29 Temmuz 2012 Pazar

KABAK TARİFLERİ

zucchini
Kabak bahar ve yaz aylarında tezgahları süslemeye başlar.
En bilinen çeşidi, resimde gördüğünüz sakız kabaktır.
Girit-Yayla kabağı olarak bilinenen çeşidi de yine dolma ve benzeri tariflerde kullanılır.
Kabak en çok kızartma ve dolma olarak kullanılır.
Son yıllarda yoğurtlu salatası da oldukça revaçtadır.
Bugünkü bölümümüz olan "Kabakla yapılan tarifler" dosyasında sakız kabak, yayla kabağı, kabak çiçeği ile hazırladığım tarifler yer alıyor.
"Afiyetle Kalın"


kabaklı tarifler

KABAK;
Kabak, kabakgillerden birçok türü olan bir cinstir.
Kabakgiller ise iki çeneklilerden kavun, karpuz, kabak, hıyar gibi cinsleri olan geniş yapraklı, sürüngen ve sarılgan bir bitki familyasıdır. Uzun, yuvarlak, armudî basık vesaire türlü biçimi bulunan kabakların, bütün kabakgillerde olduğu gibi sarı ve etlice boru biçiminde çiçekleri vardır. 
Kabaklar bu çiçeklerden gelişen meyveler olup içlerinde beyazımtırak bir zar içinde besleyici ve sert kabuklu tohumları vardır.
KABAK ÇEŞİTLERİ;
Sakız kabağı: - Yemeklerde sebze olarak kullanılan ve genellikle kabak denilince akla gelen çeşittir.
Helvacı kabağı: - Tatlısı yapılan iri bir kabak çeşididir.
Asma kabağı: - Çardakta yetiştirilen ve iki metreye kadar uzun boyluları olabilen ince uzun bir kabak cinsidir. Sakız kabağı gibi sebze olarak yemeği yapılır.
Armut kabağı: - Armut biçiminde olan bir kabak cinsidir. Bir süs kabağı olarak ekilir.
Bal kabağı: - İçi turuncu olan iri bir kabak çeşididir. Bu kabağın tatlısı yapılır ve çok sevilir.
Boru kabağı: - Boğumsuz, boru gibi uzun olan bir kabak çeşididir. 
Genellikle bazı yerlerde su kabı olarak kullanılır, çünkü içi koftur.
Kestane kabağı: - Tatlısı yapılan bir kabak çeşididir.
Su kabağı: Eski çağların ibriklerini andırır bir görünüşü olan, içi kof, büyücek bir kabak çeşididir. 
Birçok bölgede su kabı olarak kullanıldığı gibi bazı bölgelerde içine başka şeylerin konulduğu kapların yerini de almaktadır.
Kabakgillerin örnek bitkisi:
Kabakgillerin faydalarıyla bilinen örnek bitkisidir.
Kabağın anayurdunun Kuzey Amerika olduğu kabul edilir.
Kabak taze sebze olarak kullanılmasının yanı sıra kurutularak da tüketilir.
Bazı yörelerde kabak çiçekleri dolma yapımında kullanılır.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir.
Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.
Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır.
Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir.
Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.

Satın alıp saklarken:
Kabak alırken, küçük ve orta boy kabakları tercih edin.
Ayrıca sıkı etli ve parlak yeşil renkli olanlarını seçmeye özen gösterin.
Yumuşamış kabaklar bayatlamaya başlamıştır.
Satın aldığınız kabakları mümkün olduğu kadar kısa sürede tüketin.
Çünkü kabak 1-2 gün içinde bayatlayabilir.
Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın.
Soyarken de çok derin soymamaya özen gösterin.

Kabağın sağlığa faydaları:
Kabak, A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, bakır ve fosfat yönünden zengindir. Ayrıca düşük kalorili, bol lifli ve su içeriği yüksek bir sebzedir.
Özellikle akciğer kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeklerinin tenya ve diğer kurtları düşürücü etkisi bulunur.
İdrar söktürücü, böbrek ve mesane iltihaplarını temizleyicidir.
Mide ve bağırsakları yumuşatır, kabızlığı önler.
Yüksek tansiyona iyi gelir.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.

100 gram kabakta:
BESİNLER VE KALORİ;
Kalori 14
Protein 0.5 gram
Karbonhidrat 3.1 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.1 gram
Lif 0.6 gram
MİNERALLER;
Fosfor 25 mgr
Kalsiyum 25 mgr
Demir 0.4 mgr
Sodyum 1 mgr
Potasyum 141 mgr
VİTAMİNLER;
A vitamini 390 IU
B1 vitamini 0.05 mgr
B2 vitamini 0.08 mgr
B3 vitamini 0.8 mgr
B6 vitamini 0.1 mgr
C vitamini 10 mgr.
Kaynak

KABAKLA YAPILAN TARİFLER; 

kabakla yapılan tarifler


zuccini chips

dilimli kabak dolması

kabakla yapılan yemekler








Fırında Kremalı Kabak




  Sebzeli Fırın Makarna ( Bu tarifin içinde kabak olduğu için "Kabak Tarifleri Dosyasına" girdi)

 Güveçte Yaz Türlüsü



"Afiyetle Kalın"

4 yorum:

  1. Muhterem hanımcığım ben kabak çiçeği dolmasına bayılırım ne yazık ki bir çok yerde bilmezler..

    kabağın her hali güzeldir.
    Kabak içim peygamberler evliyalar yemeği denir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neşecim kabak çiçeği dolmasını ne yazık ki bizde bilmiyorduk, hiç yapmazdık. Fakat pek çok yerde görünce tadını merak ettiğim için köyde olduğum günlerde denedim.
      Bunca zamandır, çok şey kaçırmışız çok güzel bir tarif.
      Kabak çiçeği bulabildiğim zaman mutlaka tekrar tekrar yapacağım :)
      Bizde de kabağın her hali çok sevilir.

      Sil
  2. mükemmel bir arşiv olmuş gerçektn de..
    emeklerine sağlık muhterem.
    birde o dalındaki kabak resmi nasıl güzel.. körpecik... :)
    hayırlı ramazanlar diliyorum, sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nuraycım,
      O dalında ki kabağı köyde geçirdiğimiz tatil sırasında çektim.
      Şehirde yaşayınca, doğada ki her olaya her bitkiye mucize gözüyle bakıyor insan.
      Tatil boyunca bahçede ki ürünlerle mest oldum.
      Tükettiğimiz ürünleri dalında görmek çok güzeldi.
      Hayırlı Ramazanlar :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...