Beşamel sos çok kalorili olsada, fırın yemeklerine verdiği lezzet ve görsellikten dolayı kolay kolay uzak duramıyoruz.
Beşamel sos, fırında pişen sebze yemeklerinin pek çoğunda ve özellikle fırın makarnada en mühim malzemedir.
Bugüne kadar beşamel sosu değişik sebzelerde kullandım ama hiç patlıcanla birlikte kullanmamıştım.
Patlıcan ve beşamel sos birlikte nefis bir ikili oluyorlar.
Artık beşamelli patlıcanı bu şekilde ve değişik şekillerde sık sık uygulayacağım.
Bu tarif Lezzet dergisinin eski bir sayısında vardı, denemek bu Ramazan'da kısmet oldu.
Beşamel sos dışında her şey klasik bir "
karnıyarık" tarifinde uyguladıklarımızla aynı.
"Afiyetle Kalın"
BEŞAMELLİ PATLICAN;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy patlıcan,
Kızartmak için;
Sıvı yağ,
İç malzemesi;
250 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
2 adet domates,
Tuz, karabiber,
Ayrıca;
Patlıcanın acılığını almak için her patlıcana birer çay kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Beşamel sos için;
1 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
1 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı şekilde soyup, tuzlu suya bastırın.
15-20 dakika tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları sıkarak sudan çıkarın.
Patlıcanları sıvıyağda hafifçe kızartıp, fırın tepsisine dizin.
İç malzemesini hazırlamak için;
Soğanları küçük küçük doğrayıp, yağda kavurmaya başlayın.
İçine kabukları soyulmuş, doğranmış domatesleri, tohumları çıkarılmış ve doğranmış biberleri, tuz ve karabiberi ekleyip, biraz pişirin ve içine kıymayı ilave edip, hepsini birlikte kavurun.
Patlıcanları üzerini iç malzemesini yerleştirmek için kesin.
İç kısmına bir çay kaşığı toz şeker dökün.
Pişirdiğiniz iç malzemesini patlıcanın içine yerleştirin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile seyreltin.
Patlıcanların üzerine tuz serpin ve salçalı sosu dökün.
Beşamel sosu hazırlamak için;
NOT;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sostan patlıcanların üzerine birer kaşık yerleştirin.
Üzerine kaşar rendesi serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyetle Kalın"