26 Şubat 2013 Salı

MOR LAHANA TURŞUSU

Her ne kadar adı kırmızı lahana olarak bilinse de aslen mor olan mor lahana kış aylarında tezgahlarda yer alır.
Bazen tek başına, bazen de salatalara eşlik ederek masalarımıza renk katar.
Sert yapısı yüzünden salataya eklemeden önce ince ince doğrayıp, tuzla ovmak zorunda kalırsınız, ya da rendeleyerek salatalara ilave edersiniz.
Bugün tarifini verdiğim turşuyu tek başına servis yapabileceğiniz gibi, kıvırcık salatanın üzerine de ekleyebilirsiniz.
Evde salatalık malzemeniz olmadığında bu turşu hemen imdadınıza yetişir.
Aynı tarifle beyaz lahanadan da hazırlayabilirsiniz, beyaz lahana daha çabuk oluyor.
Beyaz ve Mor Lahana ile hazırladığım diğer tariflerimi buradan görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MOR LAHANA TURŞUSU;
Malzemeler;
1 adet orta boy mor lahana,
1 adet büyük boy havuç,
Elma sirkesi,
5 diş sarımsak,
Su, Tuz.
TARİFİ;
Mor lahanayı ince ince doğrayın.
Havucu da çok ince doğrayın, ben havucu dilimleme yapabilen rende ile doğradım.
İstemezseniz hiç havuç eklemeyin.
Doğradığınız lahananın üzerine tuz serpin ve diriliği gidinceye kadar biraz ovun.
Havuç ve dövülmüş sarımsakla birlikte harmanlayarak kavanoza sıkıca yerleştirin.
Üzerine (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) tuz serpin.
Kavanoz doluncaya kadar 1 bardak elma sirkesi, 1 bardak su ilave ederek (bire bir ölçü) kavanozu ağzına kadar doldurun.
Not;
Kavanoz yetmezse ikinci bir kavanoza doldurabilirsiniz.
2. kavanozun üstü boş kalırsa lahananın orta kısmında yer alan koçanı boşluğa yerleştirebilirsiniz.
Koçan sayesinde turşu suyun üzerine çıkmayacaktır.
Turşu olduğu zaman koçanı kavanozdan çıkarıp, atabilirsiniz.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen serin bir yerde en az 1 hafta bekletin.
1 haftanın sonunda turşunuz servise hazır.

 "Afiyet Olsun"

9 yorum:

  1. mmm ellerinize sağlık.ben bu tarifi biraz daha farklı olarak salata olarak yapıyordum.Ama buda hazırda hemen ele gelebilecek şekilde olmuş.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Of yarebbim sabahın bu saatinde bile ne kadar iştah açıcı, bayılıyorum bu mor! lahanaya ama istiyorum ki hep hazır gelsin önüme, tuzlanmış, ovulmuş vs.. Ama seninki gibi turşu olarak da kabulüm :)
    Ellerine sağlık, çok estetik çoook, çok da enerji verici rengi itibariyle :))

    YanıtlaSil
  3. Muhterem hanım elinize sağlık.Mor lahanayı severim.Denemek isterim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık çok leziz ve şık.Tabaklada çok uyumlu sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bende yaparım bu şekilde elinize sağlık tabağınızdaki gül deseni ve lahanaları nasıl da güzel bütünleştürmişsiniz.Yeni bir blogger olarak sizi takibe aldım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. merhaba, ben de bu kis icin farkli bir tarifle bu tursuyu hazirladim. Kis mevsiminde yenilebilecek en guzel sebzelerden biri bu mor lahana. elinize saglik

    YanıtlaSil
  7. ablacım ellerine sağlık:) hep çiğden tüketiyoruz turşusuda güzel bi alternatif olmalı:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. harika şeyler yapmışsın canım renk mükemmel eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. ohhh kütürr küyürr olmuş maşallahh..:)
    ablacım ellerine sağlık..
    öpüyorumm sizi.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...