15 Ocak 2013 Salı

BAL KABAĞI ÇORBASI

Tam bal kabağı mevsimindeyiz.
Çarşı, pazar dilimlenmiş bal kabakları ile dolu.
Bal kabağını ben tatlı olarak hazırlarım, annem mısır bulguru ile karıştırarak lahana sarması hazırlar, bir keresinde de bir yerde böreğini de yemiştim ama çorbasını tatmak hiç kısmet olmamıştı.
Geçen hafta eşim 1 kilo dilimlenmiş ba lkabağı getirince 1 dilimini çorba için ayırdım, geri kalanı ile tatlı yaptım.
Ertesi gün artan kabak tatlısından da "bal kabaklı bon bon" yaptım.
Bu çorbayı sırf meraktan yaptım ama sanırım ben bal kabağını daha çok tatlı olarak seviyorum.
Diğer bal kabaklı tariflerim için, bakınız;

Kabak Tatlısı

Portakalda Kabak Tatlısı

Bal kabaklı Bonbon

Kabaklı Pasta

Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı

"Afiyetle Kalın"

BAL KABAĞI ÇORBASI;
Malzemeler;
1 dilim bal kabağı,
1 adet küçük boy patates,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
2 su bardağı su,
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
Tuz, sıvı yağ,
3-4 dal dereotu,
Ayrıca; 1 yemek kaşığı tereyağ.

BAL KABAĞI ÇORBASI TARİFİ;
Bal kabağını, patatesi ve havucu rendeleyin.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda sotelemeye başlayın.
İçine rendelenmiş bal kabağını, patatesi ve havucu ekleyip, 5-6 dakika kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Su ile birlikte 5 dakika kaynatın.
Unu sütün içinde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın, çorbaya ilave edin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Tuzunu, istediğiniz baharatları (zerdeçal, kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
6-7 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
1 yemek kaşığı tereyağını isterseniz çorba sıcakken tencereye ekleyin, ya da ayrıca eritip, üzerine dökün.
Dereotunu, rengini kaybetmesin diye en son ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"   

14 Ocak 2013 Pazartesi

LAHANA PASTASI

Muhteremle afiyetle
Bu tarifin ismi için "dilim lahana dolması"  gibi bir isim düşünüyordum.
Fakat üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve kuru nane gelince görüntüsü pastaya döndüğü için kızımla lahana pastası ismine karar verdik.
Ben bu tarifi yıllardır, ya ufak lahana yapraklarını değerlendirmek için, ya da lahana dolması sarmaya vaktim olmadığı zaman pratik olduğu için yapıyordum.
Bu kez üzerine yoğurtlu sos döktük, bu hali de çok güzel oldu.
Çay davetlerinizde masaya çok yakışıcak bir sunum olduğunu düşünüyorum.
Bu yemeği pişirmek için bazen geniş karnıyarık tenceresi kullanıyorum, o zaman daha geniş oluyor.
Resimde gördüğünüzü ise 24 cm'lik derin tencerede pişirdim.
Tencereniz derin olunca daha fazla lahana ekleyip, daha yüksek bir lahana pastası elde ediyorsunuz.
İçini kıymalı hazırladım ama zeytinyağlısı da çok güzel oluyor, çay daveti için zeytinyağlı, akşam yemeği için kıymalı yapmanızı öneririm.
Beyaz ve Mor lahana ile hazırladığım bütün tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


12 Ocak 2013 Cumartesi

ARMUT MARMELATI

 Muhterem'le Afiyetle
Armut marmelatını yazın köyden gelirken getirdiğimiz sert deveci armutları ile hazırladım.
Evde çok olan meyveleri değerlendirmenin en iyi yollarından birisi reçel veya marmelat yapmaktır.
Tazeyken beklemeye dayanmayan meyveler reçel olarak saklandıklarında uzun süre dayanıyor.
Üstelik kahvaltı masalarına hem lezzet, hemde renk katıyorlar.
Armut marmelatının menüsünde yer aldığı kahvaltı masalarını görmek için, bakınız;

Kahvaltı Masası 25-Bayram Kahvaltısı

Kahvaltı Masası-27

"Afiyetle Kalın"