21 Şubat 2013 Perşembe

KURU BÖRÜLCE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle

Kuru börülce, karnında ki siyah benek ile kuru fasulyeden ayrılan şirin bir görünüme sahip.
Bazı yerlerde adı karagöz, karnıkara olarak bilinir.
Çorbası özellikle salatası çok yapılır.
Fakat bakliyat olduğu halde piyasada kolay bulunmayan bir ürün.
Her markette bulunmuyor.
Ben kuru börülceyi pazarda ki bakliyat tezgahından alıyorum. Tezgahın sahibi olan teyze bazı bölgelerde kuru börülcenin maş fasulye ile birlikte çorba olarak pişirildiğini söyledi. Bu tarifin içinde maş fasulye yok ama tarhana var.

Kuru börülce salatasının tarifi 👉BURADA 
"Afiyetle Kalın" 

18 Şubat 2013 Pazartesi

YOĞURTLU ISPANAK ÜZERİNDE BULGUR KÖFTESİ

Ne lezzetli şeysin sen bulgur köftesi : )
Tek başına ya da bir sebze ile birlikte sunum yapın fark etmez, bulgur köftesinin çok nefis bir tadı var.
Ne kadar el oyalayıcı bir yapımı da olsa, ilk köfteyi ağzınıza aldığınız anda bütün yorgunluğunuzu unutuyorsunuz.
Daha önce yoğurtlu pazı ve yoğurtlu semizotu ile sunduğum bulgur köftesini bu sefer kış sebzelerinin şahı ıspanak ile birlikte sundum.
Patlıcan ile yapılan bir tarif daha var ama onu yapmak için gerçek patlıcan mevsimini bekliyorum.
"Afiyetle Kalın"

 
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;

Bulgur Çanakları

Bulgur Köftesi

Patates Köftesi

Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)

Fellah Köftesi
(Domates Soslu)

Yoğurtlu Fellah Köftesi


Tabbule-(Lübnan Kısırı)

Yoğurtlu Bulgur Salatası

 
YOĞURTLU ISPANAK ÜZERİNDE BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
Ispanaklı bölüm için;
Yarım kilo ıspanak,
1 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Bulgur Köftesi İçin;
Malzemeler;
1 su bardağı köftelik ince bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz-karabiber,
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Ispanakları ayıklayıp, doğrayın ve iyice yıkayın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında biraz pişirin.
Üzerine suyu süzülmüş olan ıspanakları ekleyin.
Biraz tuz serpin ve 10 dakika kadar pişirip, ocağı kapatın.
Ispanağı soğumaya bırakın.
Bulgur köftesini yapmak için;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya ıslatın, fındık büyüklüğünde minik toplar yuvarlayın.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Soğuyan ıspanağı sarımsaklı yoğurtla karıştırın veya servis tabağına önce ıspanağı üzerine yoğurdu dökün.
En üste de hazırladığınız bulgur köftelerini yerleştirin.
Tereyağını küçük bir sahanda eritin, içine kuru nane ve kırmızı pul biber ekleyerek biraz kızartın ve servis tabağında ki bulgur köftelerinin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

16 Şubat 2013 Cumartesi

ANJELİK ERİK REÇELİ

Muhterem'le Afiyetle
Anjelik erik gerek rengiyle, gerekse tadı ile sevdiğim erik cinsleri arasında ön sıralarda yer alıyor.
Değişik meyvelerden reçel yapmayı sevdiğim için, anjelik erikten de bir reçel kaynattım : )
Açıkçası ortaya bu kadar güzel bir renk ve tat çıkacağını düşünmemiştim.
1 kilo erikten hazırladığım için yarım kiloluk kavanozla 1 kavanoz, bir de küçük bir kasede reçel çıktı.
Küçük kaseyi günlük kahvaltımızda hemen bitirdik ama kavanozda ki reçeli hergüne kullanmaya kıyamadım.
Misafir kahvaltıları için özenle saklıyorum, geçen hafta ki misafirlerimde kullandım.
Kahvaltının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"