1 Haziran 2012 Cuma

ENGİNAR TARİFLERİ

artichoke recipes
Sebze dosyalarıma "Enginar" ile devam ediyorum.
Enginarı tatlı hariç her yerde, her şekilde (özellikle çanak halini) kullanmışım.
Kızım yemese de eşimle birlikte biz severek yediğimiz sürece daha pek çok şekilde pişirmeye devam edeceğim.
Bu dosyada şimdilik 28 adet enginar tarifi var, birisi mutlaka size uygundur : )


artichoke
ENGİNAR; (bilgi yazısı Sofra Dergisi'nden alınmıştır.)

Enginara dair:
Enginar, doğada kendiliğinden yetişen devedikeni bitkisinin seleksiyonu ile elde edilmiştir. Enginar tohumlarının çimlendirilmesiyle elde edilen bitkilerin devedikeni ile büyük benzerlik göstermesi de bunun kanıtı olarak görülür. Enginarın yenen kısmı, çiçek tablası ve çiçek tablasında bulunan etli yapraklardır. Sap kısmının belli bir bölümü ise taze döneminde değerlendirilir. Enginar yüksek besin değerinin yanı sıra içki, eczacılık, kozmetik yapımı yem ve boya sanayinde de kullanılır. Enginardan yapılan bir likör olan Cynar İtalya'da sevilen bir içkidir.
Satın alıp saklarken:
Enginar bir çiçek goncasıdır ve yapraklarının açılmış olması fazla olgun olduğunu bu da sert ve fazla lifli olacağına işaret eder. Enginar seçerken ağır ve sert, yapraklarının açılmamış ve sıkı olmasına dikkat etin. Üzerinde siyah lekeler bulunan enginarları almayın. Satın aldığınız enginarları çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz.

Temizleyip pişirirken:
Kendi temizleyeceğiniz enginarları saplarıyla birlikte almayı tercih edin. Temizleme sırasında saplarını bırakın ve pişirmeden hemen önce kesin. Çünkü sapları kesilen enginar tazeliğini ve beyazlığını uzun süre koruyamaz. Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elinizle kırmayı tercih edin ve daha sonra liflerini temizleyin. Bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizlemeniz zorlaşır. Temizlediğiniz enginarların kararmalarını önlemek için, limon suyu eklenmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirirken tencereye ekleyeceğiniz bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu enginarın kararmasını önler. Enginarın pişip pişmediğini anlamak için bir bıçak ya da çatalı tam ortasına batırın. Kolayca batıyorsa pişmiştir.

Enginarın sağlığa faydaları:
Enginar karaciğeri korur ve temizler. Kolesterol seviyesini düzenler. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Enginar vücuda dinçlik verir, sinirleri güçlendirir. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser, safra salgılarını arttırır. Enginar, böbreklerin çalışmasını düzenler aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür. İçeriğinde bulunan ve bir tür nişasta olan "inülin" maddesi sindirilmeye dirençlidir ve kandaki şeker düzeyini düşürür. Enginar bu yüzden şeker hastalarına tavsiye edilir. Cilt güzelliği için enginar haşladığınız suyu yüzünüze sürüp 1 saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Böylece cildiniz canlanır ve siyah nokta oluşumu azalır.

100 gram çiğ enginarda;
Besinler ve Kalori;
Kalori 80 Protein 3 gram Karbonhidrat 7.8 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1.5 gram
Mineraller;
Fosfor 70 mgr Kalsiyum 55 mgr Demir 0.8 mgr Sodyum 45 mgr Potasyum 330 mgr Magnezyum 30 mgr
Vitaminler;
A vitamini 280 IU B1 vitamini 0.15 mgr B2 vitamini 0.05 mgr B6 vitamini 0.7 mgr C vitamini 10 mgr

artichoke recipes
Enginar tariflerimin yıldızı olan Enginar Dolması, bahar gelip enginar tezgahlara çıktığı anda popüler tariflerimin içinde ilk 10'dan aşağıya düşmez : )

resimli enginar tarifleri

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes
Asma Yaprağında Enginar Dolması

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

etli patates yemeği
 
enginar tarifleri

artichoke recipes


artichoke recipes

artichoke recipes

enginar


Artichoke recipe

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

artichoke recipes

"Afiyetle Kalın"

5 yorum:

  1. Hepsi birbirinden güzel ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. sen de bu kadar enginar tarifi bende bir tane bile yok. eline emeğine sağlık. güzel bir paylaşım olmuş sevgiler mutlu haftasonları...

    YanıtlaSil
  3. eskiden tadından dolayı hıc yemezdım ama cok faydalı oldugundan dolayı son bır kac yıldır kendımı kasıp yemege calısıyorum ama senın tarıfler cok guzel gorunuyor ablacıgım ellerıne saglık

    YanıtlaSil
  4. Canım hepsi harika sanada virüs bulaşmış Fatma ablanın sitesinden ben temizlemeye çalışıyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,
      Uyarın için çok teşekkür ederim.
      Verdiğin tavsiyeleri yaptım, bulabildiğim yorumları da sildim.
      Şimdi virüs uyarısı yapmıyor ama Allah'a emanet artık.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...