7 Mayıs 2009 Perşembe
FIRINDA KIYMALI KABAK
Kabak bugünlerde hem ucuz, hemde çok lezzetli.
Kabakla çeşit çeşit yemekler yapıyoruz ama arada sırada böyle allayıp, pullayarak ev halkının daha da severek yemesini sağlıyoruz.
Bu tarif bazı yerlerde "Sandal Kebabı" olarakta geçiyor.
Bazı tariflerde ise içine kıyma yerine peynir yerleştirilerek yapılmış.
Eminim peynirli de çok güzel oluyordur ama bizimkiler peynirliye yemek değil, çerez gözüyle bakarlar.
O yüzden bu tür yemeklerde genellikle kıyma kullanıyorum.
Kabakların iç kısmı yumuşak olduğu için yemek kaşığı ile içini kolayca çıkarabilirsiniz.
Diğer kabak tariflerim için,bakınız;
Etli Yayla Kabağı
Fırında Yufkalı Kabak Graten
Fırında Kremalı Kabak
Kabak Yemeği
Kabak Salatası
Çıtır Yufkalı Kabak Salatası
Kabak Çiçeği Dolması
Etli Yayla Kabağı Dolması
Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması
Krep Usulü Kabak Mücver
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA KIYMALI KABAK;
Malzemeler;
5 adet sakız kabak,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,zeytinyağı,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Yapılışı;
Kabakları yıkayın ve dış kabuklarını soyun.
Ortadan uzunlamasına kesin.
İç kısımlarını bir yemek kaşığı veya parizyen kaşık ile oyun.
Soğanı küçük doğrayıp,4-5 kaşık zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin.
Üzerine kıymayı ilave edn.
İçine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyerek, kavurun.
Kavrulan kıymayı oyduğunuz kabakların içine yerleştirin.
Üzerine 2 su bardağı su ile incelttiğiniz, domates salçasını gezdirin.
Tuz serpin, kıyma yağlı olduğu için az miktarda yağ ekleyin.
Maydanozları incecik doğrayıp, kabakların üzerine serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce kaşar rendesini kabakların üzerine yerleştirin.
Kaşarlar eriyip,kızarıncaya kadar fırında tutun.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
* Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu 2009 başlıklı yazımızın 2. bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu 2009-2. Bölüm.
4 Mayıs 2009 Pazartesi
BAKLALI FIRIN MAKARNA
İster fırında pişsin, ister ocakta, makarnayı hepimiz çok severek yeriz.
Peki ya baklayı?
Makarna ve baklayı bir arada sunan bu tarif Lezzet dergisinin Nisan 2006 sayısında çıktı.
Geçen hafta baklayı daha değişik nasıl pişirebilirim? diye eski dergilerime bakıyorken, bu tarif karşıma çıktı.
Not;
Not;
Dergide ki tarifte iç için tavuklu-bezelyeli-makarna hazırlanmış, ben sadece beşamel soslu makarna kullandım.
Eski dergilerime ara sıra bakıp, gözümden kaçırdığım tarifler var mı diye bakıyorum.
Bu tarif ben henüz blogumu açmadan 2 ay önce yayınlanmış,
herhalde o yüzden gözümden kaçtı : )
herhalde o yüzden gözümden kaçtı : )
Bazı tariflerin sadece görüntüsü bile benim o tarifi yapmam için yeterli olabiliyor.
Ama emin olun, baklayı seviyorsanız bu tarifle daha da çok seveceksiniz.
Çocuklar bile makarnanın hatırına baklayı yiyebilirler.
Bakla ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Bakla ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
Konuyla ilgili diğer tarifler için, bakınız;
"Afiyetle Kalın"
30 Nisan 2009 Perşembe
TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE
Arada bir tepside köfte yapıyorum.
Köftelere şekil vermeye vaktiniz yoksa çok kolaylık oluyor.
Geçenlerde de köftenin altına sebze ve üstüne de biber dizdim.
Sebze yemeyen çocuklar için alternatif olabilir.
Evde sivri biber yoktu, çarliston biber kullandım ama biraz kaba : ) oldular.
Çarliston kullanırsanız, ince ince keserek kullanmanızı öneririm.
Sebze olarak patates ve patlıcan, tepsi olarakta kare Borcam kullandım.
"Afiyetle Kalın"
TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
3 adet patlıcan,
4 adet büyük boy patates,
7-8 adet sivri biber,
3 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 tatlı kaşığı kekik.
Yapılışı;
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda bekletin.
Patatesleri soyup, halka halka doğrayın.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarıp, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Tepsinin dibine önce patatesleri sonra patlıcan dilimlerini yerleştirin.
Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, ekleyin.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz yağ ekleyin.
Patlıcanın acı çıkma ihtimaline karşı 1-2 kaşık toz şeker serpebilirsiniz.
Hazırladığınız köfteyi tepsinin üzerine yayıp, yerleştirin.
Üzerine, tohumlarını çıkardığınız sivri biberleri dizin.
Biber salçasını 2 çay bardağı su ile ezin ve tepsiye dökün.
En üstte kekik serpin ve tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında pişirin.
Biberlerin kızarması için son 5-10 dakikasında alüminyum folyoyu çıkarın.
Piştikten sonra dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Köftelere şekil vermeye vaktiniz yoksa çok kolaylık oluyor.
Geçenlerde de köftenin altına sebze ve üstüne de biber dizdim.
Sebze yemeyen çocuklar için alternatif olabilir.
Evde sivri biber yoktu, çarliston biber kullandım ama biraz kaba : ) oldular.
Çarliston kullanırsanız, ince ince keserek kullanmanızı öneririm.
Sebze olarak patates ve patlıcan, tepsi olarakta kare Borcam kullandım.
"Afiyetle Kalın"
TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
3 adet patlıcan,
4 adet büyük boy patates,
7-8 adet sivri biber,
3 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 tatlı kaşığı kekik.
Yapılışı;
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda bekletin.
Patatesleri soyup, halka halka doğrayın.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarıp, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Tepsinin dibine önce patatesleri sonra patlıcan dilimlerini yerleştirin.
Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, ekleyin.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz yağ ekleyin.
Patlıcanın acı çıkma ihtimaline karşı 1-2 kaşık toz şeker serpebilirsiniz.
Hazırladığınız köfteyi tepsinin üzerine yayıp, yerleştirin.
Üzerine, tohumlarını çıkardığınız sivri biberleri dizin.
Biber salçasını 2 çay bardağı su ile ezin ve tepsiye dökün.
En üstte kekik serpin ve tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında pişirin.
Biberlerin kızarması için son 5-10 dakikasında alüminyum folyoyu çıkarın.
Piştikten sonra dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)