31 Mart 2013 Pazar

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ (2)

Portakallar neredeyse tezgahlardan kalkacak ben kışın yaptığım reçelin tarifini baharda veriyorum.
Neyse ki halen portakal piyasada var, daha fazla gecikmeden tarifi vereyim.
Bu reçeli yaptığım gün Marmara ve Ege bölgesinde yoğun olarak hissedilen 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bakınız; Deprem
Son yıllarda gördüğüm en şiddetli depremdi ve bitmek bilmemişti, dışarıda lapa lapa kar yağdığı için soğuktan kimse evlerinden çıkamamıştı.
Bende telaştan ocakta ki reçelin altını bir açtım, bir kapattım, bir kıstım.
Bir kaç saat kendime gelemedim, elim ayağım titremişti.
Reçeli yedikçe hep o gün aklıma geldi.
Reçelden bahsedecek olursam;
Ben daha önce portakal reçelimi şerit halinde hazırlıyordum.
Bunda ise yuvarlayarak gül şekli veriyorsunuz, biraz uğraştırıyor ama hem daha lezzetli hemde daha güzel bir görünümü var.
Portakal kabuğunun renkli bölümü atılmadığı için, acı olmasın diye en az 3 kez kaynatıp, suyunu döküyorsunuz.
Bu kadar eziyete rağmen tatlı krizine girdiğiniz zaman ağzınıza attığınız tek bir kabuk bile yeterli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo portakalın kabukları,
5 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limonun suyu.
Ayrıca;
Yorgan iğnesi ve ipliği.

TARİFİ;
2 kilo portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun.
Portakalın etli kısımlarını meyve sıkacağında sıkıp, taze portakal suyu elde edebilirsiniz.
Yada 1 hafta önceden evde portakal yedikçe kabuklarını bir poşete biriktirip, buzdolabında yeterli çoğunluğa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz.

Dilim dilim kesilmiş portakal kabuklarını kıvırıp, iğneyle yorgan ipliğine geçirin.

Bütün kabukları dizdikten sonra ipin uçlarını bağlayın.
Hazırladığınız ipte ki portakal kabuklarını kaynayan su da 5 dakika haşlayıp, sudan çıkarın.
Kabukta ki acılığın gitmesi için en az 3 kez bu şekilde haşlama yapın.
Her seferinde suyu değiştirmeyi unutmayın!

3 kez suyunu değiştirerek haşladığınız kabukları tencereye alın.
Üzerine su, vanilya ve şekeri ilave edin.
(Bu reçelde kullanılan kabuklar meyve gibi sulu olmadığı için su ilave ederek pişiriyoruz)
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin, tencerenin kapağını kapatmayın!
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

Kabukların bağlı olduğu ipin ucunu kesip, çatalla iterek kabukların ipten çıkmasını sağlayın.
Reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin ve sıcakken hemen kapağını kapatıp, bir tepsiye ters bir şekilde koyup, soğuyuncaya kadar (en az 3-4 saat) bekletin.
Not;
Eskiden reçellerimi ılındıktan sonra kavanoza boşaltır, soğuduktan sonra kapağını kapatırdım.
Şimdi pişer pişmez sıcakken kavanoza boşaltıp, kapağını kapatıyorum.
Ters çevirerek bir tepsiye diziyorum, soğuduktan sonra yerine kaldırıyorum.
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha dayanıklı oluyor. 
 
"Afiyet Olsun"

28 Mart 2013 Perşembe

KADINBUDU KÖFTE

Kadınbudu köfte yada pirinçli köfte Türk mutfağının önemli tariflerinden birisi ama keşke adı pirinçli köfte olarak kalsaydı.
İçinde haşlanmış pirinç bulunan köfte normal köftelerden biraz daha büyük olduğu için sanırım bu hoş olmayan ismi almış.
Neyse konumuza dönersek, kadıbudu köfte, artan pirinç pilavını değerlendirmenin en iyi yollarından birisidir.
Artan pilavınızı yayla çorbası, pirinç salatası veya kadınbudu köfte yaparak değerlendirebilirsiniz.
Kadınbudu köfteyi şehriyeli bulgur pilavı ve mor lahana turşusu ile birlikte servis yaptım. 
Farklı köfte ve köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
"Afiyetle Kalın"




KADINBUDU KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 su bardağı haşlanmış pirinç veya pirinç pilavı,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal maydanoz,
Tuz, karabiber, kimyon,
Pane için;
2 adet yumurta,
1 su bardağı un,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.

