2 Mayıs 2012 Çarşamba

KAHVALTI MASASI-21

Bu kahvaltı masasını 18 Mart'ta hazırladım.
Tarihini hiç unutmuyorum çünkü o hafta sonu pek çok aksilikle karşılaştım.
Pazar kahvaltısı için misafirlerim gelecekti, bende Cumartesi günü hava güneşli iken temizlik yapayım dedim.
Öğlende elektrikler kesildi, bütün gün bekledim gelmedi.
Zaten genel bir kesinti değil de sadece bizim sokakta kesilince 2-3 gün gelmediği bile olurdu.
Ben umudumu kaybetmeyip, her an gelecek dedim ama o gün gelmedi.
Kombi çalışmadığı için buz gibi sularla sebzelerimi (ıspanak-pazı) yıkadım, işlerimi yaptım.
Kalorifer çalışmadığı için soğukta kaldık, ben o anlarda  kızgınlıktan ve koşuşturmanın verdiği hararetten anlamamışım ama bayaa üşümüşüm.
Cumartesi akşamı karanlıkta zebra kek yaptım, çok şükür ki fırınım elektrikli değil, doğalgazlı.
Kekin üzerine vanilyalı ve kakaolu pudingten sos yaptım ama tarifini verdiğim zaman hazırladığım kekin sosu  gibi güzel olmadı.
Gecenin karanlığında kekin süslemesi ancak bu kadar oldu.
Ertesi gün tekrar koşuşturmaca ile kızımla birlikte  yiyecekleri ve masayı hazırladık.
Pazar sabahı misafirler geldi, elektrikler gelmedi : (
Öğlenden sonra misafirler gitti, akşam oldu, elektrikler halen yok : (
Gece saat 2'de, kesildikten tam 35 saat sonra elektrikler geldi.
Sonrası ise benim için tam bir kabus oldu.
2 gündür fark etmeden ayaklarımı üşütmüşüm, inanılmaz bir sancı ile kıvranarak geceyi sabah ettim.
Baktım olmayacak acil servise gittik, tahlil-test derken ilaçlarım yazıldı ve 1 hafta süren  ilaç tedavisi ile iyileştim.
Şimdi ben bu kahvaltı masasını unutmayayım da ne yapayım : )


KAHVALTI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.






TATLILAR;


Reçellerim;




"Afiyetle Kalın" 
 

30 Nisan 2012 Pazartesi

BADEMLİ KURU KAYISI REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Kayısı mevsimi henüz gelmedi ama kuru kayısı ile de reçel hazırlayabilirsiniz.
İçine, kabuklarını soyduğunuz badem ekleyerek hem renk verebilir, hem de lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Bu kayısılar Malatya'lı komşumdan geldi.
Gelen kayısılar arasında bir kaç çeşit vardı, gün kurusunu yemek için ayırdım, çok parçalanmış gibi olanları komposto yapmak için ayırdım, dalından daha dün kopmuş gibi rengi olanları da reçel yapmak için ayırdım.
Açıkçası umduğumdan daha güzel oldu.
Reçel yapmak istediğim zaman "bademli kuru kayısı reçeli" seçeneklerim arasında her zaman yer bulacak.
Şimdi taze meyve olarak çilek zamanı, mis kokulu bir çilek reçeli kaynatmak lazım : )
"Afiyetle Kalın"

28 Nisan 2012 Cumartesi

PALAMUT KULESİ

Palamut Kulesi tarifi ile bu sezonun son balık tarifini vereyim.
Yeni balık sezonunda  yine değişik tarifler hazırlayıp, paylaşırım.
Palamut, büyük balıklar içinde dilim şeklinde kesilen hali ile en kolay yenen balıkları arasında yer alıyor.
Eşim palamutları böyle dilimlenmiş bir şekilde getirince aklıma bu şekilde pişirmek geldi.
Bir kat balık, bir kat sebze, en üstüne de "İslim Kebabı" gibi domates-kırmızı ve yeşil biber yerleştirdim ve fırında pişirdim.
Üzerini folyo ile örttükten sonra hiç açmadan pişirdim, kendi suyu ile pişti.
Eğer pişmesine yakın folyoyu çıkarırsanız iyice kızarmasını sağlarsınız.
"Afiyetle Kalın"

PALAMUT KULESİ;
Malzemeler;
2 adet yuvarlak dilim doğranmış palamut,
2 adet kuru soğan,
3-4 adet domates,
3-4 adet kırmızı ve yeşil biber,
Tuz, zeytinyağ, kuru biberiye.

TARİFİ;
Palamut dilimlerini iyice yıkayıp, süzün.
Soğanların kabuğunu soyun, dilimleyin.
Domatesleri dilimleyin.
Fırın tepsisini yağlayın.
1 dilim palamut, 1 dilim domates, 1 dilim kuru soğan, tekrar palamut dilimi şeklinde kuleyi hazırlayın.
Üzerine 1 dilim domates, kestiğiniz kırmızı ve yeşil biberlerden yerleştirin.
Üstte ki sebzelerin üzerine dağılmamaları için kürdan batırın.

Palamut dilimlerini kule halinde hazırladıktan sonra diğer parçalarını da fırın tepsisine yerleştirin.
Artan domates, biber ve soğan dilimlerini balık parçalarının üzerine yerleştirin.
Tuzunu 2-3 kaşık zeytinyağını 1 yemek kaşığı biberiyeyi üzerlerine serpin.
Alüminyum folyo ile tepsinin üzerini kapatın.

Önceden ısınmış, orta hararetteki fırında pişirin.
Balıkların buğulanmış gibi pişmesini istiyorsanız folyoyu hiç çıkarmayın.
Biraz kızarmış olsun derseniz pişmesine yakın üzerinde ki folyoyu çıkarın.
Üzeri açık olarak 15 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"