20 Ekim 2010 Çarşamba

PANCAR SALATASI

Bugünlerde sık sık pancar alıp, tek başına salata olarak, turşu olarak, sos yapımında yada salatalara ekleyerek kullanıyorum.
Bu tarifi de geçen yıl Cafe Fernando'da görüp, en başta rengine vurulmuştum.
Açıkçası bu tariften önce pancarın yapraklarını atıyordum ama meğer salatanın içinde de kullanılabiliyormuş.
Pancarın yaprakları belirgin kırmızı damarları ile salataya hem lezzet hemde görsellik katıyorlar.
Hatta saplarını da atmayıp, yumurta ile pişirebilirsiniz.
Pancarı haşlarken zaman kazanmak için, düdüklü tencere kullanıyorum.
Bu seferde öyle yaptım, pancarlarım küçük boyda olduğu için 15 dakikada pişti.
Hemen sıcak sudan çıkarıp, soğuk suya attım ve kabuklarını patates gibi kolayca soydum.
Salataya biraz renk vermesi için turp kullandım.
"Afiyetle Kalın"
PANCAR SALATASI;
Malzemeler;
4 adet kök pancar,
1 adet turp,
2-3 diş sarımsak,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı sirke,
Tuz.

TARİFİ;
Pancarların dış kabuğunu iyice yıkayın.
Düdüklü tencerede 15 dakika haşlayın.
Sıcakken soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını patates soyar gibi bıçak kullanmadan elinizle soyun.
Pancar yapraklarının körpe olanlarının üzerine kaynar su döküp, yumuşaması için biraz bekletin.
Turpun dışını iyice yıkayın, hafifçe kazıyın.
Dilimleyerek suyun içinde bekletin.
Haşlanmış pancarları dilimleyin.
Servis tabağına pancarları, turpu, pancar yapraklarını dizin.
Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, sirke ve tuz ile bir sos hazırlayıp, salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Ekim 2010 Pazartesi

ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA

Muhterem'le AfiyetleAsma yaprağında balık pişirmek uzun zamandır istediğim bir şeydi.
Niyetim barbunya yada tekir pişirmekti ama geçen hafta ilk defa sardalya alıp, pişirme yöntemleri içinde en çok asma yaprağında ızgara yada pişirme olduğunu görünce hemen sardalyada uyguladım.
Dışarıdan bakıldığında ve kokusu ile aynı klasik yaprak sarma gibi oluyor.
Balık yiyemediğim halde merak edip bende 1-2 tane yedim.
Balık tutkunu olan eşim severek, balığa çok düşkün olmayan ama değişik tarzda pişince yiyen kızım, hazır kılçığı çıkmış, sağlıklı bir şekilde pişen bu sarmaları afiyetle yedi 😃
"Afiyetle Kalın"

16 Ekim 2010 Cumartesi

PANCAR TURŞUSU

Muhterem'le AfiyetlePancar tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden sadece hazır olarak turşusunu alıp kullandığım pancarı, artık kök sebze olarak alıp, bol bol kullanıyorum.
Hatta bu ara, sayfamda sık sık pancarlı tarifler görürseniz şaşırmayın.
Geçen hafta aldığım pancarı 4 tarifte kullandım.
1. tarif kızımın en sevdiği çeşit olan, pancar turşusu.
Bu tarifi (Kristal Kelebek) Aslı'dan aldım.
Turşu olduğu halde 1 günde yenecek kıvama gelmesi sebebi ile oldukça pratik bir tarif.
Kızımın dediğine göre hazır pancar turşusundan hiç bir farkı yokmuş.
Turşuyu bu şekilde tüketebileceğiniz gibi salatalara ekleyerek de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"