tencerenin duvarına yapışmıyor mu?
YanıtlaSilwww.maceraperestmutfakta.com
Fırında değil de ocakta su ile piştiği için tencerenin duvarına yapışmıyor.
SilYaptim harika oldu. Inanilmaz lezzetli oldu. Ben salcali su dokup ustune tabak bastirip ole pisirdim. Mukemmel oldu. Artik lahana sarmasi ile ugrasmam :))
YanıtlaSilÇok sevindim, ellerine sağlık.
Sil