18 Temmuz 2024 Perşembe

KARABUĞDAYLI BİBER DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle

Bugün Gluten hassasiyeti olanlar için yada sağlıklı beslenmek isteyenler için şahane bir tarifim var.
Yaz aylarının en güzel sebzelerinden birisi olan dolmalık biberi, bu sefer karabuğdaylı bir iç ile dolduracağız. 
Gluten tüketmesinde sakınca olan, yada diyet yapanlar eminim karabuğday ile yapılan pek çok tarifi biliyordur.
Bende fırsatını bulduğum anda Karabuğday veya unu ile hazırladığım tarifleri paylaştım.
Biber dolması yapmak açıkçası hiç aklıma gelmezdi, bir gün kızım "anne karabuğday ile dolma da yapıyorlar" diye bahsedince hemen işe koyuldum, bu tarifi hazırladım.
Dolmayı zeytinyağlı olarak da hazırlayabilirsiniz ben kıymalı hazırladım.
Maydanoz ve dereotunu bol bol kullandım.

greçkalı tarifler

Konu ile ilgili tariflerim;
 
 
Karabuğday (Greçka) ve Karabuğday Unu ile hazırladığım diğer tariflerim;

 
 
"Afiyetle Kalın"

KARABUĞDAYLI BİBER DOLMASI;
Malzemeler;
Yarım kilo küçük boy dolmalık biber,
1 su bardağı karabuğday,
150 gram yemeklik kıyma,
1 adet büyük boy kuru soğan, 
1 yemek kaşığı salça,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, Karabiber, Kırmızı pul biber, 
Kapak için;
2-3 adet domates,
Pişirmek için;
Sıvı yağ, Su, Tuz.

etli dolma nasıl yapılır?

KARABUĞDAYLI BİBER DOLMASI TARİFİ;
Önce Karabuğdayları ıslayın.
Dolmalık biberlerin saplarını ve tohumlarını çıkarıp, yıkayın.
Soğanın kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayın.
Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp, yıkayın, ince ince doğrayın.
Derin bir kasede süzdüğünüz karabuğdayları, soğanları, kıymayı, salçayı, maydanoz ve dereotunu, damak tadınıza uygun tuzunu ve baharatları ekleyin.
İç malzemesini iyice karıştırın. 

Hazırladığınız iç malzemesini dolmalık biberlerin içine doldurun.
Not;
Pişince şişeceği için çok fazla doldurmamaya dikkat edin.

Doldurduğunuz biberlerin ağzını domates dilimleri ile kapatın.
Üzerine tuz serpin.
Yarım çay bardağı sıvıyağ dökün.
Yarısına gelecek kadar sıcak su ilave edin.
Kısık ocakta pişmeye bırakın.

Karabuğdayların pişip pişmediğini kontrol edin, ocağı kapatın.
Kıymalı olduğu için sıcak veya ılık olarak sevis yapın.

greçka

"Afiyet Olsun"

2 yorum:

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...