Bizde de her yıl klasik olarak yürek-ciğer bazen böbrek ve dalakta bulunur.
Bu yıl dalak ve böbrek yoktu, yürek ve ciğer ikilisi vardı.
Eşim bu yıl daha önce ki yıllarda hiç almadığımız dili istedi.
Açıkçası benim (ciğer ve yürek hariç) sakatatla aram olmadığı için dili alma taraftarı değildim.
Ama dil bize geldi, bana da dili pişirip, tarifini vermek için fırsat çıktı.
Dana dili olduğu halde oldukça küçük bir dildi, onun için böyle minik dilimler ortaya çıktı.
Önümüzde ki günlerde ciğer ile hazırladığım tarifi yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"
SÖĞÜŞ DİL;
Malzemeler;
1 adet dana dil,
5-6 adet defne yaprağı,
Tuz.
Sunum için;
3 adet haşlanmış patates,
Tuz, sıvı yağ,
Roka yaprakları,
Tane karabiber,
Kornişon turşu.
TARİFİ;
Dili pişirmeden önce kanının süzülmesi için en az 1 saat suda bekletin.
Defne yaprakları ile birlikte düdüklü tencereye aldığınız dili hemen hemen 1 saat pişirin.
Bu süre dilin büyüklüğüne göre değişiyor.
Benim pişirdiğim dil küçük olduğu için 1 saatte lokum gibi oldu.
Tuzunu en başta değil, pişmesine yakın ekleyin.
İyice haşlanan dilin dışında ki deriyi soyup, çıkarın.
Deri soyulmuyorsa biraz daha pişirin.Derinin kolayca soyulması dilin piştiğine işarettir.
Derisini soyduğunuz dili, dilimleyin.
Not;
Kolayca dilimlemek için biraz soğumasını bekleyin.
İsterseniz bu şekilde isterseniz ızgarada alt üst hafifçe pişirerek servis yapabilirsiniz.
Sunum için;
Haşlanmış patatesleri ezerek, tuz ve sıvı yağ ile iyice karıştırıp, püre yapın.
Roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine patates püresini ve karabiber tanelerini yerleştirin.
Kornişon turşuları ekleyerek yanına dil dilimlerini dizin.
"Afiyet Olsun"