5 Eylül 2009 Cumartesi

KÖFTE

Muhterem'le GeziyeKöfte sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.
Çocuklar, büyükler herkes çok severek yer.
Misafir mönülerinde çoğu zaman pilavın yada patates kızartmasının yanında ki yerini alır.
Son yıllarda gıda firmalarının çoğu köfte harcı üretip, piyasaya çıkardı.
Köfte harcı işinizi çok kolaylaştırıyor fakat hemen hemen hepsinde sarımsak var.
Ve köfteler ekmek içi ile yapılmış gibi yumuşak olmuyor.
Bayat ekmeklerinizi rondodan geçirerek buzluğa yerleştirip, lazım oldukça kullanabilirsiniz.
Bayat ekmeğiniz yoksa Etimek'i rondodan geçirip, 2 küçük çay bardağı su ekleyerek ekmek işini halledebilirsiniz.
Eğer "koku beni rahatsız etmiyor" derseniz pratik olan köfte harcını kullanabilirsiniz.
Ben klasik köfte tarifi vereceğim.
Bu arada pişirmek için fırını kullanmanızı önerim, yağda kızartmaktan çok daha hafif oluyor.
Üstelik evde koku olmuyor ve ocak yağ damlaları ile batmıyor.
Diğer köfte tarifleri ve köfte kullanılan tariflerim için, bakınız;

Köfte ve Köfteli Tarifler Dosyası

Çubuklu Köfte


Tavuk Köfte


Şiş Köfte

Islama Köfte

Hasanpaşa Köftesi

Patlıcan Burger

Enginar Burger

Sepet Makarna

İslim Kebabı

Patlıcan Kebabı

Sebzeli Köfte

Poşette Sebzeli Köfte

Sebzeli Şiş Köfte


Köfteli Brüksel Lahanası


Brüksel Lahanalı Köfte

Patates Püreli Tepsi Köftesi

Köfteli Mantar Kebabı

Köfteli Yumurtalı Ispanak

Köfteli Nohut Salatası

Tepside Sebzeli Köfte

Köfte Patlıcan Dizme

Kırmızı Biberli Köfte

Erzincan Kesme Çorbası (Köfteli)

"Afiyetle Kalın"


1 Eylül 2009 Salı

KARNIYARIK

patlıcan karnıyarıkİFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-
Ramazan ayına uygun bir etkinlik olan İftar Bereketi Etkinliğinin ev sahipliğini,
Bir Demlik Sohbet blogunun sahibi olan Sevil Hanım yapıyor.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Karnıyarık nasıl yapılır?Türk mutfağının klasiklerinden olan Karnıyarık, iftar ve davet masalarında sık sık kendisine yer bulur.
Patlıcanı yağda kızartıldığı ve içinde kıyma olduğu için biraz ağır olsada lezzetine kimse karşı koyamaz.
Ben karnıyarık yapacağım patlıcanları küçük boylardan seçiyorum, herkes genellikle en küçüğü istediği için az isteyene 1, çok isteyene 2-3 adet servis yapıyorum.
Büyük patlıcanı ortadan ikiye kesmek zorunda kalmıyorum.
Patlıcanı kızartınca biraz süzgeçte bekletiyorum, birde pişirirken tekrar yağ koymadan, pişiriyorum.
Patlıcanları tuzlu suda da bekletseniz acı çıkma ihtimali var, onun için patlıcanların içine kıyma yerleştirmeden önce 1 çay kaşığı toz şeker serpiyorum.
Eğer sadece kendimize pişireceksem dibi geniş olan Karnıyarık tenceresinde, kısık ateşte ocakta pişiriyorum.
Kalabalık misafire pişireceğim zaman fırın tepsisinde ve fırında pişiriyorum.
Ve tabi ki mönüde Pirinç Pilavı oluyor.
Patlıcan ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

