19 Mayıs 2025 Pazartesi

14 Mayıs 2025 Çarşamba

IŞKINLI, ÇİLEKLİ, YULAF EZMELİ CRUMBLE

Muhterem'le Afiyetle

Bahar aylarının kendine özgü sebzeleri ve meyveleri olduğu kadar yenilebilir otları da var.
Bahar geldiği anda tezgahlarda yada sokak satıcılarında görünmeye başlarlar.
Bunlardan biri de Işkın.
Işgın, Uçgun, Ravent, Rebez, Dağ Muzu gibi isimlerle de bilinen bu ot, Kuzukulağı ailesine aitmiş.
Ekşi lezzete sahip olan Kuzukulağı gibi Işgın da ekşi bir lezzete sahip.
Işgın ile tarifler hazırlarken Miss Kekik blogunda bu tarifi  gördüm.
Crumble seven biri olarak hemen bu tarifi not aldım. 
Adının zor olmasına bakmayın, diğer adı kırıntı tatlısı olan bu tatlıyı farklı meyve ve kuruyemişlerle  yapabilirsiniz.
Ben kırıntı tatlısını daha önce hep beyaz un ile yapıyordum.
Bugünkü tarifte yulaf ezmesi ile hazırlanıyordu, onunla yaptım.
Bu hali ile daha sağlıklı, un miktarı daha az bir tarif elde etmiş olduk.

8 Mayıs 2025 Perşembe

TOMARA TAVASI

Muhterem'le Afiyetle

Tomara Tavası tarifini görünce ilk önce bende "bu Tomara da ne acaba?" diye düşündüm.
Meğer bizim Hodan-Ispıt-Kaldirik olarak bildiğimiz ot, bazı yerlerde mesela Trabzon gibi Doğu Karadeniz taraflarında "Tomara" olarak biliniyormuş.
Bu tarifin Karadeniz tarifi olmasına şaşmamak lazım çünkü içinde "Mısır unu" var.