31 Mayıs 2011 Salı

LABADA-EFELEK YEMEĞİ

Daha önce yazmıştım, bu yıl yeni yeni otlarla tanıştım.
Bunlardan birisi de labada, nam-ı diğer efelek oldu.
Pişirmek için farklı bir tarif uygulamadım.
Klasik zeytinyağlı yemek gibi pişirdim.
İlk önce labadaya bakarak daha sert yaprakları olan otlarla (kaz ayağı-çiriş otu) tanışıp, onları pişirdiğim için labadayı da onlar gibi pişirdim.
Oysa ki labadanın yaprakları çok narinmiş, bu yüzden fazla pişirince lime lime oldu.
Size tavsiyem bu nazlı yapraklı otu fazla pişirmeden hazırlayın.
Bir daha labada pişirirsem yemeğini değil, kavurmasını yapacağım.
Hele geniş yapraklısını bulursam sarmasını yapacağım.
"Afiyetle Kalın"
LABADA-EFELEK YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 kilo labada,
1 adet kuru soğan,
3 adet domates,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Labada otunu ayıklayıp, yıkayın ve saplarını küçük, yapraklarını büyük doğrayın.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında hafif pişirin.
İçine, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edip, kavurun.
Doğradığınız labadaları tencereye ilave edip, tuzunu ekleyin.
1 çay bardağı su ilave edip, çok kısık ateşte pişirin.
Labadanın sapları pişince yemeğiniz pişmiş demektir.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bugün Muhterem'le Geziye'de gezi yazısı değil, sergi haberi var.
Pek çok kişinin merakla beklediği 14. İsmek Feshane Genel Sergisi bugün açılıyor.
Ayrıntılı bilgi için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-14. İsmek Feshane Sergisi Açılıyor.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

ÇİLEK KOMPOSTOSU

Çilek hemen hemen herkesin çok sevdiği bir meyve.
Göz alıcı rengi ve tadı sayesinde tatlı-pasta sunumlarında bol bol kullanılıyor.
Fakat çok narin bir meyve olduğu için hemen tüketilmeyen çilekler pörsümeye hatta küflenmeye başlıyor.
Ben eve çilek aldığım zaman yiyeceğimiz kadarını ayırdıktan sonra artanı hemen komposto olarak hazırlıyorum.
Böylece dolapta kalıp, pörsümesine fırsat vermiyorum.
Daha önce yayınladığım çilekli tarifler için, bakınız;

Çilekli Pasta


Çilekli Kümbet Pasta


Dondurmalı Çilek Dolması


Çilekli Kurabiyeli Kup


Çilekli Tart


Çilekli Tartölet


Çilekli İrmik Tatlısı


Çilekli Tavuk Göğsü


Çilek Püreli Muhallebi

"Afiyetle Kalın"
ÇİLEK KOMPOSTOSU;
Malzemeler;
Yarım kilo çilek,
1 litre su,
1 su bardağı toz şeker.
TARİFİ;
Çilekleri temizleyip, yıkayın.
Tencereye 1 litre su ve şekeri ilave edin.
Şekerli su kaynamaya başlayınca içine çileği ilave edin.
Çilekle birlikte 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Hazırladığınız kompostoyu iyice soğuyunca servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen İstanbul'un Fethinin 558. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Balat'ta düzenlenen ışık, su, ses, lazer ve havai fişek gösterisinden bol bol video görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Haliç'teki Fetih Kutlamaları

27 Mayıs 2011 Cuma

HAŞHAŞLI EKMEK

Bu tarif Lezzet Dergisinin Mart 2009 sayısında yayınlanmış.
Geçenlerde eski yemek dergilerimi karıştırıyorken karşıma çıktı.
Evde ekmek yoktu maya vardı, hemen denedim çok memnun kaldım.
Tarifte ufak tefek 1-2 değişiklik yaptım, 3 olan yumurta sayısını, 1 yumurta+1 yumurta beyazı olarak değiştirdim.
Birde instant maya yazıyordu ama bende yaş maya vardı, yaş maya kullandım.
Tarifte yumurta sarısını 1 kaşık su ekleyerek sürün yazıyordu, bende öyle yaptım ama ekmeklerin rengi tariftekinden daha açık oldu.
O yüzden size tavsiyem su karıştırmadan direkt yumurta sarısı sürün.
"Afiyetle Kalın"

HAŞHAŞLI EKMEK;
Malzemeler;
Yarım su bardağı ılık süt,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 paket instant maya veya 42 gramlık yaş maya,
1 yumurta, 1 yumurta beyazı,
25 gram tereyağ,
2 yemek kaşığı haşhaş,
3 su bardağı ekmek unu,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için;
1 yumurta sarısı.


