12 Nisan 2013 Cuma

YOĞURTLU ÇİLEK DOLMASI

 
Çilek bugünler de en güzel hali ile tezgahları süslemeye başladı.
Çilek aldığım zaman şekli güzel olanları yemeye kıyamıyorum, "bununla bir tarif yapayım" diye düşünmeden duramıyorum : )
Geçen hafta aldığım çileklerin şekli çok güzel olunca hemen bir tarif denedim.
Daha önce çilek dolması yapıp, içine dondurma doldurmuştum ama dondurma çabuk eridiği için servisi çok kolay olmamıştı.
Bakınız; Dondurmalı Çilek Dolması
Bu sefer tamamen kendi uydurmam olan bir iç malzemesi hazırladım.
Süzme yoğurdun içine hindistan cevizi, pudra şekeri ilave edip, karıştırdım ve çileklerin içini çay kaşığı ile oyup, içine yoğurtlu karışımdan doldurdum.
Tadına baktığım zaman "ben bu tadı biliyorum" diye düşünüp dururken, kızım geldi bir tane yer yemez "bu aynı Kanlıca yoğurdunun tadına benziyor" dedi : )
Öyle ya, Kanlıca yoğurdu pudra şekeri eklenmiş yoğurttan başka bir şey değil ki : )
Bu tarifi yapınca çok uzun süre bekletmeyin, taze taze tüketin.
İsterseniz bu tarifi labne peynir ile yapabilirsiniz.
Daha önce yayınladığım, çilekle hazırlanan tariflerimi görmek için, bakınız; Çilek Tarifleri
"Afiyetle Kalın"


YOĞURTLU ÇİLEK DOLMASI;
Malzemeler;
Yarım kilo orta veya büyük boy çilek,
İç malzemesi için;
1,5 su bardağı süzme yoğurt,
2 yemek kaşığı pudra şekeri,
2 yemek kaşığı hindistan cevizi,
Üzerine;
Çilekli damla çikolata.

TARİFİ;
Çileklerin yeşil yapraklı kısımlarını kesin, iyice yıkayıp süzün.
Orta kısmını çay kaşığını sapı ile oyarak çukur oluşturun.
Süzme yoğurdun içine, hindistan cevizi ve pudra şekeri ekleyip, karıştırın.
Krema sıkma torbasına veya şırıngasına iç malzemesini yerleştirip, çilekleri doldurun.
Yoğurdun üzerine damla çikolata yerleştirip, servis tabağına dizin.
Servis yapıncaya kadar 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
Soğuk soğuk servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Arboretum gezisinin 3.bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Atatürk Arboretumu-İlkbahar (3)


10 Nisan 2013 Çarşamba

SULTANİ BEZELYELİ FIRIN MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Mevsim bahar olunca benim pazardan alacağım sebze bellidir, sultani bezelye : )
Çok severim kendisini, parça etle ya da zeytinyağlı hiç fark etmez her halini severim.
Her sebzeyi fırında makarna ile pişirdiğim için, "sultani bezelye ile neden fırın makarna olmasın?" diye düşünerek bu tarifi hazırladım.
Sultani bezelyeyi pek sevmeyen eşim, bundan da pek hoşlanmadı, bana da "tarifi verirken benim beğenmediğimi de yaz" dedi : )
Kendisi makarnalarını yedi, biz de kızımla birlikte hepsini yedik : )
Sultani bezelye ile yapabileceğiniz daha önce yayınladığım tariflerim 👉BURADA 
"Afiyetle Kalın"

8 Nisan 2013 Pazartesi

HODAN-ISPIT ÇORBASI

muhteremle afiyetle
Baharın gelmesi ile tezgahlar çeşit çeşit otlarla dolmaya başladı.
Bu kadar ot çeşidinin arasında benim gözüm, Kastamonu'lu olarak hep hodan'ı ya da diğer adıyla ıspıt'ı arar.
Ot yemeklerinde bizde öncelik hodanındır, daha sonra diğerleri gelir.
Geçen hafta pazardan hodan aldım, temizledim, yıkadım haşladım, birazı ile çorba, birazı ile hodanlı bulgur pilavı, kalanını da sabah kahvaltısında yumurtalı olarak yaptım.
İki gündür havalar soğudu, tam çorbanın tarifini verme vaktidir, hodanlı bulgur pilavının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

kaldirik çorbasi
HODAN-ISPIT ÇORBASI;
Malzemeler;
1 kase haşlanmış hodan,
100 gram kıyma,
3 yemek kaşığı tarhana,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
Tuz.

ıspıt çorbası
HODAN-ISPIT ÇORBASI TARİFİ;
Sıvı yağı tencereye dökün, içine küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz pişince içine kıymayı ilave edip, kavurun.
Hodanları küçük küçük doğrayıp, iyice yıkayın, kaynayan suda haşlayın, süzdükten sonra suyunu iyice sıkın.
1 çorba kasesi haşlanmış hodanı tencereye ilave edip, biraz kavurun.
Tencerenin içine 5 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamadan tarhanayı ilave edin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
Çorbanın tuzunu ilave edin.
Çorba kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın.
Tereyağını el tavasında eritin, içine kuru nane ve kırmızı biber ilave edip, 1-2 dakika pişirin.
Hazırladığınız tereyağlı sosu tencereye ilave edin, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"