Patlıcan esnek ve süngerimsi yapısı sayesinde pek çok şekle girebiliyor.
Lezzetlidir, misafir sofralarına ve ana yemek seçeneklerine mutlaka giren bir sebzedir.
En çok tarifini verdiğim sebzelerin başında patlıcan geliyor.
Bu dosyada 28 adet patlıcan yemekleri ve salatalarının tariflerini görebilirsiniz.
Bostan Patlıcanı ile hazırladığım tariflere bu dosyada yer vermedim ayrı bir dosya hazırladım, bakınız;
Bostan Patlıcanı Tarifleri
Birazda patlıcan hakkında bilgi verelim;
PATLICAN;
Sinirleri yatıştıcı etkisiyle bilinen mor sebze :
Patlıcangillerin örnek bitkisidir. Anavatanı Hindistan olan
patlıcan, patates ve domatesin de akrabasıdır. Orijinal adı Hint kökenli
"vatin - ganah" olan patlıcan, Arapça "badincan", Farsça
"patengan" olarak adlandırılıyor. Akdeniz ve Uzak Doğu ülkelerinde
çok sevilen bir sebze olan patlıcanın, vitamin ve kalori değeri birçok sebzeye
oranla oldukça düşüktür.
Ülkemizdeki yetişen patlıcan türleri:
İstanbul Kemer patlıcanı: İnce, uzun, parlak ve siyahımsı
mor renktedir.
İzmir Halkapınar patlıcanı: Orta boy, koyu mor, uç tarafı
sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür.
Bostan patlıcanı: İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu
mor renklidir.
Bursa'da "tophane" İzmir'de "topan"
patlıcanı olarak da adlandırılır. Ayrıca son dönemde ülkemizde beyaz ya da mor
renkli minyatür patlıcanlar da üretilmeye başlanmıştır.
Satın alırken:
Patlıcan satın alırken parlak renkli ve yumuşak olanları
tercih edilmelidir. Buzdolabının sebzeliğinde 3 gün süreyle saklanabilir.
Pişirirken:
Patlıcanın acı suyunu almak için pişirmeden önce 15 dakika
kadar tuzlu suda bekletebilir ya da üzerine tuz serperek, bekletip yıkadıktan
sonra kullanabilirsiniz.
Patlıcan közlemek isterseniz, alüminyum folyoya sarıp
fırında ya da ocak üzerinde közleyebilirsiniz.
Patlıcanın sağlığa faydaları:
Yüksek oranda lif içeren patlıcan bu özelliği ile
hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Sinirleri
yatıştırır, tansiyonu düşürür. Pankreas, böbrek ve karaciğeri kuvvetlendirir.
Vücuttaki fazla suyu atmaya ve kilo vermeye yardımcı olur.
Kalp hastalıklarına
yakalanma riskini azaltır. Kalp çarpıntısını giderir.
Kandaki kolesterol
seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
100 gram taze patlıcanda:
BESİNLER VE KALORİ;
Kalori 24
Protein 1.1 gram
Karbonhidrat 5.5 gram
Kolesterol
0
Yağ 2 gram
Lif 1 gram
MİNERALLER;
Fosfor 37 mgr
Kalsiyum 15 mgr
Demir 1 mgr
Sodyum 1 mgr
Potasyum 15 mgr
VİTAMİNLER;
A vitamini 30
B1 vitamini 0.05 mgr
B2 vitamini 0.04 mgr
B3
vitamini 00.5 mgr
B6 vitamini 0.081 mgr
C vitamini 5 mgr
Kaynak.
"Afiyetle Kalın"
Canım hepsi birbirinden şık ve leziz ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Deryacım :)
SilNe kadar mutfağımız zengin değilmi, bir patlıcanda kaç türlü yemeklerimiz var.Yüreğinize ve emeğinize sağlık derlemişsınız ve çok güzel sunmuşsunuz
YanıtlaSilGerçekten öyle, mutfağımız zengin tariflerle dolu.
SilPatlıcanın da çok sayıda tarifi var, bunun en önemli sebebi patlıcanın esnek ve süngerimsi yapısının olması.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim Gülten hanım :)
hepsi birbirinden güzel ablacım ellerine sağlık:))
YanıtlaSilsevgiler..
Teşekkür ederim Denizcim :)
Sil