14 Ekim 2020 Çarşamba

DOMATESLİ, BİBER SOSU

Muhterem'le Afiyetle

Sonbahar demek pek çok kişi için, romantik görüntülerin oluştuğu hazan ve hüzün mevsimi demek.
Sonbahar, bir ev hanımı için kışlık hazırlıklar için son günler demektir.
Tabii kışlık hazırlık yapanların sadece ev hanımı olduğunu söyleyemeyiz.
Hem çalışan, hemde evinde bu tür hazırlıklar yapan hanımlar, mutfakla çok ilgili olan beyler, bahçesinde ki ürünleri değerlendirmek için hazırlık yapanlar da var.
Kışlık hazırlıklarında amaç, bazen yaz mevsiminde olan ürünleri kışın da yiyebilmek, bazen de mevsiminde ucuz olan ürünleri kışında yiyebilmek için bu tarz hazırlama yöntemleri ile saklamak.

kapya biberli tarifler

Bugünkü tarifimden bahsedecek olursam;
Kırmızı biber pek çok evde olduğu gibi bizim evde de çok seviliyor.
En bol olduğu Sonbahar da közleyerek dondurucuya koyuyorum veya konserve olarak hazırlıyorum.
Birde bugünkü tarifte olduğu gibi sos olarak hazırlıyorum.
Bu tarifte kırmızı bibere, domates, yeşil sivri biber ve sarımsak eşlik ediyor.
Turşu tadı vermesin diye bu sosta sirke kullanmıyorum. 
Piştikten sonra blenderden çektiğim için domateslerin kabuklarını soymadan, kırmızı biberleri közlemeden hazırlıyorum.

biberli kışlık sos

Bu sos ile neler yapabilirsiniz?
En başta sos olarak kullanabilirsiniz.
Kahvaltı masalarında kullanabilirsiniz.
Yemeklerde et-tavuk-köfte gibi ürünlerin yanında sos olarak servis yapabilirsiniz.
Cips ile birlikte servis edebilirsiniz.
Haşlanmış makarnanın üzerine dökebilirsiniz.
Birde kırmızı biber çorbası yapabilirsiniz.
Yani siz yeter ki yapın, kullanacak yer çok 😃

Konu ile ilgili tarifler;

 
Kışlık Hazırlıklar İçin;
 
 
 

"Afiyetle Kalın"

pepper sauce

DOMATESLİ, BİBER SOSU;
Malzemeler;
3 kilo Kırmızı biber (kapya biber)
3 kilo Domates,
1 kilo Yeşil Sivri Biber,
10-15 diş Sarımsak,
1 su bardağı Zeytinyağı (ayçiçek yağı da olur)
1 yemek kaşığı tuz,
2 adet kesme şeker,
Ayrıca;
Kavanoz,
Yeni kavanoz kapakları.

DOMATESLİ, BİBER SOSU TARİFİ;
Domatesleri yıkayın, küçük küçük doğrayın.
Kırmızı biberleri yıkayın, tohumlarını çıkarın, küçük küçük doğrayın.
Sivri biberleri yıkayın, küçük küçük doğrayın. 
Sivri biberin tohumlarını çıkarmanıza gerek yok.
Sarımsakları kolay soymak için 10 dakika suda bekletin, daha sonra kabuklarını soyun, doğrayın.


Büyük bir tencereye 1 su bardağı zeytinyağını veya kullandığınız sıvıyağı dökün.
Sarımsakları içine atın, bir kaç tur karıştırdıktan sonra kırmızı biberleri ilave edin.
Kırmızı biberleri 2-3 dakika pişirin.

Kırmızı biberin, üzerine yeşil sivri biberleri ilave edin.
Birlikte 5-6 dakika pişirin.

Biberlerin üzerine domatesleri ilave edin.

Tencereye 1 yemek kaşığı tuz, 2 adet kesme şeker ilave edin.
Not;
Tuz miktarını damak tadınıza göre azaltabilirsiniz.

Bütün malzemeleri birlikte, ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.

Biberler yumuşayıncaya ve sos bir miktar eksilip, kıvam alıncaya kadar pişirin.

Bu tür kışlık hazırlıkların en önemli konusu, sterilizasyon.
Eskiden bu tür kışlık hazırlıklar konserve usulü hazırlanır, kavanozlar yiyecek içindeyken kaynatılarak yapılırdı. 
Son yıllarda ise kışlık hazırlıklar, yiyeceğin kaynar olarak kavanozlara doldurulması ve ters çevrilerek kapağın vakumlanması ile hazırlanıyor.
Kapak atmadığı sürece güvenli olduğunu düşünüyoruz ama şu kesin ki kaynatma yapmak en güvenli sterilizasyon işlemi oluyor.
Hazırladığınız yiyeceği uzun süreli saklamak için mutlaka sterilize edilmiş kavanoz ve kapaklarını kullanmalısınız.
Bunun için kaynar su da bekletme yapabilirsiniz ama en güvenlisi kavanozları ve kapaklarını kaynatmak.
Ben sosun pişmesine yakın ayrı bir tencerede kullanacağım kavanoz ve kapaklarını kaynatıyorum.
Kaynar suyun içinden alıp, kurulayıp içini dolduruyorum.
Yine kapağını da aynı şekilde kaynar sudan alıp, kurulayıp öyle kapatıyorum.

Sos piştikten sonra el blenderi ile pürüzsüz olunca kadar çekin, ocağı kapatın.
Dikkat;
Bu aşamadan sonra eğer ocağı kapatmazsanız, sos yoğun bir kıvama girdiği için ortalığa saçılacak kadar çok sıçrıyor dikkatli olun!

Pişen, blenderde geçen, kaynar halde ki sosu kurulanmış kavanozlara doldurun.
Not; Ben bu aşamada sıcak ürünü tutabilmek için fırın eldiveni kullanıyorum.
Kurulanmış kavanoz kapağı ile hemen kavanozun ağzını kapatın.

Kavanozların kapaklarını kapattıktan sonra bez veya havlu serilmiş bir tepsiye ters olarak yerleştirin.
Üzerini örtün, 24 saat oda sıcaklığında kaldıktan sonra düz bir şekilde yerine kaldırın.
Kavanozları taşırken kapağından değil, gövdesinden tutun!

tomato sauce

"Afiyet Olsun"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...