TARİFİ;
Kıymanın yarısını, tavada suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Soğanı rendeleyin, maydanozları incecik kıyın.
Rendelenmiş soğan, kavrulmuş kıyma ve çiğ kıyma, maydanoz ve haşlanmış pirinci bir kaseye alın.
Tuz, kimyon, karabiber ve istediğiniz damak tadınıza uygun baharatları ekleyip, yoğurun.
Hazırladığınız köfte hamurundan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, oval köfte şeklinde hazırlayın.
Yumurtaları bir kasede çırpın, unu tabağa yerleştirin.
Tavaya sıvıyağ dökün, yağ kızdığı zaman köfteleri önce una, daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızartın.

Köfteyi ister sıcak, isterseniz soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

25 Mart 2013 Pazartesi

MUZ KIZARTMASI

Muz kızartması, muzu farklı bir tarifle yemek isteyenler için biçilmiş bir kaftan.
Bu tarifi Lezzet dergisinde görüp, denedim.
Muzu krep hamuru gibi bir malzemeye bulayıp, kızartıyorsunuz.
İsterseniz dondurma-bal-çikolata sosu ile servis yapıyorsunuz.
Ben bal yada çikolata sosu kullanmadım, onun yerine hamuruna 2 yemek kaşığı şeker ilave edip, hamurunu tatlandırdım, yanında çikolata kaplı Kastamonu çekme helvası ile servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"

MUZ KIZARTMASI;
Malzemeler;
4 adet muz,
Hamur malzemeleri;
1 su bardağı un,
Yarım su bardağı süt,
Yarım su bardağı su,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vaniya,
Muzları bulamak için;
2 yemek kaşığı nişasta,
Kızarmak için;
Sıvı yağ.
TARİFİ;
Hamur malzemelerini karıştırın.
Muzları 2 yada 3 parça halinde kesin.
Kestiğiniz parçaları nişastaya bulayın.
Daha sonra hamur malzemesine bulayıp, kızgın yağda kızartın.
Not: Artan hamuru krep gibi tavada pişirip, servis yapabilirsiniz.
Pişen muzları servis tabağına yerleştirin.
Yanında dondurma-bal veya çikolatalı sos ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eyüp Sultan, Piyer Loti ve Eyüp Sultan Mezarlığında çektiğim resimlerle, Salat-ü Selam eşliğinde izleyeceğiniz bir video hazırladım.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Eyüp Sultan Video

22 Mart 2013 Cuma

KIRMIZI PANCAR TARİFLERİ

Kış aylarının önemli sebzelerinden birisi de kırmızı pancardır.
Pancarın pek çok faydası var ama çok fazla tarif seçeneği yok, ya da kendine has toprak kokusu yüzünden pek tercih edilmiyor.
Daha çok salatası ve turşusu yapılarak tüketilen kırmızı pancarla yapabileceğiniz tariflerimi bir araya getirdim.
Bu tariflerden birisi mutlaka size hitap edecektir, bu faydalı şifa deposu sebzeden uzak kalmayın.
KIRMIZI PANCAR;
Kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzelerin antioksidan özelliği taşıdıklarını söyleyen bilim insanları, ıspanakgiller ailesinden olan kırmızı pancarında aynı özelliği taşıdığını kanıtladılar. 
Bin bir derde şifa olan kırmızı pancar, içerisinde birçok vitamin ve minerali barındırarak hem sağlığın önemli koruyucularından hem de lezzeti ile sofraların vazgeçilmez tatlarından oluyor. 
Şeker pancarı üretiminde, pekmez, salata ve turşu yapımında kullanılan kırmızı pancar, sağlık problemlerinin tedavisi içinde kullanılmaktadır. 
Pancar Nasıl Kullanılır?
Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. 
Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. 
Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da kullanılır. 
Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. 
Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır, pancarın suyu tek başına değil havuç-elma gibi farklı meyve sebzelerle karıştırılıp, beraber içilmelidir.
Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.
Kırmızı pancarın yararları nelerdir?
Ahmet Maranki’de kırmızı pancarın birçok faydası bulunduğunu ve bu sebzenin sık tüketilen besin grupları arasında yer alması gerektiğini söylemektedir.
Şifa amacıyla kullanılmak istenildiğinde kırmızı pancarın sağlığa faydaları şöyledir;

Kırmızı pancarın faydaları:
Mide ağrısı ve ekşime sorunu yaşayanlar kırmızı pancar tüketebilirler.
Kabızlığı yok eder.
İdrar yollarını açar ve idrar söktürür.
Kansızlık problemini yok eder.
Karaciğerin düzenli çalışmasında rol oynar.
Mideyi güçlendirir.
Bağırsakları kuvvetlendirir.
Böbrekleri çalıştırır.
Antioksidan özelliği ile kanseri önler.
Kalp hastalıklarından korur.
Vücuda dinçlik katar.
Veremi önler.
Şeker hastalıklarından korur.
Hazmı kolaylaştırır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
İştah açar.
Sinirleri yatıştırır.
Not;
Kırmızı kök pancar küçük abdestinizde (idrar) ve büyük abdestinizde renk değişimine sebep olabilir.


pancar corbasi


pancar tursusu

 

yogurtlu pancar salatasi
Yoğurtlu Pancar Salatası (Pembe Sultan)

pancar cipsi
Kırmızı Pancar Cipsi

Tepside Pancarlı Çiçek Poğaça


Pancarlı, Bulgur Çanakları

yoğurtlu
Yoğurtlu Bulgur Çanakları;
Pancarlı bulgur çanaklarının küçük kek kalıbı ile şekillendirilmiş, yoğurtla sunum yapılmış şekli.

