17 Kasım 2011 Perşembe

SÖĞÜŞ DİL

Kurban bayramının ertesinde kurban kesen pek çok evde sakatat olur.
Bizde de her yıl klasik olarak yürek-ciğer bazen böbrek ve dalakta bulunur.
Bu yıl dalak ve böbrek yoktu, yürek ve ciğer ikilisi vardı.
Eşim bu yıl daha önce ki yıllarda hiç almadığımız dili istedi.
Açıkçası benim (ciğer ve yürek hariç) sakatatla aram olmadığı için dili alma taraftarı değildim.
Ama dil bize geldi, bana da dili pişirip, tarifini vermek için fırsat çıktı.
Dana dili olduğu halde oldukça küçük bir dildi, onun için böyle minik dilimler ortaya çıktı.
Önümüzde ki günlerde ciğer ile hazırladığım tarifi yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"
SÖĞÜŞ DİL;
Malzemeler;
1 adet dana dil,
5-6 adet defne yaprağı,
Tuz.
Sunum için;
3 adet haşlanmış patates,
Tuz, sıvı yağ,
Roka yaprakları,
Tane karabiber,
Kornişon turşu.
TARİFİ;
Dili pişirmeden önce kanının süzülmesi için en az 1 saat suda bekletin.

Defne yaprakları ile birlikte düdüklü tencereye aldığınız dili hemen hemen 1 saat pişirin.
Bu süre dilin büyüklüğüne göre değişiyor.
Benim pişirdiğim dil küçük olduğu için 1 saatte lokum gibi oldu.
Tuzunu en başta değil, pişmesine yakın ekleyin.

İyice haşlanan dilin dışında ki deriyi soyup, çıkarın.
Deri soyulmuyorsa biraz daha pişirin.
Derinin kolayca soyulması dilin piştiğine işarettir.

Derisini soyduğunuz dili, dilimleyin.
Not;
Kolayca dilimlemek için biraz soğumasını bekleyin.
İsterseniz bu şekilde isterseniz ızgarada alt üst hafifçe pişirerek servis yapabilirsiniz.

Sunum için;
Haşlanmış patatesleri ezerek, tuz ve sıvı yağ ile iyice karıştırıp, püre yapın.
Roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine patates püresini ve karabiber tanelerini yerleştirin.
Kornişon turşuları ekleyerek yanına dil dilimlerini dizin.
"Afiyet Olsun"

15 Kasım 2011 Salı

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

Mürdüm eriği reçelini Eylül ayında köyden gelen eriklerle yapmıştım.
En başta rengi ve tadı ile favori reçellerimin arasına girdi.
Artık her sonbahar bir kaç kavanoz mürdüm eriği reçeli yapmayı planlıyorum.
Şimdi portakalların bollaşmasını ve kabuklarının kalınlaşmasını bekliyorum, ilk hedefim en sevdiğim reçel çeşidi olan portakal reçelinden, her yıl olduğu gibi bol bol yapmak.
Mürdüm eriği ile hazırladığım diğer tarifleri görmek için, bakınız;



"Afiyetle Kalın"

11 Kasım 2011 Cuma

FIRINDA KREMALI, KIYMALI KABAK

Kabak hafif ve lezzetli sebze olmasının yanı sıra, pek çok pişirme seçeneği olan bir sebze.
Kabak ile hazırlanan tarifleri severek deniyorum.
Neyse ki bizim evde kabak sevmeyen yok : )

Diğer kabak tariflerim için, bakınız;

Fırında Kıymalı Kabak (Sandal Kebabı)


Etli Yayla Kabağı


Fırında Yufkalı Kabak Graten


Fırında Kremalı Kabak


Kabak Yemeği


Kabak Salatası

Çıtır Yufkalı Kabak Salatası



Kabak Çiçeği Dolması


Etli Yayla Kabağı Dolması


Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması


Krep Usulü Kabak Mücver

"Afiyetle Kalın"
FIRINDA KREMALI, KIYMALI KABAK;
Malzemeler;
1,5 kilo kabak,
1 küçük paket krema,
3 yemek kaşığı un,
1 demet dereotu yada kuru nane,
Tuz, kırmızı pul biber,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Sıvı yağ.
TARİFİ;
Kabakları iyice yıkayın ve halka halka doğrayın.
Tuzunu, ununu, istediğiniz baharatları, 2-3 kaşık zeytinyağını, incecik doğradığınız dereotunu ekleyip, karıştırarak harmanlayın.
Not;
Kabakların 2-3 kaşık una bulanması, pişerken çıkan suyunu toplaması için çok işe yarıyor.
Fırın tepsisine hazırladığınız kabakları yerleştirin.
Ben tepsi olarak kare Borcam kullandım.
Kıymayı kavurmak için;
Soğanı küçük küçük doğrayın, 2-3 kaşık sıvı yağda kavurun.
Üzerine kıymayı, tuzunu ve karabiberi ilave edin, kıyma pişinceye kadar kavurmaya devam edin.
Kavrulan kıymayı tepside ki kabakların üzerine yayın.

Kabakların ve kıymanın üzerine 1 küçük kutu kremayı boşaltın.
Önceden ısıtılmış fırında orta hararette pişirin.

"Afiyet Olsun"