TARİFİ;
Ilık süt, şeker, yumurta, tereyağ ve tuzu bir kasede karıştırın.
Un, maya ve haşhaş tohumunu ekleyip, yoğurun.
Hamuru yoğurduğunuz kabın üzerini örtün.


Üzerini örttüğünüz hamuru 35 dakika mayalandırın.


Kare bir tepsiyi yağlayıp, hafif un serpin.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın ve tepsinin içine dizin.


Hamurlar iki katı büyüklüğüne ulaşıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika daha dinlendirin.


Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurların üzerine sürün.


200 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum, yukarıdaki ayar derginin önerdiği ayardır.
Gazlı fırın için orta hararette diyebiliriz.


Fırından çıkan ekmeklerin üzerini temiz bir bezle örtüp, yumuşak kalmasını sağlayın.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Erguvanların 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı 2. Bölüm

24 Mayıs 2011 Salı

SPAGETTİ HAVUÇ

Geçen hafta bir blog yazarının başına gelebilecek en kötü olaylardan biri benimde başıma geldi, Notbook'um kaydedilmemiş resimlerim ve arşivimle birlikte çöktü : (
Ben çektiğim resimleri cd'ye kaydetmeden asla fotoğraf makinesinden silmem, hepsi cd'ye kayıtlıdır.
Geçen ay İstanbul'da lale mevsimi olduğu için çok fazla resim çektim ve hiç birini cd'ye kayıt etmeye fırsat bulamadım.
Fotoğraf makinesinde 2.500'e yakın resim vardı.
Çarşamba günü kızımın okulunda Bahar şenliği vardı "anne makine bugün bana lazım ama çok dolu n'olur silelim, hemen kayıt ederiz 1 günde notbook çökmez ya!" dedi.
Bende kabul ettim.
Resimleri cd'ye kaydetmeden "nasıl olsa notbook'ta var" diye düşünerek fotoğraf makinesinden sildim.
Notbook çökünce yaşadığım stresi anlatamam.
Yemek blogumda yayınladığım resimleri farklı bir fotoğraf makinesi ile çektiğim için onlar duruyordu ama son aylarda çektiğim gezi resimlerimin hepsi birden yok olmuştu.
Bir yemeği tekrar pişirip, resmini çekebilirsiniz ama çiçekleri belli zamanlarda açan erguvanları tekrar göremezsiniz, lalelerle dolu bir Emirgan'ı 1 yıldan önce göremezsiniz.
Neyseki korktuğum başıma gelmedi, notbook'a format atılmadan önce resimlerimi, müzikleri ve bütün belgeleri kurtarmayı başardılar.
Bunun için Yunus'a ayrıca çok teşekkür ediyorum.
Ve bu konuda son sözümü söylüyorum;
"Asla kurallarınızdan taviz vermeyin, resimlerinizi bir yere kaydetmeden makineden silmeyin"


Konumuza dönersek, havucu az zeytinyağı ile kavurup, sarımsaklı yoğurt ile yemeyi çok seviyorum.
Havucun kendine has tadı-nişastası, kavurma sırasında şekerliymiş gibi karamelize oluyor.
Bugüne kadar rendeleyerek, yada dilimleyerek pişirdim.
Geçenlerde sebze soyucu ile şerit şerit keserek hazırladım.
Hem kolay pişti, hemde görünümü farklı oldu.
Bu şekilde kabak ile hazırlanan kabak sıyırma tarifi var, yaz aylarında bu tarifi kabak ile yapmaya devam edeceğim.
"Afiyetle Kalın"


SPAGETTİ HAVUÇ;
Malzemeler;
5-6 adet büyük boy havuç,
Zeytinyağı, tuz.
Üzerine;
2-3 diş sarımsak,
2 su bardağı yoğurt.
TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dış kısmını kazıyın.