Beetroot Puree
Kırmızı Pancar Püresi

kırmızı pancar
Pancarlı Ayran

 
Bu tarifte enginarların içi patates-pancar ve havuç püresi ile dolduruluyor. 

 
Pancarın saplarını bu tarifle değerlendirebilirsiniz.
 






Pancar turşusu veya haşlanmış pancarla salatalarınızı süsleyebilirsiniz.

"Afiyetle Kalın"

19 Mart 2013 Salı

YALANCI PAÇA ÇORBASI

Havalar tam ısındı derken, hafta sonundan beri Mart ayında olduğumuzu hissettirecek kadar bir anda soğudu.
Soğuk havalarda çorba tarifi vermek çok iyi oluyor, hemen bu fırsatı değerlendirelim ve bir çorba tarifi verelim.
Çorbamız yalancı paça çorbası, tavuk eti veya et ile hazırlanan içine kesinlikle sakatat girmeyen bir çorba.
Sakatat yemeyenler için harika bir fikir, bende paça ve işkembe yemediğim için bu tarifi severek yapıyorum.
Paçayı çok seven eşim bu çorbanın gerçeğine çok benzediğini söyler.
Bu çorbanın bir diğer adı da "yalancı işkembe çorbası".
Artan tavukları değerlendirmek içinde çok uygun bir tarif, bu çorbayı çoğu zaman artan tavuk etleri ile pişiriyorum.
Orjinal-gerçek Paça çorbasının tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

YALANCI PAÇA ÇORBASI;
Malzemeler;
2 adet tavuk butu,
5 su bardağı su,
Terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
2 çorba kaşığı un,
3 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı sirke,
Yarım limon suyu,
Tuz, tereyağ,
Üzeri için;
Kırmızı pul biber.

YALANCI PAÇA ÇORBASI TARİFİ;
Tavuk butlarını ocakta ütüleyip, temizleyip, yıkayın.
Tencerenin içine yerleştirip, üzerine 5 su bardağı su ilave edip, pişirin.
Pişen tavuk butlarının etlerini kemiklerinden ayırarak, didikleyin.
Butları pişirdiğiniz suyun içine didilmiş tavuk etlerini tekrar yerleştirin.
Bu şekilde 3-4 dakika daha pişirin, iyice dövülüp ezilmiş sarımsakları ekleyin.
Terbiyesi için;
Yoğurt, un, yumurta,, tuz, sirke ve limon suyunu 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
Not;
Sirkeyi pişerken koyduğunuz zaman çorbanın keskin bir tadı oluyor, isterseniz sirkeyi ayrıca servis yapın, çorbanın içine pişerken eklemeyin.
Tencerede ki tavuğun suyundan da 1 kepçe ekleyerek karıştıra karıştıra tencereye ilave edin.
Sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.
1 yemek kaşığı tereyağını tencereye ilave edin.
Çorbanın suyu biraz koyulaşıp, kıvama gelince ocağı kapatın.

ÇORBA TARİFLERİ
Servis yaparken;
Kaselere doldurduğunuz çorbanın üzerine kırmızı pul biber serpin, yanında limon ve sirke ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eyüp Sultan'a gidip, mezarlığını ziyaret etmeden olmaz.
Eyüp Sultan mezarlığı hakkında bilgileri ve resimleri görmek için, bakınız;


16 Mart 2013 Cumartesi

ÇAY DAVETİ-20

Bugün, geçenlerde ağırladığım misafirlerim için hazırladığım çay menüsünü paylaşmak istiyorum.
Bu tarz menüleri paylaşmakta ki amacım, misafir için hazırlayacağınız menü için bir fikir vermek.
Bazen kendimde misafirim geleceği zaman "çay davetleri" kategorisinde ki menülerime göz gezdirip, ne yapacağıma karar veriyorum.
Bu menüde kurabiye yerine muzlu bonbon hazırladım, tatlı olarak galeta unlu tatlıyı hazırladım.
Uzun bir aradan sonra patatesli börek yaptım, şerit poğaça ve salata olarak herkesin severek yediği şehriye salatası hazırladım.
Türk Kahvesi ile günü tamamladık.

ÇAY DAVETİ MENÜSÜ;




Tatlılar;

Galeta Unlu Tatlı

Muzlu Bonbon

Türk Kahvesi

"Afiyetle Kalın"