26 Ekim 2020 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOS

Muhterem'le Afiyetle

Kış hazırlıklarını bitirmek için son günlerdeyiz.
Tarla domatesi tezgahlarda son günlerini yaşıyor.
Kışın domates tezgahlardan hiç eksik olmuyor fakat bu domatesler tarla domatesinin verdiği tat da olmuyor.
Bu sebeple yazdan, kış aylarında kullanmak için kışlık domates sosları hazırlanıp saklanıyor.
Bu soslarla neler yapabilirsiniz?
En başta yemeklerinizde kullanabilirsiniz,  menemen yaparken kullanabilirsiniz, domates çorbası yapabilirsiniz, makarna ve bulgur pilavında sos olarak kullanabilirsiniz.

Kışa hazırlan

Kışlık hazırlamak, köyde yaşayanların hiç ihmal etmediği uzun yıllardır yapılan bir faaliyettir.
Şehirde ise her şeye kolaylıkla ulaşabildiğimiz için pek çok kişi kışlık hazırlamaz.
Fakat geçtiğimiz kış bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sebebiyle, sokağa çıkma yasakları uygulamaları, evde erzak bulundurmanın, kış hazırlığı yapmanın önemini bir kere daha ortaya koydu.
Daha önce yayınladığım kışlık hazırlıklar;
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Domatesli tarifler

Domates ile hazırladığım diğer tariflerim;

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Afiyetle Kalın"

KIŞLIK DOMATES SOS;
Malzemeler;
5 kilo domates,
1 su bardağı zeytinyağ,
2 adet kesme şeker,
Tuz,
Kavanoz,
Yeni kavanoz kapakları.

tomato recipes

KIŞLIK DOMATES SOS TARİFİ;
Domatesleri yıkayın.
İsterseniz kabuklarını soyun, ben piştikten sonra blenderden geçirdiğimiz için soymaya gerek görmedim.
Domatesleri küp küp doğrayın.

Büyük bir tencereye 1 su bardağı zeyinyağı veya istediğiniz herhangi bir sıvıyağı dökün.
Yağ ısınınca, doğradığınız domatesleri içine ekleyin.
Kaynadıktan sonra ocağı kısarak pişirmeye devam edin.

Domatesler pişmeye başlayıp biraz suyunu kaybedince içine tuzunu ilave edin.
Tuz miktarını sağlık durumunuz ve damak tadınıza uygun olarak azaltabilirsiniz.
Ben 1 yemek kaşığı ilave ettim.

İki adet kesme şeker ilave edin.

Domates sosunuz kaynamaya devam ederken, kullanacağınız kavanozları ve kapakları da ayrı bir tencerede kaynatın.

Domates sosunuz suyunu bir miktar çektikten sonra ve içindeki yağ yüzeyde görünmeye başladıktan sonra hazır demektir.

Domates sosu blenderden çekmeden önce isterseniz 1-2 kavanoza iri parçacıklı olarak ayırın.

Pişen sosu, el blenderi ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.

nasıl hazırlanır?

Kaynattığınız kavanozları sudan çıkarın iyice kurulayın.
Domates sosunu kavanozun içine doldurun.
Kuruladığınız kapak ile sıcakken sıkıca kapatın.
Bu aşamalarda elinizin yanmaması için fırın eldiveni kullanabilirsiniz.

domatesli sos

Kapaklarını sıkıca kapattığınız kavanozları, mutfak havlusu veya temiz bir bez serdiğiniz tepsiye, kapaklarının üzerinde dizin.
Üzerini havlu veya bez ile kapatın.
Oda sıcaklığına gelinceye kadar bu şekilde tutun.
Kullandığınız zaman kapağını açtıktan sonra kavanozu buzdolabında saklayın.
"Afiyet Olsun"
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...