17 Aralık 2011 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-18

Hafta sonu geldi, ailece bir arada olma, güzel şeyleri paylaşma zamanı.
Bu kahvaltı masasını eşimin abisi ve ailesi için hazırlamıştım.
Ekim ayının ilk günleriydi, domates-salatalık ve biber yenebiliyordu.
Şimdi ne domatesin, ne salatalığın, ne de biberin tadı kalmadı.
"Afiyetle Kalın"
O gün kendi yaptığım marmelat ve reçelleri kaymakla servis yaptım, ayrıca tatlı yapmadım.

KAHVALTI MENÜSÜ;

Yumurtalı Börek

Tavuklu Şehriye Salatası

Domatesli Köy Biberi

Söğüş Domates-Salatalık

Peynir Çeşitleri; Beyaz Peynir-Eritme Peynir-Örgü Peynir ve son olarak Süzme peynir.
Bu arada, Sütaş'ın süzme peynirini hiç denediniz mi? Biz bayıldık, nefis bir tadı var.

Zeytin Çeşitleri.
Sarı Erik Reçeli


Mürdüm Eriği Reçeli


Kestane Balı ve Kızılcık Marmelatı

"Afiyetle Kalın"

16 Aralık 2011 Cuma

YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ

Fellah köftesi ister domates soslu olsun, ister yoğurtlu olsun çok lezzetli bir köfte.
Daha önce domatesli tarifini verdiğim fellah köftesinin yoğurtlusunu da tavsiye ederim.
Yoğurtlu ve Domates Soslu Fellah Köftesinin de içinde yer aldığı çay daveti masasının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, karabiber.
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Kuru nane.
TARİFİ;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya su ile ıslatın, isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Köftelerin ortasına parmağınızla hafifçe bastırın.
Hazırladığınız fellah köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
*Köftelerin haşlandığını suyun yüzeyine çıkmalarından anlayabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt ile haşladığınız köfteleri karıştırın.
Sıvıyağın içinde salça, kırmızı biber ve kuru naneyi kavurun.
Servis tabağına aldığınız yoğurtlu köftelerin üzerine sosu dökün ve servis yapın.
"Afiyet Olsun"


14 Aralık 2011 Çarşamba

İNCİR UYUTMASI

İncir uyutması çok ilginç bir tarif.
Muhallebiye benzeyen ama hiç pişirmenize gerek kalmadan sadece süte incir mayalayarak elde edilen bir tatlı.
Bu tarif uzun zamandır aklımdaydı, geçen hafta "İncirli Islak Tatlı" yapmak için kuru incir alınca incir uyutmasını da denedim.
Yapımı çok basit, yoğurt mayalar gibi belli sıcaklıkta ki süte önceden ıslatılıp, yumuşatılmış olan doğranmış incir ve şeker ilave ediliyor.
Sonra blenderden geçirip, üzerini kapatıp, sıcak bir yerde bekletiyorsunuz.
2 saat içinde mayalanmış, muhallebi kıvamına gelmiş oluyor.
Buzdolabında da 2 saat dinlendikten sonra tatlınız hazır.
1 gece buzdolabında dinlendirilmesi tavsiye ediliyor ama kıvamında çok değişiklik olmuyor.
"Afiyetle Kalın"