Türk mutfağıKARNIYARIK;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy patlıcan,
İç malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
2 adet kuru soğan,
1 adet domates,
3 adet sivri biber,
Tuz, karabiber,
Ayrıca patlıcanın içine serpmek için toz şeker,
Kızartmak için;
2 su bardağı ayçiçek yağı,
Üzeri için;
3 adet küçük boy domates,
6-7 adet sivri biber,
Maydanoz.
KARNIYARIK TARİFİ;
Patlıcanların baş kısmını keserek, alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Sudan iyice sıkarak çıkarın.
Yağı derin bir tencerede kızdırın.
Patlıcanların her tarafını çevire çevire kızartın.
Üzeri için kullanacağımız sivri biberleride kızartın.
Dibi geniş karnıyarık tenceresine kızarttığınız karnıyarıkları dizin.
İç malzemesi olan soğanları soyup, küçük doğrayın, 2-3 kaşık zeytinyağında soğanları kavurun.
Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri, tohumlarını çıkarıp halka halka doğradığınız biberleride soğanla pişirin.
Kıymayıda ilave edip, tuz-karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyip, iç malzemesini pişirin.
Patlıcanların üzerini kesin ve içlerine birer çay kaşığı toz şeker serpin.
Pişen kıymayı patlıcanların içine doldurun.
Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp, patlıcanların üzerine dizin.
Kızarttığınız sivri biberleri ve incecik doğradığınız maydanozları da patlıcanların üzerine yerleştirin.
Yemeğin tuzunu ekleyip, üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip, kısık ateşte pişirin.
İsterseniz suyuna 1 kaşık salça ekleyerek pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her yıl Ramazan Ayı'nda Sultanahmet'te açılan kitap fuarı açıldı.
Bu konu ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- 28. Sultanahmet Kitap Fuarı.

29 Ağustos 2009 Cumartesi

MEYVELİ-BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KEK

YE#48 MEST OF ME-MEST OLDUĞUMUZ YEMEKLER
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu, bizi mest eden yemekler.
Tatlı-tuzlu-içeçek-yiyecek fark etmiyor, yeter ki sizi mest eden bir tarif olsun.
Ev sahibimiz; Maydonoz blogunun sahibi olan arkadaşımız.
Bu etkinlik için aklımdan beni mest eden pek çok tarif geçti ama Ramazan ayında olmamızın verdiği etkiden mi nedir bilmem, tatlı ağır bastı.
Bu tarifteki kek için hazır meyve şekeri, limon kabuğu rendesi, kuru kayısı ve taze şeftali kullandım, şeftalinin sert olması için nektari cinsi kullandım.
Soslar çıkalı kekleri neredeyse sossuz hazırlamaz oldum.
Kullandığım sos beyazda, çikolatalı sosta olabiliyor.
Beyaz sosun üzerine bazen eritilmiş çikolata, meyveli sos, çilek yada vişne reçelinden 1-2 kaşık döküyorum.
"Afiyetle Kalın"


MEYVELİ-BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KEK;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1,5 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay bardağı meyve şekerlemesi,
6-7 adet kuru kayısı,
2 adet sert nektarin cinsi şeftali,
1 limonun rendelenmiş kabukları.
Sos için;
2 çay bardağı süt,
1 paket Dr.Oetker beyaz çikolatalı sos,
TARİFİ;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Meyve şekerlemesini yıkayıp, hamura ekleyin.
Kuru kayısıları zar büyüklüğünde doğrayıp, ekleyin.
Nektarin şeftaliyi soyup, küçük küçük doğrayıp, ekleyin.
Rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyin.
Eklenen meyveler ile hamurunuz cıvıklaştıysa bir-iki kaşık daha un ekleyebilirsiniz.
Kek kalıbınızı margarin ile yağlayıp,hafif unlayın.
Silikon kek kalıbı kullanıyorsanız buna gerek yok.
Kek hamurunuzu kek kalıbının yarısını biraz geçecek kadar doldurun.
Önceden ısıttığınız ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırına, bir tepsinin içine kek kalıbını yerleştiriyoruz.
Düşük ısıda kapağını hiç açmadan keki pişirin.
Pişip, pişmediğini anlamak için;
Keke kuru bir kürdan batırıp, kürdan kuru çıktıysa kekin piştiğini anlayabilirsiniz.
Sosu için, sos ve sütü küçük bir tencerede pişirin.
Karıştırarak biraz soğumasını sağlayın,fırından çıkan ve soğuyan kekin üzerine önce hazırladığımız bu sostan daha sonra erimiş çikolata yada meyveli reçel dökerek,servis yapıyoruz.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Gezi sayfamda bu sefer değişik bir konu var.
Geçen yıl ablam ve eniştemin kapılarının önünden kaçırılan köpekleri Jessy ile ilgili kayıp yazısı yazmıştım.
Jessy'nin akıbetini merak edenler için bir yazı yazmaya karar verdim.
Ne yazık ki Jessy hâla bulunamadı.
Onun yerine henüz bebekken alınan, bugünlerde kocaman olan Cudi ile ilgili bol resimli bir yazı hazırladım.
Bakınız; Muhteremle Geziye- Jessy'nin yerine Cudi