19 Ocak 2013 Cumartesi

KESTANELİ BONBON

Kestaneyi fırında pişirdiniz, o gün hepsini bitiremediniz, ertesi güne kaldığında da sertleşmiş olduğunu gördünüz.
Sakın hemen atmayın, kestaneleri kabuklarından ayırın, 1 su bardağı temizlenmiş kestaneye 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı su ekleyerek pişirmeye başlayın.
Şerbetli suyun içinde pişen kestane yumuşayacak, üstelik iyice tatlanacaktır.
Şerbetle pişen kestaneyi bügün verdiğim tarifle ya da daha önce tarifini verdiğim "kestaneli puding" yaparak değerlendirebilirsiniz.
Bu tarifi haşlanmış kestaneyle de yapabilirsiniz.
Tarifimi Semiha'nın Yer Sofrası isimli blogu ile ev sahipliğini yaptığı 78.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.
"Afiyetle Kalın"

KESTANELİ BONBON;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış püre yapılmış kestane,
1 paket pötibör bisküvi,
2 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi,
1 çay kaşığı tarçın,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
1 su bardağı hindistan cevizi.


KESTANELİ BONBON TARİFİ;
Püre halinde ki kestanelerin içine bisküvileri iyice ufalayarak ekleyin.
Tarçın, ceviz içi, portakal kabuğu rendesini ekleyip, yoğurun.
Elinizi hafifçe ıslatarak hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Yuvarlayarak top haline getirin, bir kasenin içinde ki hindistan cevizinin içine atarak hindistan cevizinin her tarafını kaplaması için kaseyi sağa sola, dairesel hareketlerle sallayın.
Hindistan cevizi ile kaplanmış bonbonları servis tabağına dizin, üzerine kürdan batırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Ocak 2013 Perşembe

LAHANA TARİFLERİ

Muhterem'le Afiyetle
Kış sebzeleri içinde en çok beyaz lahanayı severim.
Gördüğüm değişik lahana tariflerini seve seve denerim.
Lahana ile yapılan tarifler dosyasını hazırlarken, mor lahanayı da ayırmadım, yazının sonunda onları da görebilirsiniz.

15 Ocak 2013 Salı

BAL KABAĞI ÇORBASI

Tam bal kabağı mevsimindeyiz.
Çarşı, pazar dilimlenmiş bal kabakları ile dolu.
Bal kabağını ben tatlı olarak hazırlarım, annem mısır bulguru ile karıştırarak lahana sarması hazırlar, bir keresinde de bir yerde böreğini de yemiştim ama çorbasını tatmak hiç kısmet olmamıştı.
Geçen hafta eşim 1 kilo dilimlenmiş ba lkabağı getirince 1 dilimini çorba için ayırdım, geri kalanı ile tatlı yaptım.
Ertesi gün artan kabak tatlısından da "bal kabaklı bon bon" yaptım.
Bu çorbayı sırf meraktan yaptım ama sanırım ben bal kabağını daha çok tatlı olarak seviyorum.
Diğer bal kabaklı tariflerim için, bakınız;

Kabak Tatlısı

Portakalda Kabak Tatlısı

Bal kabaklı Bonbon

Kabaklı Pasta

Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı

"Afiyetle Kalın"

BAL KABAĞI ÇORBASI;
Malzemeler;
1 dilim bal kabağı,
1 adet küçük boy patates,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
2 su bardağı su,
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
Tuz, sıvı yağ,
3-4 dal dereotu,
Ayrıca; 1 yemek kaşığı tereyağ.

BAL KABAĞI ÇORBASI TARİFİ;
Bal kabağını, patatesi ve havucu rendeleyin.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda sotelemeye başlayın.
İçine rendelenmiş bal kabağını, patatesi ve havucu ekleyip, 5-6 dakika kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Su ile birlikte 5 dakika kaynatın.
Unu sütün içinde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın, çorbaya ilave edin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Tuzunu, istediğiniz baharatları (zerdeçal, kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
6-7 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
1 yemek kaşığı tereyağını isterseniz çorba sıcakken tencereye ekleyin, ya da ayrıca eritip, üzerine dökün.
Dereotunu, rengini kaybetmesin diye en son ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"