12 Eylül 2012 Çarşamba

PATLICAN TARİFLERİ

eggplant recipes
Bu sefer ki sebze dosyamız; Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesi olan Patlıcan.
Patlıcan esnek ve süngerimsi yapısı sayesinde pek çok şekle girebiliyor.
Lezzetlidir, misafir sofralarına ve ana yemek seçeneklerine mutlaka giren bir sebzedir.
En çok tarifini verdiğim sebzelerin başında patlıcan geliyor.
Bu dosyada 24 adet patlıcan yemekleri ve salatalarının tariflerini görebilirsiniz.
Bostan Patlıcanı ile hazırladığım tariflere bu dosyada yer vermedim ayrı bir dosya hazırladım, bakınız;
Bostan Patlıcanı Tarifleri

eggplant
Birazda patlıcan hakkında bilgi verelim;

PATLICAN;
Sinirleri yatıştıcı etkisiyle bilinen mor sebze :
Patlıcangillerin örnek bitkisidir. Anavatanı Hindistan olan patlıcan, patates ve domatesin de akrabasıdır. Orijinal adı Hint kökenli "vatin - ganah" olan patlıcan, Arapça "badincan", Farsça "patengan" olarak adlandırılıyor. Akdeniz ve Uzak Doğu ülkelerinde çok sevilen bir sebze olan patlıcanın, vitamin ve kalori değeri birçok sebzeye oranla oldukça düşüktür.

Ülkemizdeki yetişen patlıcan türleri:
İstanbul Kemer patlıcanı: İnce, uzun, parlak ve siyahımsı mor renktedir.
İzmir Halkapınar patlıcanı: Orta boy, koyu mor, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür.
Bostan patlıcanı: İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renklidir. 
Bursa'da "tophane" İzmir'de "topan" patlıcanı olarak da adlandırılır. Ayrıca son dönemde ülkemizde beyaz ya da mor renkli minyatür patlıcanlar da üretilmeye başlanmıştır.

Satın alırken:
Patlıcan satın alırken parlak renkli ve yumuşak olanları tercih edilmelidir. Buzdolabının sebzeliğinde 3 gün süreyle saklanabilir.

Pişirirken:
Patlıcanın acı suyunu almak için pişirmeden önce 15 dakika kadar tuzlu suda bekletebilir ya da üzerine tuz serperek, bekletip yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz. 
Patlıcan közlemek isterseniz, alüminyum folyoya sarıp fırında ya da ocak üzerinde közleyebilirsiniz.

Patlıcanın sağlığa faydaları:
Yüksek oranda lif içeren patlıcan bu özelliği ile hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Sinirleri yatıştırır, tansiyonu düşürür. Pankreas, böbrek ve karaciğeri kuvvetlendirir. 
Vücuttaki fazla suyu atmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. 
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalp çarpıntısını giderir. 
Kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

100 gram taze patlıcanda:
BESİNLER VE KALORİ;
Kalori 24 
Protein 1.1 gram 
Karbonhidrat 5.5 gram 
Kolesterol 0 
Yağ 2 gram 
Lif 1 gram
MİNERALLER;
Fosfor 37 mgr 
Kalsiyum 15 mgr 
Demir 1 mgr 
Sodyum 1 mgr 
Potasyum 15 mgr
VİTAMİNLER;
A vitamini 30 
B1 vitamini 0.05 mgr 
B2 vitamini 0.04 mgr 
B3 vitamini 00.5 mgr 
B6 vitamini 0.081 mgr 
C vitamini 5 mgr
Kaynak.

eggplant soup


aubergine
 

eggplant


eggplant recipes
eggplant


eggplant recipes

eggplant chesee recipes

patlıcan tarifi

Lalengi

aubergine recipes

aubergine recipes

güveç



aubergine recipes

aubergine recipes

"Afiyetle Kalın"

6 yorum:

  1. Canım hepsi birbirinden şık ve leziz ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Deryacım :)

      Sil
  2. Ne kadar mutfağımız zengin değilmi, bir patlıcanda kaç türlü yemeklerimiz var.Yüreğinize ve emeğinize sağlık derlemişsınız ve çok güzel sunmuşsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, mutfağımız zengin tariflerle dolu.
      Patlıcanın da çok sayıda tarifi var, bunun en önemli sebebi patlıcanın esnek ve süngerimsi yapısının olması.
      Yorumunuz için çok teşekkür ederim Gülten hanım :)

      Sil
  3. hepsi birbirinden güzel ablacım ellerine sağlık:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...