*Sebze soyucu
Sebzelerin kabuklarını soymak için kullandığımız aparatla havucu şerit şerit kesin.
Hazırladığınız havuç şeritlerini tuzunu da ilave ederek zeytinyağında kavurun.


Kavrulan havuçları soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün, isterseniz salçalı sos dökebilirsiniz, ben havucu kavurduğum yağdan 1-2 kaşık ekledim.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Gezi sayfamda çöküşten nasibini aldı, güncel yazıların tarihi kaymış oldu.
Erguvanlarla ilgili hazırladığım yazı 1 hafta gecikmiş oldu.
Şu anda pek çok erguvan çiçeklerini döktü, yapraklanmaya başladı, o yüzden yazının başlığı anlamını yitirdi.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı-1.Bölüm

17 Mayıs 2011 Salı

ÇAY DAVETİ-13

Bugün yeni bir çay mönüsü paylaşmak istiyorum.
Çay misafirlerimde mümkün oldukça 5 çeşidi geçmemeye çalışıyorum.
Fazla çeşidin tabaktan geri dönme riski var.
"Afiyetle Kalın"


İçli Köfte Börek-Avcı Böreği


Tavuklu Tel Şehriye Salatası


Mayalı Poğaça


Tatlı olarak;

Elmalı Kurabiye

Eti Puf Pasta

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu yıl 29 Mayıs'ta İstanbul'un Fethi'nin 558. Yıldönümünü kutlayacağız.
İstanbul'un nasıl Fethedildiğini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir müzeye gitmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Panorama 1453 Tarih Müzesi

16 Mayıs 2011 Pazartesi

FIRINDA SULTANİ BEZELYE

Sultani Bezelye pişirmek için son çağrı : )
Sultani bezelyeyi çok severim, her bahar tezgahlarda göründüğü anda alıp, bol bol pişiririm.
Fakat bu güzelim sebze tezgahlarda en fazla 3 hafta bulunur.
Bugünlerde tezgahlarda ki son günlerini yaşıyor.
Bu arada sultani bezelye ile yapılabilen çok az tarif vardır, o yüzden gördüğüm sultani bezelye tariflerini hemen denerim.
Geçen hafta Taner'in Eşi isimli blogda bu tarifi gördüm ve hemen denedim.
Sultani bezelyeyi değişik bir şekilde hazırlamak isterseniz bu tarifi tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"

Daha önce yayınladığım sultani bezelye tariflerim;


Etli Sultani Bezelye


Sultani Bezelye Salatası


Sultani Bezelye Diblesi


Sultani Bezelye Dizmesi


Sultani Bezelye Kızartması

FIRINDA SULTANİ BEZELYE;
Malzemeler;
1 kilo sultani bezelye,
7 yemek kaşığı un,
3 yemek kaşığı galeta unu,
5 adet yumurta,
3 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı su,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı karabiber, kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı tuz.

TARİFİ;
Bezelyeleri ayıklayın, mümkünse kılçıklı bölümlerini keserek çıkarın.
Kaynayan tuzlu suda haşlayıp, süzün, hemen soğuk suyun içine aktarın.
Tekrar iyice süzün.
Diğer malzemeleri karıştırarak bir harç hazırlayın.
Haşlayıp, süzdüğünüz sultani bezelyeleri bu harcın içine atıp, iyice karıştırın.
Malzemeyi fırın tepsisine aktarıp, her tarafını eşit bir şekilde yayın.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

11 Mayıs 2011 Çarşamba

ENGİNAR KASESİNDE FIRIN MAKARNA

Enginarın kase şekline bayılıyorum.
Farklı tarifler denemek, içinde bir şeyler sunmak için enginar kasesi çok ideal.
Bu sezon enginar alıp, klasik usullerde pişirdim ama burada yayınlamak için farklı sunumlarda düşündüm.
Birisi bugünkü tarifimiz olan enginar kasesinde fırın makarna, diğer farklı tarifi de önümüzde ki günlerde yayınlayacağım.
Aklımda olan ise son günlerde bir kaç blogda gördüğüm, enginar çorbası.
Çorbasını çok merak ediyorum, en kısa zamanda denemek istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

Daha önce yayınladığım enginar tariflerim için, bakınız;
Asma Yaprağında Enginar Dolması


Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar


Somon Balıklı Enginar


Tavuklu Enginar


Enginar Burger


Enginar Pane


Enginar Yahnisi


Enginar Kasesinde Ali Nazik

ENGİNAR KASESİNDE FIRIN MAKARNA;
Malzemeler;
4 adet kase şeklinde enginar,
Yarım paket yassı spagetti makarna,
Küçük bir kase beyaz peynir,
5-6 dal maydanoz,
Zeytinyağı, tuz.
Beşamel sos için;
2 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
2 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.


