14 Mayıs 2009 Perşembe
ARPACIK SOĞANLI PİLAV
Başlığı görünce pek çok kişinin "soğanın pilavda ne işi var?" dediğini duyar gibi oluyorum.
Biz ailece soğanı çok severiz, özellikle de arpacık soğanını, yemeklerin içinde yada et-tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak sık sık kullanırım.
Bakınız; Arpacık Soğanlı Mantar Sote
Arada sırada da pirinç pilavının içine ama özellikle beyaz renkte olanları ekleyerek yapıyorum.
Büyük beyaz kuru soğanlarıda kahvaltıda yumurtalı olarak pişiriyorum.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Bu pilav için arpacık soğanlarını ayrı bir kapta pişirdim, pilavı pişirdikten sonra ikisini bir araya getirdim.
Dağılabileceğini düşünerek ikisini bir arada pişirmedim.
Renk uyumu için mutlaka beyaz arpacık soğanı kullanın.
"Afiyetle Kalın"
11 Mayıs 2009 Pazartesi
MAŞ FASULYESİ SALATASI
Maş fasulyesini bilir misiniz?
Ya da kullanır mısınız?
Ben maş fasulyesini biliyordum, pazarda ki bakliyatçıda da sürekli görüyordum ama almıyordum.
Geçen hafta deneme amaçlı yarım kilo aldım.
Satış yapan teyzeye nasıl pişirildiğini sordum "genellikle çorba gibi,kurufasulye gibi pişirildiğini,bazı yerlerde içine birde kuru börülce eklendiğini" söyledi.
Ben ilk seferde salata olarak hazırlamaya karar verdim.
Bir daha ki sefere kuru börülce ile birlikte çorba gibi pişirmeyi düşünüyorum.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, bana bildiğimiz bakliyatlardan farklı değilmiş gibi geldi.
"Afiyetle Kalın"
7 Mayıs 2009 Perşembe
FIRINDA KIYMALI KABAK
Kabak bugünlerde hem ucuz, hemde çok lezzetli.
Kabakla çeşit çeşit yemekler yapıyoruz ama arada sırada böyle allayıp, pullayarak ev halkının daha da severek yemesini sağlıyoruz.
Bu tarif bazı yerlerde "Sandal Kebabı" olarakta geçiyor.
Bazı tariflerde ise içine kıyma yerine peynir yerleştirilerek yapılmış.
Eminim peynirli de çok güzel oluyordur ama bizimkiler peynirliye yemek değil, çerez gözüyle bakarlar.
O yüzden bu tür yemeklerde genellikle kıyma kullanıyorum.
Kabakların iç kısmı yumuşak olduğu için yemek kaşığı ile içini kolayca çıkarabilirsiniz.
Diğer kabak tariflerim için,bakınız;
Etli Yayla Kabağı
Fırında Yufkalı Kabak Graten
Fırında Kremalı Kabak
Kabak Yemeği
Kabak Salatası
Çıtır Yufkalı Kabak Salatası
Kabak Çiçeği Dolması
Etli Yayla Kabağı Dolması
Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması
Krep Usulü Kabak Mücver
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA KIYMALI KABAK;
Malzemeler;
5 adet sakız kabak,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,zeytinyağı,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Yapılışı;
Kabakları yıkayın ve dış kabuklarını soyun.
Ortadan uzunlamasına kesin.
İç kısımlarını bir yemek kaşığı veya parizyen kaşık ile oyun.
Soğanı küçük doğrayıp,4-5 kaşık zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin.
Üzerine kıymayı ilave edn.
İçine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyerek, kavurun.
Kavrulan kıymayı oyduğunuz kabakların içine yerleştirin.
Üzerine 2 su bardağı su ile incelttiğiniz, domates salçasını gezdirin.
Tuz serpin, kıyma yağlı olduğu için az miktarda yağ ekleyin.
Maydanozları incecik doğrayıp, kabakların üzerine serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce kaşar rendesini kabakların üzerine yerleştirin.
Kaşarlar eriyip,kızarıncaya kadar fırında tutun.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
* Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu 2009 başlıklı yazımızın 2. bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu 2009-2. Bölüm.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)