Enginarı tatlı hariç her yerde, her şekilde (özellikle çanak halini) kullanmışım.
Kızım yemese de eşimle birlikte biz severek yediğimiz sürece daha pek çok şekilde pişirmeye devam edeceğim.
Bu dosyada şimdilik 28 adet enginar tarifi var, birisi mutlaka size uygundur : )
ENGİNAR; (bilgi yazısı Sofra Dergisi'nden alınmıştır.)
Enginara dair:
Enginar, doğada kendiliğinden yetişen devedikeni bitkisinin
seleksiyonu ile elde edilmiştir. Enginar tohumlarının çimlendirilmesiyle elde
edilen bitkilerin devedikeni ile büyük benzerlik göstermesi de bunun kanıtı
olarak görülür. Enginarın yenen kısmı, çiçek tablası ve çiçek tablasında
bulunan etli yapraklardır. Sap kısmının belli bir bölümü ise taze döneminde değerlendirilir.
Enginar yüksek besin değerinin yanı sıra içki, eczacılık, kozmetik yapımı yem
ve boya sanayinde de kullanılır. Enginardan yapılan bir likör olan Cynar
İtalya'da sevilen bir içkidir.
Satın alıp saklarken:
Enginar bir çiçek goncasıdır ve yapraklarının açılmış olması
fazla olgun olduğunu bu da sert ve fazla lifli olacağına işaret eder. Enginar
seçerken ağır ve sert, yapraklarının açılmamış ve sıkı olmasına dikkat etin.
Üzerinde siyah lekeler bulunan enginarları almayın. Satın aldığınız enginarları
çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz.
Temizleyip
pişirirken:
Kendi temizleyeceğiniz enginarları saplarıyla birlikte
almayı tercih edin. Temizleme sırasında saplarını bırakın ve pişirmeden hemen
önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginar tazeliğini ve beyazlığını uzun süre
koruyamaz. Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elinizle kırmayı tercih edin
ve daha sonra liflerini temizleyin. Bıçakla keserseniz dibindeki lifleri
temizlemeniz zorlaşır. Temizlediğiniz enginarların kararmalarını önlemek için,
limon suyu eklenmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirirken tencereye
ekleyeceğiniz bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu enginarın
kararmasını önler. Enginarın pişip pişmediğini anlamak için bir bıçak ya da
çatalı tam ortasına batırın. Kolayca batıyorsa pişmiştir.
Enginarın sağlığa
faydaları:
Enginar karaciğeri korur ve temizler. Kolesterol seviyesini
düzenler. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Enginar vücuda dinçlik
verir, sinirleri güçlendirir. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah
kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları
temizler, ishali keser, safra salgılarını arttırır. Enginar, böbreklerin
çalışmasını düzenler aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür. İçeriğinde
bulunan ve bir tür nişasta olan "inülin" maddesi sindirilmeye
dirençlidir ve kandaki şeker düzeyini düşürür. Enginar bu yüzden şeker
hastalarına tavsiye edilir. Cilt güzelliği için enginar haşladığınız suyu
yüzünüze sürüp 1 saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Böylece cildiniz
canlanır ve siyah nokta oluşumu azalır.
100 gram çiğ enginarda;
Besinler ve Kalori;
Kalori 80 Protein 3 gram Karbonhidrat 7.8 gram Kolesterol 0
Yağ 0.2 gram Lif 1.5 gram
Mineraller;
Fosfor 70 mgr Kalsiyum 55 mgr Demir 0.8 mgr Sodyum 45 mgr
Potasyum 330 mgr Magnezyum 30 mgr
Vitaminler;
A vitamini 280 IU B1 vitamini 0.15 mgr B2 vitamini 0.05 mgr
B6 vitamini 0.7 mgr C vitamini 10 mgr
Enginar tariflerimin yıldızı olan Enginar Dolması, bahar gelip enginar tezgahlara çıktığı anda popüler tariflerimin içinde ilk 10'dan aşağıya düşmez : )
Asma Yaprağında Enginar Dolması
"Afiyetle Kalın"
Hepsi birbirinden güzel ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilsen de bu kadar enginar tarifi bende bir tane bile yok. eline emeğine sağlık. güzel bir paylaşım olmuş sevgiler mutlu haftasonları...
YanıtlaSileskiden tadından dolayı hıc yemezdım ama cok faydalı oldugundan dolayı son bır kac yıldır kendımı kasıp yemege calısıyorum ama senın tarıfler cok guzel gorunuyor ablacıgım ellerıne saglık
YanıtlaSilCanım hepsi harika sanada virüs bulaşmış Fatma ablanın sitesinden ben temizlemeye çalışıyorum.
YanıtlaSilSevgiler...
Canım,
SilUyarın için çok teşekkür ederim.
Verdiğin tavsiyeleri yaptım, bulabildiğim yorumları da sildim.
Şimdi virüs uyarısı yapmıyor ama Allah'a emanet artık.