TARİFİ;
Makarna olarak Filiz'in yassı spagetti makarnasını kullandım.
Makarnayı kaynayan tuzlu suda haşlayıp, süzün.
İçine maydanozlu peynir (kıymalıda yapabilirsiniz), 1 kaşık beşamel sos ekleyip, karıştırın.


Enginarları limonlu suda haşlayıp, süzün.
Fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
Kaselerin içine hazırladığınız makarnalı içten yerleştirin.


Beşamel sos malzemelerini karıştırarak pürüzsüz bir şekilde pişirin.
Makarnaların üzerine 1 yemek kaşığı ekleyin.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.


Zeytinyağını 2 su bardağı su ile karıştırıp, tepsinin içine dökün.
Önceden ısıttığınız fırında beşamal sos ve kaşar kızarıncaya kadar pişirin.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'da lale zamanı dizimize Çamlıca Tepesi'ne ait resimlerle devam ediyoruz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Çamlıca Tepesi 2011

10 Mayıs 2011 Salı

ÇİRİŞ OTU YEMEĞİ

Her yörenin kendine özgü pek çok ürünü ve yenilebilir otu var.
Bizim oraların (Kastamonu) en meşhur otu Hodan / Ispıt'tır.
Yıllardır bahar aylarında pazardan Hodan aldım, Hodan pişirdim.
Bu sene farklı otları da denemeye karar verdim.
İlk önce Kazayağı Otunu, Labada'yı en sonunda da Çiriş Otu'nu denedim.
Çiriş otunun tam tahmin ettiğim gibi bir tadı var.
Tarif olarak klasik pirinçli yemeğini yaptım ama kuzukulağı ile yapılan bir yemeğinin çok güzel olduğunu duydum.
İnşallah sonra ki günlerde de farklı tariflerini deneme fırsatı bulurum.
"Afiyetle Kalın"

ÇİRİŞ OTU;
Diğer İsimleri : Sarızambak, Asphodelus ramosus, Liliaceae
Botanik Bilgi : Zambakgillerden; beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan “Çiriş” yapılır.Ülkemizde çiriş bitkisinin genç sürgünleri ve taze yaprakları sebze olarak pişirilip tüketilmektedir Nisan-Temmuz aylarında çiçek açar.
Bilinen Bileşimi : Nişasta, inulin, acı madde.
Faydaları :
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Memeli basuru tedavi eder.
Mafsal ağrılarını dindirir.
İdrar söktürür.
Adet kanı söktürür. Adet düzensizliklerini düzene koyar.
Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
*Bilgiler bu adresten alınmıştır.

PİRİNÇLİ ÇİRİŞ OTU YEMEĞİ;
Malzemeler;
Yarım kilo çiriş otu,
2 adet kuru soğan,
3 adet domates,
2 adet kırmızı biber,
2 yemek kaşığı pirinç,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Çiriş otunu ayıklayıp, doğrayın, iyice yıkayın.
Zeytinyağında küçük küçük doğradığınız soğanları pişirmeye başlayın.
Üzerine önce zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri ekleyip, pişirmeye devam edin.
Domatesin kabuklarını soyup, doğrayın.
Tencereye ekleyip, biraz pişirin.
Üzerine doğrayıp, yıkadığınız çiriş otunu, pirinci ve tuzunu ilave edin.
1 çay bardağı su ilave edip, kısık ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mayıs 2011 tarihinde ki Kastamonu mitinginden sonra polis ekibimize düzenlenen terör eylemini protesto etmek için 8 Mayıs'ta Taksim'de "Teröre Lanet" mitingi düzenlendi.
Pazar günü öğlen 13'te kızım, yengem ve yeğenimle birlikte mitinge katıldık.
Demokratik hakkımızı kullanarak sessiz kalmadık, olayı protesto ettik.

Bakınız; Muhterem'le Geziye-Kastamonu'daki Teröre Lanet Mitingi-Taksim