24 Mayıs 2013 Cuma

KAHVALTI MASASI-30

Geçen hafta Feshane'de Kastamonu günleri vardı.
Bir Kastamonu'lu olarak Cumartesi günü festivale gittim, yöresel ürünlerinden aldım.
Kahvaltılık ürünlerden özellikle marmelatlarından aldım.
Birde Kastamonu dışında,  İstanbul'da kolay kolay bulunmayan Kastamonu pastırmasından aldım.
Ertesi gün pazar kahvaltısında aldığım ürünlerle misafirlerime kahvaltı hazırladım.
Marmelat ve reçel çeşitlerinin bol olması sebebiyle, bir de Kastamonu çekme helvası varken ayrıca tatlı yapmadım.

Festivalde çektiğim resimleri gezi sayfamda yayınlıyorum, görmek isterseniz bakınız;

6.Feshane Kastamonu Günleri

6.Feshane Kastamonu Günleri (2) (İlçe tanıtım stantları)

6.Feshane Kastamonu Günleri (3) (Yöresel ürünler ve yiyecekler)

6.Feshane Kastamonu Günleri (4) (dışarıda ki yiyecek tezgahlarından, bahçe bölümünden çektiğim resimler)

6.Feshane Kastamonu Günleri-Video

KAHVALTI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 






Domates-salatalık en güzel zamanında olduğu için masada ki yerini aldı.

 Reçellerim;                 

3-Alıç Marmelatı 
   Alıç marmelatını festivalden aldım ama kendi yaptığım tarif burada

4-Kızılcık Marmelatı
   Kızılcık marmelatını festivalden aldım ama kendi yaptığım tarif burada

Aldığım marmelatlardan biraz bahsetmek istiyorum.
Festivalde ki bazı stantlar da çok güzel kahvaltılık ürünler ve marmelatlar vardı, bende tadını bildiğim, kızılcık bulunca yaptığım kızılcık marmelatından aldım.
Son anda tezgahta Alıç marmelatını (sarı kasede olan) görünce önce tadına baktım, sonra ondan da aldım.
Açıkçası daha önce Alıç marmelatını ne duydum, ne de yedim ama tadına bayıldım.
Bir daha önüme çıkarsa hiç tereddüt etmeden tekrar alırım.
Alıç için şunlar yazıyordu;
*Kalbin düzenli çalışmasını sağlar.
*Damarları açar.
*Yağları eritir.
*Damar tıkanıklığını önler.
*Kalp krizine karşı korur.

 Kastamonu'nun en sevilen ürünlerinden çekme helva.

"Afiyetle Kalın"

21 Mayıs 2013 Salı

PEYNİRLİ BİBER KIZARTMASI

Peynirli biber kızartmasını son dönemde sık sık internette görüyorum.
Kahvaltı için değişik bir tarif olduğu için Pazar günü gelen misafirlerime pişirdim.
Kahvaltının resimleri burada
Gördüğüm çoğu tarifte çarliston biberle  yapılıyordu ve yağda kızartılıyordu.
Ben, kabukları daha ince olduğu için köy biberi kullandım.
Bol yağda kızartmak yerine, biberlerin üzerine fırça ile zeytinyağ sürüp, fırında pişirdim.
Beklediğimde daha güzel oldu, kırmızı biberler közlenmiş gibi olduğu için kabuğu zorlanmadan çıktı.
Kahvaltı için farklı tarifler arıyorsanız, bu tarifi de bir deneyin derim.
Diğer kırmızı biber tariflerimi buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PEYNİRLİ BİBER KIZARTMASI;
Malzemeler;
10 adet yeşil köy biberi,
5 adet kırmızı biber,
İç malzemesi için;
2 su bardağı lor peynir,
6-7 dal maydanoz,
2 yemek kaşığı çörek otu,
1 tatlı kağı kırmızı pul biber,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
Üzeri için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı.

TARİFİ;
Biberleri yıkayıp, tohumlarını çıkarın.
İç malzemesini karıştırarak biberlerin içine doldurun.
Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin.
Biberleri dizin, üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürün.
Üzeri hemen yanmasın diye önce folyo kapatın.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirmeye başlayın.
Son 10 dakika üzerinde ki folyoyu kaldırarak pişirin.
"Afiyet Olsun"

17 Mayıs 2013 Cuma

HODAN-ISPIT'LI BULGUR PİLAVI

Hodanla bulgur pilavı yaptığımı çorba tarifi verirken yazmıştım, pazarlar da halen bulunurken tarifini vereyim.
Bu sezon hodan aldığım zaman daha önce hiç yapmadığım çorbasını ve bulgur pilavını yaptım.
Çorbasını da, pilavını da çok beğendik, hemen belirteyim hodan bulgura çok yakışıyor.
Bu otun Kastamonu'da bilinen adı Hodan ve Ispıt ama diğer yörelere göre değişebilen pek çok ismi var, mesela kaldirik-ıspıt-zılbıt-zırbıt-hılışka-balık otu gibi.
Bence hodanın en önemli özelliği jöleliymiş gibi kaygan bir yapısının olması, kaygan yapısını piştikten sonra yerken hissedebiliyorsunuz.
Bu arada;
Feshane'de Kastamonu Günleri başladı.
19 Mayıs akşamına kadar devam edecek olan festival İstanbul Kas-Der tarafından organize ediliyor.
Tüm Kastamonu'lular ve Kastamonu'yu sevenler davetlidir.
Festivalde Kastamonu'ya ait ürünleri de bulabilirsiniz.
Mesela Kastamonu'nun meşhur pastırması, etli ekmeği, kuyu kebabı ve daha pek çok yöresel yiyeceğini, tekstil ürünlerini, çeyiz ürünlerini festivalde bulabilirsiniz. 


"Afiyetle Kalın"