15 Eylül 2010 Çarşamba

İFTAR YEMEĞİ 2010-3

İftar yemeği başlığını görünce "Ramazan geçti, üstüne bayramı bile geçirdik ne iftarı" diyebilirsiniz.
Bu yıl havaların sıcak geçmesi sebebi ile Ramazan'ın ilk 10 günü misafir ağırlamadım.
Daha sonra da zamansızlıktan gelip-gitmeler son günlere kaldı.
Bu mönüyü hazırladığım misafirlerimi bayramdan 2 gün önce ağırladım.
İftarda hazırladığım masanın resmini ne yazık ki çekemedim.
Bende mönünün kaydı için sahurda kendimize hazırladığım masada resimleri çektim.
Resimler bu yüzden biraz karanlık çıktı.
Mönüdeki tek eksik, gece vakti tekrar yapmak istemediğim salata oldu.

14 Eylül 2010 Salı

ÇITIR YUFKALI KABAK SALATASI

Bu yaz İstanbul'da hava oldukça sıcaktı ve yemeklerimizin çoğunu salata tarzı veya kahvaltı yaparak geçiştirdik.
Bu sayede değişik salata tarifleri en çok denediğim tarifler oldu.
Bu salatayı da Papatya Prenses'in blogunda görmüş ve hemen not almıştım.
Daha önce yufkaların bu salata tarifinde olduğu gibi hazırlanıp, mantı yapıldığı bir tarif yayınlamıştım.
Bakınız; Pratik Mantı
Yufkaların bu hali ile ne kadar çıtır ve lezzetli olduğunu bildiğim için hemen bu tarifi denedim.
Kabak salatası bu çıtır yufkalar sayesinde bambaşka bir lezzete bürünüyor, mutlaka tavsiye ederim.
Bu tarif ile "Narince" blogunun sahibi olan Sevgili Necla'nın "Kabak Tadı" etkinliğine katılıyorum.
Diğer kabak tariflerim için,bakınız;

Etli Yayla Kabağı

Fırında Yufkalı Kabak Graten

Fırında Kremalı Kabak

Fırında Kıymalı Kabak

Kabak Yemeği

Kabak Salatası

Kabak Çiçeği Dolması

Etli Yayla Kabağı Dolması

Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması


Krep Usulü Kabak Mücver

"Afiyetle Kalın"
ÇITIR YUFKALI KABAK SALATASI;
Malzemeler;
3 adet kabak,
1 adet havuç,
3 adet salatalık,
1 adet yufka,
Kızartmak için; Sıvı yağ,
2 su bardağı süzme yoğurt,
3 diş sarımsak,
4-5 dal dereotu.
Tuz.
TARİFİ;
Yufkanın yarısına biraz su serpip, sıkıca sararak rulo yapın.
1-2 santim kalınlığında kesin.
Yufkanın diğer yarısını da yine aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız yufkaları kızgın sıvı yağda kızartın ve kağıt havlunun üzerinde yağını süzmesi için biraz bekletin.
Kabakları ve havucu yıkayıp, dış kabuklarını kazıyıp, rendeleyin.
Hafifçe suyunu sıkın, orjinal tarifte çiğ kullanılmış ama ben 2-3 kaşık zeytinyağında biraz kavurdum.
Pişen kabakları ve havucu iyice soğutun.
İçine, dışını iyice yıkadığınız salatalıkları soymadan rendeleyin.
Sarımsak eklediğiniz yoğurdu, incecik doğradığınız dereotunu, tuzunu ve kızarttığınız yufkaları ekleyip, karıştırın.
"Afiyet Olsun"

13 Eylül 2010 Pazartesi

BEŞAMELLİ PATLICAN

Beşamel sos çok kalorili olsada, fırın yemeklerine verdiği lezzet ve görsellikten dolayı kolay kolay uzak duramıyoruz.
Beşamel sos, fırında pişen sebze yemeklerinin pek çoğunda ve özellikle fırın makarnada en mühim malzemedir.
Bugüne kadar beşamel sosu değişik sebzelerde kullandım ama hiç patlıcanla birlikte kullanmamıştım.
Patlıcan ve beşamel sos birlikte nefis bir ikili oluyorlar.
Artık beşamelli patlıcanı bu şekilde ve değişik şekillerde sık sık uygulayacağım.
Bu tarif Lezzet dergisinin eski bir sayısında vardı, denemek bu Ramazan'da kısmet oldu.
Beşamel sos dışında her şey klasik bir "karnıyarık" tarifinde uyguladıklarımızla aynı.
"Afiyetle Kalın"

BEŞAMELLİ PATLICAN;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy patlıcan,
Kızartmak için;
Sıvı yağ,
İç malzemesi;
250 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
2 adet domates,
Tuz, karabiber,
Ayrıca;
Patlıcanın acılığını almak için her patlıcana birer çay kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Beşamel sos için;
1 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
1 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.


TARİFİ;
Patlıcanları alacalı şekilde soyup, tuzlu suya bastırın.
15-20 dakika tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları sıkarak sudan çıkarın.
Patlıcanları sıvıyağda hafifçe kızartıp, fırın tepsisine dizin.
İç malzemesini hazırlamak için;
Soğanları küçük küçük doğrayıp, yağda kavurmaya başlayın.
İçine kabukları soyulmuş, doğranmış domatesleri, tohumları çıkarılmış ve doğranmış biberleri, tuz ve karabiberi ekleyip, biraz pişirin ve içine kıymayı ilave edip, hepsini birlikte kavurun.
Patlıcanları üzerini iç malzemesini yerleştirmek için kesin.
İç kısmına bir çay kaşığı toz şeker dökün.
Pişirdiğiniz iç malzemesini patlıcanın içine yerleştirin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile seyreltin.
Patlıcanların üzerine tuz serpin ve salçalı sosu dökün.
Beşamel sosu hazırlamak için;
NOT;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sostan patlıcanların üzerine birer kaşık yerleştirin.
Üzerine kaşar rendesi serpin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyetle Kalın"